• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

YANMAR , i ostali japanski traktori

dingo

Član
Tu od
14 Lis 2010
Poruka
734
Pokušavam odgovoriti svima redom, ako što propustim nemojte zamjerit;
Meni naj više treba za košnju i frezanje i u tome je fantastičan, a masa tu baš i ne igra ulogu, da bi mu dobro došlo 100-200 kg-bi, no kao što rekoh za glavninu mojih poslova odličan je uz izvrsnu udobnost okretnost i potrošnju koja je gotovo nestvarna ( prvih 10 sati potrošio je 12 l, dakle 1,2 l/h)
Prvi servis na 50 svaki slijedeći na 200 rs.:cool2:
Transport po voćnjaku je ok, a kada trebam brzinu onda prekvačim prikolicu za Nivu i po gasu, inače sam traktor može 19 km/h pod punim gasom, ali to mi ne treba uopće.
Što se cijene tiče, osvjedočeno se japanci manje kvare od ostalih osim Ym imao sam do sada i 3 japanska auta Tojotu, Mazdu i sada Nissan i sa svima zajedno i to u zadnjih 20 god nisam imao kvarova za više od 500E, ako su to uopće kvarovi?! ja tu vidim svoju računicu, ako tome dodamo uštedu u gorivu u odnosu na neke druge slične proizvode od recimo 2l x 500 rs x 10 kn x 15 god ja i tu vidim računicu = 150.000 kn

Posljednje uređivanje:

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Što se cijene tiče, osvjedočeno se japanci manje kvare od ostalih osim Ym imao sam do sada i 3 japanska auta Tojotu, Mazdu i sada Nissan i sa svima zajedno i to u zadnjih 20 god nisam imao kvarova za više od 500E, ako su to uopće kvarovi?! ja tu vidim svoju računicu, ako tome dodamo uštedu u gorivu u odnosu na neke druge slične proizvode od recimo 2l x 500 rs x 10 kn x 15 god ja i tu vidim računicu = 150.000 kn

Kad smo već kod Japanaca i autiju, ja imam Toyotu Avensis i nikada više, em šta se kvari a od cijene dijelova ne boli samo glava već i želudac.
Zašto svi kada rade račun za rad traktorom računaju gorivo 10kn a plaćaju ga 5kn? Zašto nitko ne računa da će sa jačim traktorom koji više troši i prije napravit posao pa ne možeš gledat da će taj traktor trošit 3,5l kroz 10h već kroz npr. 7h.
Ja to gledam ovako, imam TV 731, potrošnja je tragikomedija, malo više nego tvoja Kubota. Ali, ja voćnjak prefrezam za 9-10h a frajer sa AC-om mi ga je prefrezao za 6h. Sigurno je potrošio koju litru goriva više ali se je i nadroncao 4 sata manje, a ja za 4 sata još napravim puno posla u voćnjaku. Opet, OK tko ima vremena pa mu to ne igra ulogu.
Uglavnom, traktor ti izgleda super i želim puno radosnih radnih sati. Ja sam ih isto gledao ali kod mene zbog uzbrdice ne dolaze u obzir.

dingo

Član
Tu od
14 Lis 2010
Poruka
734
I tvoja računica ima logike, što se cijene goriva tiče u pravu si, naj češće se plavac kreće oko 6 kn prosječno, no ja ga u ovom za sada ne koristim do prvog servisa tako su mi preporučili. Što se frezanja tiče ako je AC toliko brži onda je to vjerovatno oko 50 ks, tom logikom Fendt od 150ks prođe međuredno u jednom prohodu samo treba onda ostavit trećinu površine njemu za okretanje, a 20 l potroši dolazeći do voćnjaka jer je sam težak kao 15 mojih Kubota, a ako što slučajno zakvači toga više nema.
Prije par godina uslužno mi je malčirao kolega sa rusom 60 ks roto 150 cm i nije napravio ništa brže nego ja sa Ym ili sada s Kubotom jedino mi je skašio desetak voćaka, a isto toliko teško oštetio. Kada uzmeš u obzir da voćka u rodu godišnje da je cca. 50+ kn, onda je veća šteta nego korist. Od tada sam odlučio radit sam.
Što ti uzgajaš od voća?:icon_scratch:

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Ima AC 40+ ks, al nije bitna snaga, radimo sa istom frezom. Bitan je raspored brzina, zato recimo spominjem AC koji u jeftinijim varijantama ima 12 brzina a Goldoni recimo 9 kao TV. Meni na TV-u je 1 spora prespora u druga spora prebrza, potrgao bi pola kolaca i biljaka u drugoj brzini a niti freza se ne stigne ukopat. Na AC je 4 spora sporija od 1 brze a na TV je 2 spora brža od 1 brze.

