• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zakovao motokultivator

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Pozdrav forumasi. Neki dan mi se desio poprilicno nemio dogadjaj :(
Zakovao mi je motokultivator. Poruka ce biti malo duza, da bi me bolje razumjeli.

Traktorce je u nasoj kuci jos od 86te...stalno je u pogonu, odrzavan fino. Labinprogres super specian(Ovako nekako izgleda...slika je sa neta ali to je to)

Nikad nikakvog kvara na njemu za sve te duge godine, sem sto je sajla pukla jednom na kvacilu. A radio je on svake godine mnogo. Nikad nista. Neunistiva masina. Sve do neki dan.

Krenuo sam da odvezem neko staro gvozdje na otpad. Nekih 7km od mene, 3km je ravnica a ostalo je brdo povece(jugo 45 tuda ide 2,3 brzina nemoze4). Bilo je oko 200 kila zeljeza, plus ja i prikolica. Prikolica je ona obicna kao od auta(bez kardana) Max 80 kila u njoj ima. I posle tih 3 kilometra ravnog puta idem mozda presao sam kilometar uz brdo, vozio sam na otprilike 70% punog gasa u 4oj. I on odjednom zakova.


Bez ikakvih najava,upozorenja.Samo na sekundu zacrni se iz auspuha,masina se ugasi i naglo stade. Sve u sekundi se desilo. Nisam imao vremena da odreagujem nista.
Stisnem kvacilo sklonim se pored puta, pridjem naprijed nemoze se uopste okrenuti onak krug za paljenje(sto se uze namotava na njega). Sacekam 15ak minuta da se ohladi, polijevao sa i malo sa nekom vodom odozgo sto sam ponjeo da pijem... culo se neko caktanje, i onda se krug mogao malo mrdati. Sacekao sam jos 15 minuta i mogao se mrdati skroz koliko i inace, ali nesto teze od inace. Upalio sam masinu i ostavio da radi na leru 2 minuta. Izgasim, pogledam, tad se krug mogao normalno okretati.

Odvukao sam otpad u trecoj na pola gasa, nije se nista dogodilo.


Interesuje me zapravo sta se mom malom traktorcicu dogodilo, i zasto?

U njega je sipano mineralno ulje 15w40,prije manje od godinu dana.
http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=19727
Bilo je ulja tacno na polovini izmedju min i max. Kultivator je normalno trosio s vremena na vrijeme malo ulja, ali sam uvijek dodavao, isto ulje naravno. Zadnji put je frezano sa njim, pa je potrosio ulja, pa sam dodao u njega mineralno ulje iste 15w40 gradacije, istog proizvodjaca, ali drugacija ambalaza(nisam mogao naci istu nestalo). Posle toga je opet frezano sa njim podosta. Nista sve normalno.

Kad sam krenuo odvuci gvozdje bilo je ulja tacno na pola izmedju min i max. Rebra za hladjenje su cista(odrzavam to uvijek...i fino duva vazduh po njima kad radi motor). Topal je dan bio ali nista pretjerano...

Zasto je zakovao? Ta masina je znala pod punim gasom po citav dan da kosi travu i nikad se nista slicno nije desilo...

Sto je jos gore 7 dana prije neg ce zakovati, ja sam na toj istoj dionici odvukao skoro duplo tezu turu gvozdja...i nista. Cak sam drzao i na vecem gasu(mozda 90%) jer mi se zurilo.

Kad sam se vracao prazan kuci primjetio sam da motor malo drugacije radi na srednjim obrtajima, i da dosta vise trese. Prije je manje tresao...sad bas trese.


Danas sam ispustio staro ulje(uopste nije ni bilo puno crno). Ulio unutra naftu. Upalio da radi 3 minuta na leru. Ispustio naftu(bila je crne boje).

Ulio sam unutra novo ulje. Kupio sam mineralno ulje 20w60 gradacije. Drugu mehanicaru sam ispricao sta mi se desilo i rekao mi je da sipam to gusce ulje. Evo na ovoj stranici poslednje dole u listi, to sam ulio:
http://www.medna.net/tehnosint/put_aut.asp#put_aut



Izvinjavam se svima na ovako predugackoj temi, ali razumjecete me valjda, prepao sam se malo za malisu traktora.


Svaki komentar, predlog, objasnjenje, kritika... dobro dosli.

