• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vinarstvo u zagorju

  • Temu pokrenuo Mister x
  • Datum prvog posta
M

Mister x

Guest
Eto da i o tome raspravimo.
Imam i jedan mali dio vinograda kojeg održava moj otac a ja mu naravno pomažem.
Naime radi se o neuništivoj sorti koja sa zove Noja, kako živim u Zagorju neizbješno je ne znati sve o vinu.
Ja sam pristupio prošle godine jednoj udrugi vinara pa da saznam malo i o toj širokopojasnoj grani koja je puna pravila.
u planu naravno imam zasaditi i jedan manji vinograd u kojeg mogu pristupiti sa nekim manjim traktorom.


Evo malo više o vinima na
Kod:
http://www.hrzvv.hr/
 
G

Guest

Guest
nije to noja vec je to iskrivljeno ime za americku sortu direktno rodnog hibrida (direktora ili tuduma) noah, i ja imam dvoje male gorice svake od po petsto trsova. i to vecinom (800 trsova) isto americki hibrid otello koju isto tak kod mene iskrivljeno zovu hotela. a imam i oko 200 trsi crnine isabella. inace ti je od svih direktno rodnih hibrida zabranjeno proizvoditi vino za prodaju i to cijeloj europi jedino austrijanci i madjari dozvoljaju prodaju vina od isabelle.

dosta o vinogradarstvu i vinima imas na http://www.vinogradarstvo.com
 
G

Guest

Guest
neznam tinko kaj ti smatras turbo rizling, u biti je bijela sorta koja raste iz svega mogucega, dovoljno je samo lucanj (jednogodisnji reznik sa malim dijelom dvogodisnjaka) upiknuti u zemlju i on raste. ne smeta mu nikakav herbicid osim tordona (djelatna tvar je pikloram) kojega usput i nema u slobodnoj prodaji jer je karenca 12 mjeseci. ne zahtijeva puno spricanja (do maximalno 4 u sezonii to ako je jako losa godina). mane su mu jedino malo vise kiseline i neznam koliko posto previse metilnog alkohola. a te obadvije mane se mogu izbjeci pravilnom preradom jer i kiselina i metilen nastaju od pokozice koje je dosta debela i ima prevec pektina u sebi iz kojeg prilikom vrenja nastaje visak kiselina i metilena. ja inace uopce ne trosim alkohol tak da me to ni ne smeta previse, ali znam da ga mozes konzumirati u abnormalnim kolicinama i drugog dana nema glavobolje vec samo mamurluk. usput kad sam se vec raspisal o hibridima oni su dosli u europu sredinom 19 stoljeca (oko 1869 g.) i amerike jer je ove tkzv. plemenite sorte poharala filoksera. isabella je crna sorta koja ima vrlo jak specifican miris i debele bobe.
 
M

Mister x

Guest
Izabela je zakon, mi imamo pola vinograda Izabele i još na brajdi onog ptièara ludog neka makedonska sorta i toga ti bude svake godine po 500 litara a boja je mrak ne vidiš kroz vrèek. Kad toga popiješ litru sam sebi govoriš da gospodine :twisted:

Ne samo da pikneš u zemlju i raste nego moj stari ti ima neki ludi izum i ostavi namjerno dugi trs pa ga onda podvije kroz zemlju i napravi novi trs s toga a tu di kroz zemlju ide stavi stajskog gnoja odstajalog.

Jednom smo na jednom trsu Izabele nabrali 50 kila grožða a taj je trs baš bio godinu dana star i podvijen kroz zemlju.

Mi vinograd tretiramo samo sa Kupferblau i ništ drugo. to je ta jaèanje bobica da ne otpadaju.
 
G

Guest

Guest
Ne samo da pikneš u zemlju i raste nego moj stari ti ima neki ludi izum i ostavi namjerno dugi trs pa ga onda podvije kroz zemlju i napravi novi trs s toga a tu di kroz zemlju ide stavi stajskog gnoja odstajalog.
mislis ostavi duzu lozu pa je povine i zamece zemljom , ako je to to onda ti se to zove grobanje tj. zagrobal je grobenicu (barem se to tak kod mene zove)
 
F

Fleki

Guest
Mister x kaže:
Kad toga popiješ litru, sam sebi govoriš, da gospodine :twisted:
Hahahahahahahahahahaha, pola sata sam se valjao po podu kad sam ovo proèitao. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 
M

Mister x

Guest
Da u pravusi zove se grobanje ali se nisam mogel sjetiti. Uglavnom nije loše vino od tih sorti, sad smo još dosadili Cabarnet Sauvignon 30 trsova to bu onda bomba za popiti.
 
$(function() { var unit = $('.samCodeUnit[data-position="container_sidebar_below"]'); var stickyPoint = 0; function isSidebar() { return window.matchMedia('(min-width: 900px)').matches; } if (unit.length && isSidebar()) { $(window).scroll(function() { var unitScrollOffset = unit.offset().top; var scrollTop = $(document).scrollTop(); if (unitScrollOffset - scrollTop<= 0 && stickyPoint == 0) { unit.css({position: 'fixed', top: $('.p-nav').height() + 10, width: 'auto'}); stickyPoint = scrollTop; } else if (stickyPoint >= scrollTop) { unit.css({position: '', top: '', width: ''}); stickyPoint = 0; } }); } $(window).resize(function() { if (!isSidebar()) { unit.css({position: '', top: '', width: ''}); } }); });
Na vrh