• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

VODA-problemi s nestašicom

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
327
Re: Voda

Nisam ni svjestan bio koliko recimo krave dnevno trebaju vode,sada ste me tek bacili u brigu :scratch .
Nesto gledam,u kakvoj smo mi prednosti od tamo arapskih ili africkih zemalja,koje kubure sa vodom,za neko vrijeme sirove nafte ce nestati,a onda dolazi doba vode,koji ocaj :evil:,zato je Gadafi onako ljut :mrgreen:

Steta sto se u HR jako malo procisti odpadnih voda :?

B

bob

Guest

Ovce kao vrsta se dosta teško privikavaju na pojilice,zato razmišljaj o kupnji vodokotlić sistema.

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Imam namjeru negdje na imanju probati naci zivu vodu.
Mislim namjera mi je ako Bog da poceti s tim poslom. U mom okruzenju iza svakog brijega postoji neki izvor u krugu od moje kuce u 100o metara ima tih izvora 4-5 onih ovecih koji bi mogli da komotno zadovolje potrebe za stalu.
Dakle par stotina litara vode dnevno za krave i opcenito odrzavanje higijene u stali zatim za zalijevanje vrta bi dobro doslo.
Nekako sam racunao za godinu dana ode mi oko 250 eura samo na vodu.

Sta misliste o busenju.

Ima li ko kakvih prijedloga ili da li je to neko od vas vec uradio?

Gdje je najbolje busiti ili kopati?
Kod nas narod kaze gdje god ima vrbe ili bazge ( zove ) tu jw velika sansa za vodu, a ja gdje mislim kopati ima bazge.
Muci me i pitanje koliko duboko treba kopati, da li je to isplativa investicija, da li se mora teren minirati ili se uglavnom rucno kopa itd itd.

Ideja o pronalasku vode me stvarno privukla toliko da bih cak pozajmio novac za taj projekat, ali mi treba bar minimum znanja.

Znate li gdje ima na netu nekih stranica koje govore o tome?

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967

eh da, voda...voda život znači :scratch ...mi smo prije imali cele kalvarije z njom :blackeye blizu smo drave i ima vode dost plitko,na nekih 6 metri kolko očeš,ali dost loše kvalitete,no za stoku ok!
rešili smo to tak da smo jednostavo zabili cijev u zemlju i u nju stavili jednu tanju na koju se prišarafi pumpa i crpiš vodu...dost jednostavno i jeftino :mrgreen:
ima i član Cabage takav sistem iz kojeg navodnjava :mrgreen:
nažalost nemam nikakve slike od tog postrojenja za bušenje,ali morem reći da je jako jednostavan i jeftin...možda ima Cabage,pitaj njega :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859

Emy, nije da te obeshrabrujem.
No, potraga za vodom ima i svoj dio u papirologiji, dozvolama, koncesijama itd.

Nemam nikakvu ideju, koliko bi te koštao kompletan projekt, a ja bi svakako probao, ako se u blizini može kupit koji komad zemlje s izvorom.
Ako je brojka usporediva, dobijaš i zemlju u svojoj blizini.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Kod mene uLici ima jedan problem. Vode ima ali se nalazi izmedju kamenih slojeva pa se zna desiti da ljudi npr. postojece (dobre) bunare idu busiti u dubinu da bi dobili vise vode i desi im se da probiju sloj kamena ispod i da im umjesto da dobiju bunar sa vise vode, dobiju presuseni bunar..... Ja imam u brdu uz njivu izvor koji svake zime probije, ali se ne usudim na tom mjestu busiti te razmilsjam u buducnosti uz to mjesto napraviti akumulaciju ... Sto mislite?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Moj tata je uz pomoč rašljara došao do zdenca takoreći na brijegu koji zadovoljava potrebe a koje su prije iz vodovoda bile red veličine 20m/3 ...Voda prva klasa
upravo se sprema na drugo bušenje , lokaciju je potvrdio i sam majstor bušač ..s rašljama naravno .
Eny je u bosni ako se ne varam ..kameni teren ..(možda) ..drukčiji uvjeti ..
Moja preporuka je naći ljude koji buše u okolici i s njima konzultirati ..obicno znaju za rašljare i puno više od toga od nas 100-tine km dalje .

@smiljan ..akumulacija da , ali kako saćuvati vodu ..itd.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

U HR se ne treba tražiti dozvola ukoliko su potrebe za vodom do 3 m3 na dan ili ukoliko se navodnjava površina do 1 Ha. Pošto Emy spada u tu kategoriju može pristupiti bušenju ili kopanju bunara, ovisno na koliko će metara naći vodu i u kojoj količini. Slike bušenja bunara imate kod mene u temi o nama, a ako treba netko više poslat ću mu na mail dodatne slike. Voda je obično gdje je hladovina, visoko drveće, jer su oni za svog vijeka napravili akumulacijske bazene kod korjenja. Tako sam je i ja pronašao kod 50 godina starih bagrema, dok u okolici nitko nije našao vodu a više puta su bušili dublje od mene. Naravno da je rašljar potvrdio to mjesto. U biti našao sam na još jednom mjestu vodu, ali tu mislim da je ipak od ležanje vode, mislim da ga je zavaralo.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

puknuti kaže:
......

