• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vladimirec T-25

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
Dok ne otvoriš motor pravi uzrok pada pritiska nećemo znati možemo samo nagađati sve ukazuje na ležajeve radilice ali kad otvoriš onda ćeš znati pravo stanje i radilice i sklopova pumpe ...
ok.hvala vam.sledice otvaranje:(whew):
samo da nadjem dobrog majstora...a sad pocinju i radovi...sadnja duvana,kosenje livada...izgleda da ce sacekati do jesen.imt 542 ce raditi sam...kao i dosad ;) naravno tuje mali tomica koji ce pomagati transportom ...
hvala vam jos jednom

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
samo da nadjem dobrog majstora...a sad pocinju i radovi...sadnja duvana,kosenje livada...izgleda da ce sacekati do jesen.imt 542 ce raditi sam...kao i dosad ;) naravno tuje mali tomica koji ce pomagati transportom ...
hvala vam jos jednom

Dali ti se to dogadalo prije promijene ulja ako nije promijeni ulje!!

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
hvala vam jos jednom

Prije rasklapanja rutisnki provjeri stanje centifugalnog filtera i sigurnosnog ventila
Filter provjeri da nije slučajnu pukao ili se razvrnuo , ventil provjeri da slučajno nije ostao otvoren ili djelimično otvoren
Ako je upala neka prljavština ispod kuglice i ostavila je djelimično otvorenom može i tu da gubi ulje (meni se to desilo)
Ali pošto imaš i neugodno lupanje vjerovatno je radilica , ipak za svaki slučaj provjeri ovo dvoje to ti je par minuta posla

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
ulje sam promenuo pre nedelju dana.sipao 20/50
centrifugalni filter sam jesenos otvorio i ocistio...mada je bio skroz cist...i zdrav je.ko nov.a ventil smo zategli do kraja...tako smo i povecali pritisak do 3...inace je bio kad ga upalim do 2...
a i kad ugasim traktor taj se centrifugalni filter uposte ne cuje....dal se on u opste okrece...,ili se ni ne moze okretati sa tko malim pritiskom...:icon_scratch:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Vjerovatno se neće ni okretati sa tako malim pritiskom , ili će se okretati nedovoljno brzo

Ako si dotegnuo ventil to nemora da znači da nije djelimično otvoren , samo rasklapanje pa da budeš siguran da je zatvorio

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
Vjerovatno se neće ni okretati sa tako malim pritiskom , ili će se okretati nedovoljno brzo

Ako si dotegnuo ventil to nemora da znači da nije djelimično otvoren , samo rasklapanje pa da budeš siguran da je zatvorio
izvadili smo ga,ocistili(mada je bio cist)...al opetm isto.

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
E sad onda izvadi i radilicu :(giggle):
hehe nema mi druge.ili da mu trazim novog vlasnika...al...zaljubio sam se u vlatkaaaaaa:(inlove):
jer jako jaaako malo trosi,uvek iz prva upali,...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
kaj nede u motor 10W40 ulje?
...kaj se tiče lupkanja, može bit svašta...al radilica baš i ne (naime, meni se je jednom raspala klipnjača s radilice a da prije toga nije bilo nikakvih simptoma)...ja bi rekao da je ili ona osovina pored radilice s utezima ili kad se ugrije nešto naraste (recimo bolcn od klipa) pa to malo šteka i lupka...

recimo, u ovom mojem motoru kaj sam sad namontiral isto nešto tandrliče, i hoće motor brbljati...
a krivac je u prošlosti kad je promijenjen samo jedan sklop (jedan je cilindar i klip nov, a drugi je bar 1000 sati već vozil)...
al da bum zato stal, e baš nebum...:(giggle):

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
kod stronboja je okrenula caura na bregastoj ako se secate iz ranijih postova kad nije imao ulje na klavijaturama. povezano je direktno ulje iz druge cevi . verovatno su sad i lezajevi popustili na radilici. e sad je imam pitanje jedno za menjac. cetvrta sipka koja me mucila gde je stelujuca viljuska sa maticom koliko ima useka gde je brava zabravljuje . kod mene su 3 a na slikama u katalogu ima dva. kod mene ima ler izmedju sporih i brzih. dal u katalogu to nije slika od menjaca sa jednom rucicom ili je kod mene promenuto. imao sam problem juce i jedva sam je ustelovao.morao sam zaseke obraditi . sad radi prilicno dobro ovako u mestu. videcu jos pod opterecenjem ali i zabravljivanje je dobro zasad

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Mislim da treba da ima dva , možda je neko dogradio treći za ler ali on nebi trebao praviti progleme , mada ne vidim njegovu potrebu

