Re: Vladimirec
alen28 kaže:
Nije bas neki-tako svi kazu... Istina,ima puno rucica i ruckica hidraulik se kvari i nije fini...
Ali ima i dobrih strana. Tezak je ,dobar za oranje,za vucu,za sumu... Imate li kakvih iskustava?
Ova rasprava je otišla sasvim u off (s herbicidima i uništavanjem korova). Da se vratimo na temu Vladimirca:
Ja sam vrlo zadovoljni vlasnik navedenog T-25 (34 KS), a postoji i "de-lux" verzija, 5 kW jači, i sa servo volanom. Koristim ga 10 godina, znači imam iskustva, i mogu dati krači osvrt:
Dobre strane:
- dosta manja potrošnja, posebno ako se uspoređuje s IMT-om
- zatvorena kabina s ventilatorom zraka (nikakva prašina, dim i otrovi ne ulaze u kabinu, jer se zrak centrifugira )
- kabina daleko komfornija nego IMT-ova
- težak i vrlo robustan traktor, blok motora nije nosivi dio prednjeg mosta traktora, nego je motor položen na ramu od profila - cijevi. Ne diže mu se prednji kraj u zrak, ako ne može povući - ukopat će se zadnji kotači
- hidraulika radi u oba smjera (diže i tlači), traktor može sam preko poluga podići svoj zadnji kraj
- hidraul. pumpa isključuje s vrlo jednostavno, ručicom blizu lamele, ako kod prijevoza hidraulika nije potrebna
- regulacija vuče na hidraulici izvedena sasvim drugačije, nakon spuštanja oruđa na tlo, ručica se prebaci u plivajući položaj hidraulike, i sve se regulira samo
- pristup do mašine, podešavanje zazora ventila, ili bilo što oko dizna daleko lakše nego kod IMT-a, jer mašina nije pokrivena s rezervoarom goriva
- mogućnost olakšanog paljenja, na dekompresiju
Loše strane:
- prekidači instalacije izvedeni krajne traljavo, zamijenio sam ih sve odmah nakon kupnje
- traktor nije za idiote, zahtjeva IQ veći od sobne temperature, a moramo priznati da ponekad toga nedostaje kod traktorista (pri tome mislim na mjenjač, koji ima DVIJE GRUPE brzina: PUZAJUĆA1 +
1-3-5, ili POZAJUĆA2 +
2-4-6), plus sve to u nazad, osim puzajućih.
Dakle ima ukupno 6 brzina naprijed i 6 unazad (u dvije grupe), plus dvije sporohodne samo unaprijed.
Brzine 2, 4, i 6 odgovaraju otprilike brzinama 1, 2 i 3 kod IMT-a.