Da ponovim, humus s betoniramo podlogom nije kvalitetan i pravi humus. Bavim se time već 8 godina, ali nije bitno to nego sam učio od ljudi koji znaju i eksperimentiranjem se sam u nešto uvjerio. Stavljao na početku i na beton i na debelu PVC kao onu za umjetna jezerca. I na zemlju. Razlika u prerađenom kompostu je bila velika i u samom izgledu i mirisu i djelovanju na biljke. Zemlja se pokazala najboljom.
Ako se želi zaštititi od glodavaca i drigoh, može se špric mrežom ili nekom čeličnom sa sitnim onima ogradit i donji dio, to nije problem, ali je bitno da je na zemlji.
Johabica, u pravilno spravljenom kompostu nema krtica, voluharica, miševa. Vidio sam brdo raznih kompostnih hrpa punih rupa u kojima ih ima. A ako ih i ima, pa šta, to je dobro, jer tuneli koje rade dovode kisik/zrak u dublje slojeve i nemoraš prevrtati često ili uopće. Inače neki rade tunele od plastičnih, metalnih i drugih cijevi za prozračivanje.
Ali, onaj tko ne želi te beštije u kompostu, ima pripravaka biljnih plus od gljiva kojim se kompostna hrpa tu i tamo zaljeva i beštije je ne vole, a istovremeno ta mješavina potiče razmožavanje mikroorganizama.