• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vremenske prilike-neprilike

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,639
Ne pada jako, ali ga ima. Već sam šest puta danas počistil stazu kaj vodi u podrum. I još bum dva-tri puta navečer jer to mora biti stalno prohodno. I hitil bum i sol, nesme biti sklisko jer ta relacija i po suhome zna biti dosta riskantna. :ppozdrav:
Pa ostani u podrumu, kaj se mučiš?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,304
Napisal ti je da mora svako malo na prijavak...
...znaš ono kak su nekad čuvari morali navijati vure po krugu poduzeća ;) :ROFLMAO:

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,228
Nije to toliko do ljudi koji odrađuju - nego do generalne organizacije posla. Ja živim na županijskoj cesti (koja se za par kilometara nastavlja na državnu cestu) i to su dva potpuno odvojena svijeta po pitanju održavanja ceste, košnje bankina, čišćenja snijega.... barem 95% prometa sa te državne nastavlja na ovu županijsku - i onda počinju problemi (jer ta državna cesta vodi doslovno na šumski put koji ponosno nosi sve oznake te državne ceste). Navodno županijsku cestu trebaju održavati neki privatnici koji su dobili ugovor (valda sa županijskom upravom za ceste) i sukaldno tome se održava (ljetos se jedva jedvice bankina kosila). Državnu cestu održava lokalna cestarija koja prilično bolje odrađuje sve poslove. Kako sada više ne održavaju žuanijski dio ceste a imaju jednaki broj ralica kao prije - još brže počiste svoj dio.
Kolega,nije tu baš sve u broju ljudi i mehanizacije. Ja sam radil za kooperanta koji je dobil koncesiju za općinske i dio županijskih cesta. Prije zimske službe,ŽUC mi instalirao gps u kamion. Nema mrdanja iz baze dok ŽUC neda signal za pokret. Apsurd u svemu tome da sam od jedne do druge županijske ceste po državnoj vozil ralicu u zraku. Glupost,ali nije bila u mojoj nadležnosti

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
1,170
G.plus, sad sam se sjetil da ste Vž.Toplcama na oporavku. Tu je moja firma, da nisam na putu, točno bi stal da popijemo pićence. Sretno sa oporavkom (y)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,399
Danas mi je pripovedal stari kak je 1920 i neke, znači prije cca 100 let u Lici opal sneg da su ljudi probijali tunele nebi li stoku nahranili. Ne sječa se koliko je visok bil, ali pamti da je njegov stari otišel na tavan, skinul par crijepova, obul krplje i otišel do suseda na čašicu rakije. Susedi kad su čuli da po krovu nekaj rošta mislili su da je došel kraj....
To su bile prilike i neprilike, ovo sad je tak, malo za razonodu, samo kaj bi svako selo htelo da prvo njima ostružu i našodraju cestu.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,399
Kaj si lud, gledam, zimska služba je objavila kontakt telefon na službene stranice grada i vreme od kad do kad se može nazvati.
Da zakrka kak treba javljali bi se ko i ovi za poticaje, trebalo bi temu o tome otvoriti...

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,318
Moje dvorište nije tako veliko, kojih 200 m2 je potez od ceste do garaže. Izlopatao sam sve već nekoliko puta da ne smrzne i onda produžio kod starog komšije očistiti stazu do dvorišta. Grtalica je prolazila više puta, ali samo jednom sam ih uspio zaustaviti i ponuditi ih pićem. Počupali su dobar komad trave pored ceste, nabacali snijeg i zemlju na ćupriju, ali ne ljutim se, sve je to dio posla.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,169
Vidim da vas puno zna komentirati zimsku službu. Nek se javi ko je odradio bar jednu zimu. Svi živimo u nekim vukojebinama i gledamo kroz prozor dal je cesta crna,jer meni se ne isplati stavljati zimske gume. Zato,pomalo ,stanite na loptu 👍
Vjerovatno ti je to bio plaćeni posao.
Meni nije sobzirom da zivim u malo selo, nismo spadali u redovno odrzavanje puta te smo čekali po 5-6 dana da do nas stignu masine. Zbog takvih okolnosti vise od 15 g sam odrzavao put do svoje kuće i timevi u selu držao da je put uvjek bio prohodan. Svi troskovi si bili moji i oni kad mi u guzicu snijeg zalije. Nebrojeno puta sam ustajao u 4h, ocistim put, tuširanje i na posao kao da ništa nije bilo, suludo bi bilo da dodjem i smrdim na dizel. A prosle godine kad je bila elementarna nepogoda ponovo sam održao put prohodnim čak sam do nekih kuča koje su bile odsječene uspio proći i kroz 80-100 cm snijega. Nije samo snijeg moja btiga i vodovod često odrzavamo odnasno moje selo posjeduje dva vodovoda, a jedan je upravo moja incijativa da se gradi, takođe nečekamo da nam neko reši i okrči niskonaponsku mrezu. A onda kad slusam znaš ma kod vas sve funkcioniše, prošle godine smo bili bez struje manje od 24h, dok neka sela nisu ni nakon 7dana dobili struju. Naravno mnogo je demagoga ali malo onih koji žele sebi pomoći a drugima nikako.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,360
Dobio žuljeve od lopate. Djeca danas rekla nećemo na snijeg. Napravio u šljiviku skijalište. Auti mi svršili koliko tandrkam po njima metlom. Žena od muke počela čistiti snijeg. Kokoši mi 4 dana nisu izašle iz kokošinjca. Psi zavijaju na mjesec.