Najlonska folija ?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Smiljan kaže:
puknuti kaže:
......

Najlonska folija ?
ne mislim od otjecanja nego :lol: održati zdrastveno ispravnu za kućanstvo ..ili tebi treba za vrt itd.

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640

tine kaže:
Emy, nije da te obeshrabrujem.
No, potraga za vodom ima i svoj dio u papirologiji, dozvolama, koncesijama itd.

Ma nema toga kod nas Tine, cak sto vise valjalo bi pozuriti s tim iskopavanjima dok to zakon ze zabrani. Trenutno se kod nas moze busiti i raditi na zemlji sta hoces, a za bunar mi ne treba nikakva dozvola.

Dozvola treba za neke stvari ako ih radis betonom ili zidas recimo, vidio si gdje je u mene stala napravljena je bez dozvole, struju se privukao od kuce a i vodu s kucnog sata. Tako da nema problema s tim jer sam po pravilu tebao sve papire da sredim i to bi me kostalo 3 krave, a ovako sam napravio stalu na crno, kupio 3 krave i radim. A ako za koju godinu i dodje inspekcija sta mi mogu...nista...mogu me samo natjerat da legaliziram objekt a to podrazumjeva novac od one 3 krave s pocetka a valjda cu za koju godinu u stali imati bar 6.

Situacija je takva da se to kod nas bas i ne gleda osim ako se radi o kucama, zgradama, ili gradskim sredinama itd. sto se tice sela i trazenja vode mozes kopati kolko hoces samo da ne ugrozis svvoj ili tudji zivot.

Tu situaciju treba iskoristiti sto prije.

puknuti kaže:
Moj tata je uz pomoč rašljara došao do zdenca takoreći na brijegu

A sad sta li je rasljar???

Kontam kaže:
Voda je obično gdje je hladovina, visoko drveće, jer su oni za svog vijeka napravili akumulacijske bazene kod korjenja. Tako sam je i ja pronašao kod 50 godina starih bagrema

Ja gdje mislim kopati ima jasena, pa su sjeceni pa opet narasli preko nekih 20-30 metara visine a tu je i ona bazga samo je posjecena a ujedno je i gotovo najniza tacka u zoj dolini.

Moja je namjera vodu za kucu upotrebljavati iz gradskog vodovoda, jer ipak je sigurnije, ali za stalu i vrt i pranje auta, masina itd. gdje idu velike kolicine narocito ljeti koristiti zivu vodu.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Rašljar je (obično) čovjek koji uz pomoć radiesteziskih sposobnosti pronalazi vodu (a i druge stvari ,npr štetna zračenja )
Kao spravu koristi rašlje od vrbove grane (rašlje su grana u obliku slova Y)
Moderniji alat su L- antene i visak (jer je vrbe sve manje)

tinda

Član
Tu od
20 Kol 2011
Poruka
592
Problemi s nestašicom vode

Mi imamo ali dosta stočara u selu nema

Gradacac2

Član
Tu od
13 Pro 2010
Poruka
183
Za sad nemam prblema sa vodom.Vodovod funkcionise super.
Ali sta ce bit u buduce vidjet cemo jer ova zima
bez padavina i cijelo ljeto i jesen mora se odrazit i na vodovod.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
kod mene nema problema sa vodom za sada imam jednu pumpu na 9 m vode ko u prići u drugoj pumpi na 11 m puni osam bazen od sedam kubika nije nestalo u hidroforu ima isto na dubini 10m ali poslje ove zime bit če svašta nema kiše nema snjega ,jedino sad pada jedno sat vremena malo jače možda če nešta biti.

tinda

Član
Tu od
20 Kol 2011
Poruka
592
ma i mi imamo ali se treba pazit makar nikad nije presušio uvijek ima pol metra vode neče se ni na vodovodu stalno živit

Z

zoky 285

Guest
kod mene nema problema sa vodom za sada imam jednu pumpu na 9 m vode ko u prići u drugoj pumpi na 11 m puni osam bazen od sedam kubika nije nestalo u hidroforu ima isto na dubini 10m ali poslje ove zime bit če svašta nema kiše nema snjega ,jedino sad pada jedno sat vremena malo jače možda če nešta biti.
eh vi u gorici spavate na vodi na 1 m šljunak i jos pola i eto vode heh.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
eh vi u gorici spavate na vodi na 1 m šljunak i jos pola i eto vode heh.

pa nije baš tako istina je da vode ima gdje god zakopaš ali treba lupati po :drinkers:da nebude brzo gotovo:partyman:

G

Goga002

Guest
Mi vode nemamo od polovice 8 mjeseca pa si možete misliti tek kak je nama Bome jeftiniji nam pelin nek tjedno kupovati vodu a vodovoda niotkuda i nebu ga bilo još 100 godina

golman7

Član
Tu od
11 Ruj 2011
Poruka
605
kod mene se kopaju artiski,,na 90metara,,vode ko blata,:drinkers::drinkers::drinkers::drinkers::drinkers::prayer:,cijena 35 soma,,samo,,,

Najnoviji postovi

Na vrh