• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

uzgoj puževa

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Znaš šta - da mi plate nebih ih jela.Panja do pred četiri godine niti paradajz nisam jela.
Ali,uzgajala za prodaju ih bih - naravno,da mogu dići kakvu dobru lovu.:icon_kidra:

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Kako ti je palo na pamet uzgajati puževe?
Ja znam jednog tu iz susjednog sela koji se bavio uzgojem - neznam kako je sada,ima li ih još,ali nije mu bilo lako - hodao je na moje parcele brati lišće kupusnjača nakon što smo porezali - mučio se tako par godina.Jeli nešto prodao - neznam, baš ga budem pitala kada se sretnemo.

Mislim da smo baš njemu u dva navrata vozili salatu koja je išla u sjeme.Kad se baviš poslom koji ne voliš,mislim na svoj zanat,onda tražiš opcije strane.Ima kod tasta koji hektar zemlje oko kuće,imaju malo krava i koji bik ali sve je to jadno.Ako ti kažem da je za jedan mjesec za 600 lmlijeka dobila 1200 kuna adrugi mjesec za isto 600 kuna...Tamo radim plastenik ali kakve sam sreće od sto p...i ja uhvatio za k...c.Započeli prošle godine u septembru adandanas nije još završeno.Mislim da bi se moglo šta napraviti sa puzevima ali to bi trebalo biti više tako da mislim da je 2000 m2 premalo.Mislim da se ispod 10000 m2 ne bi smjelo ići ibilo bi super kad bi se nekoliko takvih udruzilo i direktno pregovaralo.Neće dolaziti kamion zbog 2-3tone.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ti tamo,ak se ne varam imaš idealno zemlijšte za puževe - pjeskovito,jel?.Može se uzgoj organizirati i u zatvorenom objektu ,onako stalažno,kao kavezi sa zečevima - onda ih teba svakodnevno hraniti,a ima tu onda jedna caka - možeš si napraviti svoj brend bez problema - hajvani su počeli hraniti određenom hranom - začinskim biljem - recimo npr mentom,ili ružmarinom,koju već biljku odabereš a puževi je oče jesti.Meso onda ima specifičnu aromu - ma ima tu mogučnosti za one koji se žele malo pozabaviti i poigrati - čak,ako uspiješ naći koju dobru kombinaciju - može se i zaraditi gadna para - naravno,ako si to onda sam plasiraš,jer ako ideš preko posrednika,ispadneš volina,a pametnjakoviči naplate tvoju bedastoču.

sanjin

Član
Tu od
22 Stu 2013
Poruka
610
Tamo je glina koju ja smatram idealnom.Pa puževa ima na svakom zemljištu,i..Ta definicija o pjeskovitom zemljištu je potekla od one druge definicije dauzgoj puzeva zahtijeva minimalna ulaganja,misljeno minimalno rada.Ali onda to nije intezivni uzgoj gdje ti vodiš riječ nego to je onda eksteziva,koliko ostane u prirodi.Pod prvom zabludom o pjesku vodim kraj sezone,jesen.Kao puzevi se zakopavaju u pjesak da prezime.I onda dođe proljeće i proizvođač shvati da su se neki puzevi smrzli,druge su pojeli glodavci ili ih je ubila neka gljivica,to je ipak nekih 5 mjeseca mirovanja.Znači glina mi je super,tvrdo tlo nemoze se ukopati.Znači da se mora napraviti neko odmoriste gdje će se puzevi skupljati,lakše se kontrolira zimovanje.Točka druga je pomladak.Za polaganje jaja treba pjesak,imam glinu,njemu to ne odgovara.Opet rad,imam posude sa pjeskom,kontroliram izlegnuće a ne da bude kao u prirodi da je smrtnost 50 posto plus toga da nesu jaja dva puta godišnje.Znači ona teorija da ima malo rada pada u vodu.Nemaju talijani uzgoj u kavezu i plasteniku badava,nego tako kontroliraju proces.Na kraju prodaja,tu se najviše naradiš i izgubiš najviše živaca.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Sad budeš ti mene možda nagovoril da ja pod stare dane postanem pužarka.Koje ja ideje imam - samo da se tko hoće primiti posla - meni samoj više nije nizašta.Sad bih ja da budem idejni direktor,a da izvršni bude netko drugi.Ma,da imam deset godina manje,bih ja još svašta napravila.Ovako - volje više nema,a niti potrebe.

BioBela

Član
Tu od
11 Kol 2013
Poruka
63
Ja imam volje ali nemam vremena niti para.

Meni je sve to sa uzgojem puževa sumljivo. Ne mogu doći ni do jednog uspješnog pužara u kontinentalnoj Hrvatskoj. Tu je neka muljaža s matičnim stadom - zakaj ono toliko košta?

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
Ti tamo,ak se ne varam imaš idealno zemlijšte za puževe - pjeskovito,jel?.Može se uzgoj organizirati i u zatvorenom objektu ,onako stalažno,kao kavezi sa zečevima - onda ih teba svakodnevno hraniti,a ima tu onda jedna caka - možeš si napraviti svoj brend bez problema - hajvani su počeli hraniti određenom hranom - začinskim biljem - recimo npr mentom,ili ružmarinom,koju već biljku odabereš a puževi je oče jesti.Meso onda ima specifičnu aromu - ma ima tu mogučnosti za one koji se žele malo pozabaviti i poigrati - čak,ako uspiješ naći koju dobru kombinaciju - može se i zaraditi gadna para - naravno,ako si to onda sam plasiraš,jer ako ideš preko posrednika,ispadneš volina,a pametnjakoviči naplate tvoju bedastoču.

Evo veliš da ih hraniš liščem i mladicama ,noje-nohe -tuduma -domače sorte loze koja se ne prska ,a puževi su vinogradnjaki.......

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
Ništ s toga ,od onog mam zgubim volju do crkve ,vjere,,pa si kak da su zdrogirani ..

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,997
od kad je otkup puževa riknuo, popravilo im se brojno stanje...kosil sam oko plastenika i našal sam ih bar 50 komada...i kak sam mekog srca sve sam ih prenesal u susedov vrt...:(giggle):
po pričanju te naše puže jedu oni crvendaći, ali kak stanje stoji mislim da su crvendaći na meniju ovih naših...
ima i jedan vic ovdje kod nas u Karlovcu, još iz ratnih dana...
Jel znate zakaj puž nosi kućicu sa sobom?...da mu se Slunjani ne usele u nju.

sori Slunjanima, nisam ja ovo smislio...samo sam se podsjetio ratnih dana...:icon_pidu:

Najnoviji postovi

Na vrh