Zadnjih mjesec dana čitam razne objave kao ove i komentare drugih kolega poljoprivrednika..ispada po tim komentarima da jako velika većina kolega (na njihovu sreću) još nije doživjela ovakvu sušu...
A mi ovdje već po ko zna koji put, još malo pa opet brojimo 3mjeseca bez prave kiše...zasad smo ove godine na 73 dana bez prave kiše (zadnja 10.06.)
Po meni i dalje najgora je 2022 kad smo doživjeli i 116dana ljeti bez KAPI kiše dok npr ove godine od 10.06 je padalo 9x al sve tako oko 1L pa je nakapalo 11L od 10.06 do danas...dok 2022 nije bilo ni kapi u ljetnom periodu..
A s obzirom da smatram da se ta 'destabilizacija' u atmosferi i priroda moraju nadoknaditi ne bi me čudilo da to rezultira time da se u 2027 ponovi oluja 2023....
*A drugo, karma je čudna stvar. Neki od kolega sa zapada i središnje HR su nam tako na raznim skupovima sjemenskih kuća znali reći prethodnih godina da ne znamo raditi poljoprivredu kad ljetni/jesenski pokrovi ne niknu, da je to nemoguće, da lažemo, da oni bace rasipačem i ponikne itd.
(mom kumu je dotični iz ovog teksta, ako je to taj, isto je prezime i iz istog mjesta, ispričavam se ako nije to taj, rekao da je nemoguće da heljda ne ponikne, da se prestane baviti poljoprivredom jer ne zna itd 😂 )