Pozdrav svima, novi sam na forumu,vlasnik sam vladimirca t25 ,traktor je 78 godiste I ima problem sa getribom,naime getriba dosta zuji pa me zanima di u hrvatskoj ima za kupiti lezajeve za getribu?
Probaj provjeriti da li imaš ulja u zadnjim reduktorima. Ako zuji kad se voziš .. najčešče zna biti upravo manjak ulja ... provjeri i u transmisiji !
Pozdrav,narode.Nakon određene stanke,opet sam s vama.Znam da ce odmah krenuti kritika,ali stvarno ne mogu naci opis podesavanja kuta paljenja bosh pumpe.Kupio sve nove djelove za generalku,majstor u roku pola godime sastavio traktor,ali ga nismo uspjeli upaliti.Drugog majstora nemam,a pare sam izgleda bacio u vjetar.Traktor baca gorivo na dizne,lagano izbacuje bjeli dim,ali me sastavlja,pa si mislim da probam mrdnut nekud pumpu,da je tu problem....recite nesto...
Pozdrav ... bosh pumpa ... predpostavljam, da je ND21-2, kao na našima. Jer defkato rusi nisu mjenjali bosh pumpu na vladimircima. Barem po izgledu je stalno isto. Nedino ima razlike kod prihvata pumpe ... nove imaju široki prihvat a stare imaju uski prihtav .. to mislim na 4 vijka na koja je bosh pumpa prikvačena na traktor.
Štelanje .. koliko sam dosad istraživao:
1. kod ugašnjenog motora, staviti klip 1 cilindar u takt kompresije (oba ventila zatvorena)
2. na radilici imaju oznake ... TDC i BDC (ili GMT .gornja mrtva točka, ili DMT-donja mrtva točka)) .. koda starijih vladimiraca treba skinut lim da se dodje do radilice, odnosno remena.
3. kad naštimamo takt kompresije (oba ventila zatvorena) treba radilicu zakrenut za 24-26° prije kompresije ... to je na radilici označeno sa zarezom, znači malo prije GMT
4. pristupimo sad bosh pumpi
5. na prvoj dizi (cilindar 1) odvrnemo lajtung i stavimo cevčicu, ili gledamo bacanje nafte (što vam je draže, kako se snađete)
sa ključem vrtimo bosh pumpu (dakako prije raskopamo, pogon sata rada, smaknemo grlo za sipanje ulja, dodjemo do zubčanika bosh pumpe), odvrnemo 2 vijka na kojim se štela timing (vrijeme ubrizgavanja)
6. bosh pumpu vrtimo i gledamo kako u cjevčiči navire nafta ... zabillježimo moment kad počne rasti
7. kad utvrdimo moment prirasta nafte u cjevčiči .. odma zavrnemo 2 vijka na zubčaniku bosh pumpe .. tako uzubimo pumpu.
8. mozemo provjeriti sa verglanjem da li pumpa baca naftu u to odredjeno vrijeme.
9. na kraju složimo sve nazad
Ja mislim da je to to ... ja još nisam ovo radio ... ovo je samo rezime radova ... za štelanje bosh pumpe ... ideje dijelimo ... naravno