Imam sada već 2 godine posađene goji bobice i od jesenas nešto trešanja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nema motora koji ne troši.
Predani ks x 2dcl/sat, od najmanjeg do najvećeg. Ne troši Kubota manje zato kaj je bolja, već zato kaj ima mali motor, koji može malo i dati. Normalno je da TV700 potroši vise, ali više i da.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Zanimljivo kako iz iste potrosnje motor moze dati vise snage.
Samo pitanje je zbog cega. Hladnijeg zraka, vise zraka(posljedica prvog) ili vece radne temperature(zracnjaci).
Bas me zanima sta bi bila najveca prednost. Bez obzira na ekologiju.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Pitam za servisne intervale zbog gore napisane garancije. Ispada da je to još jedan marketinški trik. U garantnom roku za te sate ispada da treba napraviti 15tak servisa u 2 godine. Znamo da pod uvjetima garancije samo ovlašteni serviseri mogu raditi. I sad ak se stave troškovi potrošnog materijala(ulja, filteri, sve original po njihovoj cijeni) koje moraš sam platiti, proizvođač ima računice dati takvu garanciju, ne vezano o kvaliteti motora.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Zanimljivo kako iz iste potrosnje motor moze dati vise snage.
Samo pitanje je zbog cega. Hladnijeg zraka, vise zraka(posljedica prvog) ili vece radne temperature(zracnjaci).
Bas me zanima sta bi bila najveca prednost. Bez obzira na ekologiju.
Potrošnju ima smisla uspoređivati na nazivnoj snazi motora. Tu su svi više-manje podjednaki (u 10-tak %).
Ono gdje postoji razlika su djelomična opterećenja. Tu je Deutz FxLxxx bil nešto bolji od većine, zato ga svi smatraju šparnim (iako je na punoj snazi rasipniji od nekih drugih).
Specifična potrošnja ovisi o puno faktora u samoj konstrukciji motora.
Zrakom hlađeni motori su štedljiviji od iste vodom hlađene braće. To je najbolje usporedivo bilo na primjeru Sameovog i Lamborghinijevog motora 1000.A i .W, dok su još oba bila u proizvodnji.
Zatim direktno ubrizgavani vs. pretkomorni motor (IMT, Kubota)...
Uglavnom, štedljiviji je motor s manje cilindara (manji meh. gubici), manje zapremine s prednabijanjem zraka, i common rail sustava ubrizgavanja naprema starije (veće) braće, s mehaničkim sustavom (obično i fiksnim predubrizgavanjem) ubrizgavanja.
Ovdje ne razmatramo glatkoću rada usisnog 6-taka, naprema novom brundavom trocilindrašu s polovicom zapremine, i tubom s (pre)hlađivanjem zraka, kao ni dugotrajnost...

Eto, nadam se da je ovaj odgovor zadovoljil tvoje pitanje :)

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Poprilicno [emoji106] mada se za FxLxxx ne mogu slozit posto ga imam kuci i stalno je na punoj snazi(kombajn).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Rekel sam od nekih, ne od svih. Uspoređival sam traktorske motore.

Na kombajnu, ako radi na punim okretajima, ne znači nužno da radi i na punoj snazi ;)

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Jedan od danas. Koji je ovo model traktora? Freza je 130 cm, zemlja je jako ubijena, bio mu je dobrano tijesan auspuh.

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=iWvuR-mfmQE[/YT]

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Znači da mu je cijev od auspuha bila premala za količinu crnog dima koja je kroz nju morala izaći van :D:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Zj a tlakovi ubrizgavanja goriva,veči tlak manje goriva CR,viša iskoristivost nafte potpunije sagorjevanje?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Snage nema bez goriva, s bilo kakvim ubrizgavanjem, tak da ne razmišljaj o tlakovima...jer oni nemaju veze sa snagom. Zapravo imaju: treba više snage potrošiti za tlačenje goriva na viši tlak.
Nije tlak razlog niže potrošnje, već sekvencijalno ubrizgavanje.

dingo

Član
Tu od
14 Lis 2010
Poruka
734
Znači da mu je cijev od auspuha bila premala za količinu crnog dima koja je kroz nju morala izaći van :D:

Ti tu vidiš negdje crni dim?? Ja samo pokušaj prodavanja magle, a šro se potrošnje goriva tiče usprkos svom filozofiranju praksa pokazuje da neki motori iste kategorije troše za isti posao više, a neki manje goriva i to znatno točka.:icon_jook:

Najnoviji postovi

Na vrh