može malo detalja oko toga kako istovremeno može raditi dvosmjerni ventil i zadnje poluge, ja koliko kužim s tim preklopnikom se bira ili jedno ili drugo, ako postoji način da se spoji da sve radi istovremeno bi bilo super.
Moze da sve radi istovremeno. Treba preklopni ventil, da preklopiš na ventile za dvosmjerne cilindre (jedan ali više njih). Ovdje trebaš da imas najmanje dvije rucice za dva cilindra. Mislim da treba da je jedan ventil za jednosmjerni cilindar ali da ima funkciju plivanja. Na ovu rucicu priklopis samo jedan izlaz i toga vodiš na poklopac hidraulike na suprotnu stran gdje imas preklopni ventil. Tamo je obicno prikljucen prikljucak za kipanje ali ima jos imbus cep na kojeg stavis tu cijev koju vodis sa onoga ventila za jednosmjerni cilindar. Tako dobijes opet pritisak na cilindar koji je u poklopcu hidraulike i diže poluge.
Ja sam naredio grešku jer sam kupio ventil sa samo jednu rucicu za dvosmjerni cilindar. Tamo bi trebala grupa ventila (dva, odnosno dvije rucicce) i tako bi sa jednu rucicu dizal poluge a sa drugu pomikal malcer ljevo i desno. Mana ovog sistema je, da kada digneš poluge, onda polako padnu same, jer ulje procuri iz cilindra hidraulike kroz karike. Tako malcer nece biti dignut puno vremena, ali za okretanje dovoljno.
Kada radi hidraulika na obicne komande, tako ima sistem regulacije, koji drži poluge uvijek u istom položaju.
Nadam se, da sam dosta dobro objasnio. Nije to lako napisati, ali u minuti pokazati.
Moram priznati da meni baš sad nije ništa jasno. Ako ručica hidraulike mora biti u gornjem položaju i malčer se digne u zrak, kako ću onda malčirati?
Kada si preusmerio tok ulja v ventil za dvosmjerni cilindar, tada cilindara za poluge nima pritiska i onako su rucice gore. Ali ako bides imao rucice dole, nema pritiska i na ventilu za dvosmjerni cilindar.
Zbog ove mane je vrlo tezko i komplikovano svaki put kad trebaš digniti poluge, sve ventile preklapljati.