• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vinarstvo u zagorju

  • Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta
M

Mister x

Guest
Eto da i o tome raspravimo.
Imam i jedan mali dio vinograda kojeg održava moj otac a ja mu naravno pomažem.
Naime radi se o neuništivoj sorti koja sa zove Noja, kako živim u Zagorju neizbješno je ne znati sve o vinu.
Ja sam pristupio prošle godine jednoj udrugi vinara pa da saznam malo i o toj širokopojasnoj grani koja je puna pravila.
u planu naravno imam zasaditi i jedan manji vinograd u kojeg mogu pristupiti sa nekim manjim traktorom.


Evo malo više o vinima na
Kod:
http://www.hrzvv.hr/
 
G

Guest

Guest
nije to noja vec je to iskrivljeno ime za americku sortu direktno rodnog hibrida (direktora ili tuduma) noah, i ja imam dvoje male gorice svake od po petsto trsova. i to vecinom (800 trsova) isto americki hibrid otello koju isto tak kod mene iskrivljeno zovu hotela. a imam i oko 200 trsi crnine isabella. inace ti je od svih direktno rodnih hibrida zabranjeno proizvoditi vino za prodaju i to cijeloj europi jedino austrijanci i madjari dozvoljaju prodaju vina od isabelle.

dosta o vinogradarstvu i vinima imas na http://www.vinogradarstvo.com
 
G

Guest

Guest
neznam tinko kaj ti smatras turbo rizling, u biti je bijela sorta koja raste iz svega mogucega, dovoljno je samo lucanj (jednogodisnji reznik sa malim dijelom dvogodisnjaka) upiknuti u zemlju i on raste. ne smeta mu nikakav herbicid osim tordona (djelatna tvar je pikloram) kojega usput i nema u slobodnoj prodaji jer je karenca 12 mjeseci. ne zahtijeva puno spricanja (do maximalno 4 u sezonii to ako je jako losa godina). mane su mu jedino malo vise kiseline i neznam koliko posto previse metilnog alkohola. a te obadvije mane se mogu izbjeci pravilnom preradom jer i kiselina i metilen nastaju od pokozice koje je dosta debela i ima prevec pektina u sebi iz kojeg prilikom vrenja nastaje visak kiselina i metilena. ja inace uopce ne trosim alkohol tak da me to ni ne smeta previse, ali znam da ga mozes konzumirati u abnormalnim kolicinama i drugog dana nema glavobolje vec samo mamurluk. usput kad sam se vec raspisal o hibridima oni su dosli u europu sredinom 19 stoljeca (oko 1869 g.) i amerike jer je ove tkzv. plemenite sorte poharala filoksera. isabella je crna sorta koja ima vrlo jak specifican miris i debele bobe.
 
M

Mister x

Guest
Izabela je zakon, mi imamo pola vinograda Izabele i još na brajdi onog ptičara ludog neka makedonska sorta i toga ti bude svake godine po 500 litara a boja je mrak ne vidiš kroz vrček. Kad toga popiješ litru sam sebi govoriš da gospodine :twisted:

Ne samo da pikneš u zemlju i raste nego moj stari ti ima neki ludi izum i ostavi namjerno dugi trs pa ga onda podvije kroz zemlju i napravi novi trs s toga a tu di kroz zemlju ide stavi stajskog gnoja odstajalog.

Jednom smo na jednom trsu Izabele nabrali 50 kila grožđa a taj je trs baš bio godinu dana star i podvijen kroz zemlju.

Mi vinograd tretiramo samo sa Kupferblau i ništ drugo. to je ta jačanje bobica da ne otpadaju.
 
G

Guest

Guest
Ne samo da pikneš u zemlju i raste nego moj stari ti ima neki ludi izum i ostavi namjerno dugi trs pa ga onda podvije kroz zemlju i napravi novi trs s toga a tu di kroz zemlju ide stavi stajskog gnoja odstajalog.

mislis ostavi duzu lozu pa je povine i zamece zemljom , ako je to to onda ti se to zove grobanje tj. zagrobal je grobenicu (barem se to tak kod mene zove)
 
F

Fleki

Guest
Mister x kaže:
Kad toga popiješ litru, sam sebi govoriš, da gospodine :twisted:

Hahahahahahahahahahaha, pola sata sam se valjao po podu kad sam ovo pročitao. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 
M

Mister x

Guest
Da u pravusi zove se grobanje ali se nisam mogel sjetiti. Uglavnom nije loše vino od tih sorti, sad smo još dosadili Cabarnet Sauvignon 30 trsova to bu onda bomba za popiti.
 

Najnoviji postovi

Na vrh