Pita me muž neki dan, išao ujutro na tržnicu, kak da se obučem, jel štrampe ispod hlača, si gledala vrijeme, kakva bu temperatura danas?
Nikakve štrampe, velim ja, evo čitam prognozu na netu, vele da ide sada afrički zrak.
Ni došel a njemu su po nogama se malo zgusnule dlake.
Jučer ujutro odem ja vani sjesti i popiti kapućino dok je on opet otišao na plac - ova su jutra predivna, raskoš ukrasnih grmića i cvijeća u dvorištu mami pogled, ptice cvrkuću ko zgrebačka filharmonija, žabe u ribnjaku krekeću - melem za oči i za dušu - i odem ja i sjednem sa šalicom u ruci vani, čitam prije toga opet o afričkom zraku, sjednem u majci sa kratkim rukavima i jednom srknem, pa ustanem i odem obući jaknu od trenirke, one deblje.
Opet je afrički zrak zapel i ostal tam negdje valjda oko Sueskog kanala.
E, sada je šalica opet spremna - bem ti život, čujem da mi mlijeko za kapućino kipi i razljeva se po kuhaćoj ploči a ja ovdje lupam po tastaturi - znam ja što sada slijedi, ne uzbuđujem se uopće, mlijeko je sada fino sve oko rinka, plin se ugasil, a ko što je lisica u basni rekla - grožđe je ionako kiselo - kuhaću je ionako trebalo još jučer očistiti.
Idem sada vidit jel stigao afrički zrak, jučer još nije jer su radijatori noću bili topli, ali sada sam ih malo prije popipala - sada su hladni. Konačno.
Svečano izjavljujem, pošto su jutros radijatori hladni, da je u mojoj kući sezona grijanja završerna.
05. 06.
Ne 05.05. ili 05. 04. nego 05.06.
A prošle godine je počela negdje oko - dan sim ili tam, ali sjećam se da sam mužu rekla - ja se u svojoj kuću nam smrzavala navečer dok gledam tv, pali termostat na 22 - 05.09.
Tako da s veseljem mogu konstatirati da tri mjeseca u godini na grijanje nebumo potrošili niti lipu!
Adio, idem van na afrički zrak, ako je stigel, popiti kapućino!
Kaj misliš, da uzmem jaknu odmah, ili da opet ustajem i odem je obući nakon prvog srka?