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
imao sam problem sa tom osovinom i ta tri uzubljenja. posto je imao to srednje uzubljenje za bravu gde je ler zupcanik mi nikako nije mogao da bude da nezakacuje zupcanik diferencijala. uvek ga hvata 3-4mm. zavrnem viljusku skroz do kocke i tako sam dobio dobar polozaj ali onda brava nije mogla da zabravi dobro. hvata ivicu uzubljenja sa jedne strane na oovini. e onda sam obrusio i napravio u jednu stranu malo veci zub i sad je solidno. a nevidim ni u jednom katalogu ni snimku menjaca da postoje tri repera. zato se pitam dal nije od drugog tipa mozda.znaci sad izmedju brzih i sporih na sredini imam ler i izmedju sporih i sporog rikverca ima ler i tako i sa brzim isto ler .znaci 3lera na rucici reverzera

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Možda od onoga starog tipa sa tri mjenjača ima ler između spore i brze , za njega nisam siguran , ovi noviji nemaju

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
moguce je i to. jer mi malo cudno kad sad nema lufta nigde na snopovima, kuglicu sam pronasao gde sam je ostavio i nasao sam gde ide. kad sam zakrenuo snop uvis nadjem rupu gde ide . na drugom stajala .a nikako ustelati viljusku. kad sam je stavio kako je bila nemoze uci ni 3mm u zupcanik a na diferencijal zube cak i previse. steluj na navoju i doteram to kako treba a ler kad stavim zakacuje zupcanik diferencijala. onda sam smislio da zbrusim urez sa jedne strane i uspeo nacentrirati i da zabravljuje kako treba. kod mene nisu kuglice na bravi vec ima jabucicu dole sa osovinom do brave. ako malo nezaskoci u urez dole zaglavljuje bravu . moraju biti po visini sve priblizne da brava radi kako treba.e sad razmisljam da mozda navarim taj urez i oblikujem da ga nema vise. ako se dobije lufta malo moze opet zakacivati zub o zub jer ni po 2mm nema lufta izmedju zupcanika kad je na leru.i moram naci viljusku za one tanjiraste zupcanike sto zaskace ogrlica. voljuska je sjela se zbog biksni losih. a nove biksne nisu u meri unutrasnja strana nego se rajbuje.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
Možda od onoga starog tipa sa tri mjenjača ima ler između spore i brze , za njega nisam siguran , ovi noviji nemaju

imam i onog s jednim mjenjačem, ima ler između brzih i sporih i između naprijed- nazad...
imam i onog s dva mjenjača, isto ima sve lerove...
a vujac ima onog starog s tri mjenjača, i pazi ovamo, TAKOĐER IMA TRI LERA....:(devil):

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
E imam i ja onoga sa jednim mjenjačem i on nema ler , nema utor a ti možeš naći neki međupoložaj gdje nije uzubljeno ništa
I prilično sam siguran da i onaj sa dva mjenjača nema ler odnosno utor za ler

Posljednje uređivanje:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
onda sam sad prilicno siguran da je istina sto mi je jedan majstor rekao da je vladimirec pravljen u nekoliko fabrika i zato ima vise vrsta koji se po sitnim detaljima razlikuju.. sa jednim menjacem sigurno nema 3 utora na osovini. sa jos jednim kolegom sam bio i ima razlika kaze u menjacima u nekim detaljima.u selu ima jos jedan mlatko 79 god i on nema ler izmedju brzih i sporih a isti mu raspored na reverzeru ko kod mene. nisu ni rasporedi na reverzerima isti kod mnogih koje sam gledao.samo jednog sam ugledao sa ovakvim kratkim blatobranima i nastresicom da je tip kao kod mene a 77 godiste u susednom selu kod jednog starog dede. joj taj je ko nov

kraisnik83

Novi član
Tu od
13 Svi 2013
Poruka
8
pozdrav svima,, novi clan sam foruma zovem se Abdo i iz Velike Kladuse sam,imam traktor vtz t25 84 god malo me zeza mjenjac ,nedavno sam mjenjao lamelu i potisni lezaj i sada me zeza 3 i 4 brzina kada ih usaltam nece da kvacilo ukljuci tek iz 2 ili 3 stiskanja uklopi,ako je imao ko od vas takav problem dobro bi mi dosla vasa pomoc ,.unapred zahvaljujem

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Vrati li ti se papuča kvačila nazad kada ubaciš u 3 i 4 ?

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
to se sad razdesilo sa hodom kvacila zbog nove lamele. sad brava menjaca verovatno nisko lovi i neotpusti kvacilo do kraja ili je napeto .a to bi se fakticki trebalo desavati sa svim brzinama. treba otvoriti prvo poklopac na zvonu menjaca i pogledaj ima li lufta izmedju druk lagera i zabica korpe kad je papucica kvacila podignuta skroz. treba par milimetara da bude 5mm barem. ako je to u redu onda bravu menjaca onu stanglicu nastelovati da razdvoji brzvu na pola hoda kvacila. i opruga mora vracati pedalu kvacila skroz gore.

Najnoviji postovi

Na vrh