4 dana već 2 puta dnevno lopatam i sad su još pola metra najavili pa - 19 stupnjeva kad stane.

E da.. Kupio silikonsku metlu. Revolucija u čišćenju auta 🤣😂

1000056089.jpg 1000056114.jpg 1000056250.jpg 1000056043.jpg

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,552
Kad sam bio klinac i išao u školu, zakrkao je redovno 30 do 50 cm. Jbg busevi su vozili dok je bilo sposobnih šofera, ali često nisu vozili, ali jbg nije se pitalo, moras u školu. Ugazenog snijega na cesti bilo 10+ i pod normalno. Ali svi su išli kad su morali, i svi sretno obavili svoje, ralica je išla dva puta godišnje, jednom na zimu, drugi put na proljeće. Spavali su nas sumarski kamioni kaj su vozili drva, imali su lance pa su koliko toliko razbijali snjeg i led na cesti. Niti je bilo upozorenja, niti pisanja, niti na dnevniku kaj nije bilo struje po par dana. To je bilo pod normalno. Sad kad najave snjeg, zamisli u 1 mjesecu, to je senzacija, to su upozorenja, izvještaji sa pitaj boga od kuda. Sjećam se kad sam bio zamjena u zimskoj pa sam isao u topusko u noćnu. Zapadao je da nisi znao di je cesta. Sve bijelo, ravno, ne vidiš cestu, most, ma nis. Izađem iz kamiona, ono do ramena mi, puše, zapusi... jbg, tek skuzis da si zabrazdio na nekoj njivi... ak uspiješ izvući se super, ak ne čekaj dok ne dođu po tebe.. jbg tak je bilo. Još gore bilo po opcisnskim cestama sa traktorom Zeko 6245, u to vreme stroj ali jbg ga, zabije se u zapuh samo izletis u sajbu. Ma nis, nemre probiti... vracaj se u rikija po par km. Užas kaj je to bilo od vremena. A sad zaprhne malo, sve staje...

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,360
Da se razumijemo. Nek ga padne još metar i nek bude - 30 😂.

Ja sam zimsko dijete I živim cijeli život na obroncima krndije. Sjećam se - 25 kad je bilo, a sjećam se i kad sam auto tražio pod snijegom (nanosi)

Ali brate mili ne da mi se više lopatati 🤣

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,360
A brate mili. Prilaz strm na dolje i još pada u stranu. Ako nije čist, nećeš ni izaći jer ne mogu na zalet jer izlazim na prometnu cestu.

Čisti ujutro auto i prilaz. Dođem kući. Čisti popodne auto i prilaz.
Evo sada ledena kiša. Ujutro auti kocka leda.

Dolazim kući sa sastanka. 10 metara nizbrdo. Bmw u drvetu. Klinci neki stisnuli gas i guzica u drvo.

Golf nije 3 dana izašao s parkinga preko puta kuće jer je ralica napravila brdo do haube. Dok se ne otopi ja ga ne vadim.

2 šatora skladišna i 5 solarnih panela. 2 puta dnevno idi čisti.

Ako će padati neka pada. A ne ovo svaki dan po 10-15 cm.

Neka padne metar snijega. Udari - 20 I drži mjesec dana

Tenk odavde ne izlazi ako nije očišćeno 😂🤣
1000056251.jpg

Na vrh