• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vremenske prilike-neprilike

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,998
Ovo je sada varljivo vrijeme, malo nas propuha, malo se čovjek oznoji i onda završimo u kući uz čašu čajeka. Treba biti oprezan.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Mislite li da bi kruska mogla prezivjeti minus prosle noci...slika je danas od oko 15 sati...

Prilozi

• 20220404_153643.jpg
    20220404_153643.jpg
    62.7 KB · Pregleda: 26

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,918
Ja ne znam šta bi rekao...

Znači prošle godine onaj mraz doslovno uništio cijeli voćnjak... I šljive i marelice i kruške i višnje.... Znači doslovno samo jabuke ostale...

Jučer - 3.4...

Jedino kajsije otišle...

Kruška i šljiva u punom cvatu... Doslovno ne vidim ni na jednom cvijetu štetu.....
Breskve u punom cvatu... Kompletan cvijet uredan i zdrav..
Možda se još neka šteta pokaže.. Ali za sada ne vidim štetu...

Za svaki slučaj sam prošao opet (prije 5 dana prvi puta, možda je to djelomično pomoglo) sa ojačivačima...

Tako da ako je ta tvoja slika od danas popodne.. Rekao bi da nemaš straha...

Bilo je puno vlage u zraku tako da očito nije bilo jako oštro..

Screenshot_2022-04-04-09-44-52-259_com.softwise.PinovaDoc.jpg

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
919
Može malo više info o tim ojačivačima? Dolazim na lude ideje tipa zapaliti par vatrica u blizini ili sve pokriti nekim najlonom itd. :D Jer i meni su prošle godine propale sve voćke, niti jednog ploda nije bilo. Ako i sada bude isto, komotno mogu sve posjeći... :(

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,918
Kolega ih prošle godine korsitio u šljivama (2,5 ha) i sačuvao većinu uroda dok je mnogima oko njega mraz pobrao...

On je koristio aminokiseline i bakterije

Ja sam koristio kombinaciju aminokiselina (aminovital) + smeđe alge (algovital) + korisne bakterije i kvasce (pro bac)... I ubacio nešto slavola vvl što mi ostao od prošle godine.

Opet ponavljam..Neću tvrditi da je to to.. I da je to neko svemoguće rješenje...Ali sam od par ljudi čuo da su probali i da radi u određenoj mjeri...

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Dolazim na lude ideje tipa zapaliti par vatrica u blizini
Ja sam jedne godine sačuval voćnjak od temperature - 7. Naložil sam male vatrice kroz voćnjak poslagane u cik-cak. Kad se vatra razgorila, stavil gore jedan furek i pokril sa slamom tak da dimi na najjače. I svakih 2 sata obišel i nadodal di je trebalo.
Nije veliki voćnjak, onda je bilo 75 voćki, al sam uspel sve sačuvati. I smrdil 2 dana po dimu :)

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,918
A što je sa špricanjem vodom?

Stvar je u tome da je smiješ prestati dok ne prođe opasnost.

U biti mislim da je prskalicom, atomizer nemoguće izvesti.

Stvar je u tome da se voda po biljci prska konstantno. I dolazi do zaleđivanja biljke, ali proces zaleđivanja daje energiju i ta energija grije biljku iznad 0... I konstantno prskanje vodom, dolazi do novog leda i novog grijanja biljke...
IMG_20210414_094131.jpg

Evo ovako ti je to izgledalo u baranji u voćnjaku sto smo bili jutro nakon jakog mraza

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Za sada sve uredu, brdski dio karlovačkog područja jučer 0 stupnjeva. Nizinsko područje vjerojatno u manjem minusu. Ništa ofureno nije u brdskoj zoni.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,918
Donja mala... Obronci Krndije... Mislim da je na nekih 180 metara nadmorske visine..

Noćas opet minus ali blagi Screenshot_2022-04-05-10-39-43-511_com.softwise.PinovaDoc.jpg

seat

Aktivni član
Tu od
8 Ožu 2013
Poruka
933
Preksinoć -7 sinoć -5.5. Sad cekamo koji dan da vidimu kolika je šteta.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Malo prigni glavu, 🤭 napisal sam ispod puta. ;)
Pogledal sam izmjerene količine kiše na dvije obljižnje meteorološke postaje koje su udaljene oko 5 km zračne linije. Na obje zanemarive količine u proteklih 24 h (4 i 0,3 lit/m²).

Na vrh