Pozdrav
 

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ma skidani su limovi sa glave motora radi ciscenja...glava ociscena da sija. Radilica je pretpostavljam vec dobila lufta od naglog zaustavljanja(dario je na velikom gasu i onda naglo zakovao) jer se traktor trese vise nego prije.
Ovu recenicu nisam bas dobro razumjeo " ako proviti ispod auspuha bit će kasno" sta to znaci?

Koliko je komplikovano uraditi so za prvu pomoc sto si napisao da skinem cilindar,jel teskoposle vratiti to sve,i treba li neki specijalan alat?

Koliko izadje para za njega otprilike da li ko zna kako ti kazes postena generalka...znaci da se izmjeni sve sto se mijenjati treba, i da se uzmu kvalitetni dijelovi da budem miran neko duze vrijeme?

Ovo sa hladjenjem vodom znam i sam da je bilo glupo sa moje strane ni sam ne znam sto sam to uradio,pogubio sam se valjda:( a bio sam posuo mozda pola litre na njega...

A to za ispiranje naftom mi je rekao ovaj drug automehanicar on kaze da se tako najbolje saperu talozi stari i opiljci i ostalo sto se natalozi godinama rada...
 

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Umjesto "proviti " treba pisati proviriti , aludiram na pucanje klipnjače .

Prvu pomoč nije komplicirano ako ti nije prvi put ..ali ako kažeš da sad više trese možda je zaribao ležaj radilice .tada ova prva pomoč neće pomoći , naprotiv .

Poštena generalka jedno 500 eura + ruke ..i to je zbilja okvirna cijena

Toliko kod nas u BiH otprilike izadje i generalka za neki stariji automobil tipa golf 2 jugo itd...

znaci morace se dobro zavrnuti rukavi i stedjeti za to sve...
 

Kosjerac

Član
Tu od
1 Lis 2010
Poruka
167
Apokaptus nemoj taj moto kultivator više paliti jer možeš da napraviš sebi veći belaj nego što se dogodio a sledi ti da radiš motor a to eksperimentisanje puca po džepu, i kao što je rekao ko9lega puknuti može da izleti klipnjača napolje a a to znači da moraš posle kupiti drugi motor, a moj drugarski savet teraj motor majstoru nek uradi.
 

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,110
Posto se radi vjerovatno o motoru marke "lombardini" mozes malo odihnuti.Dijelovi su dosta jeftiniji od npr.acme,rugerini.Uglavnom odmah kontaktiraj mehanicara i rastavljaj motor.Inace imaces kasnije vece troskove.Ako ti se lezeci lezaj okrenuo u kucistu zasad jos mozes spasiti kuciste.Ako radilica skroz nastrada moraces kupovati novu.itd.itd.Obavezno mjenjaj uljnu pumpu.Klip,stublina,karike u Bosni za lombardini motor kostaju 100eura.Isto to za acme ili rugerini 260 eura.Cirka oko generalka kosta:Klip,karike stublina=100eura.Dihtunzi oko 25 eura.lezaji oko 50 eura.Uljna pumpa oko 40 eura.strojna obrada radilice i lezaja oko 80 eura.Plus piksna klipnjace itd.itd...Uglavnom u Bosni ruke ui dijelovi su oko 400eura.Ovisno o majstoru i musteriji.
 
Posljednje uređivanje:

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Hvala svima na odgovorima i savjetima.

@Lisnik jesi li ti iz bosne negdje ili si samo upucen u te cijene? Pitam jer me zanima ako si iz bosne da li znas tacno nazive nekih prodavnica i mjesta gdje se nalaze gdje mogu kupiti te dijelove?
A to da li je lombardini ili neki drugi stvarno ne znam. mogu sutra slikati pa okaciti sliku ako zelite.
 

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,380
definitivno zalijepio neki od lezaja
ne kaze se dzaba mozes kako hoces ali neces dokle hoces
to sto lezaj zalijepi je cesto nesto na sto covjek ne moze uticati.....vremenom (u tvom slucaju preko 20 godina) se nakupi katran u koljenu radilice - zacepi uljni kanal za podmazivanje leteceg lezaja - sta ce drugo nego zalijepit

cijena.....oko 400€ bez nekih ekstremnih havarija, bez klipnjace, radilice, bloka, prednjeg dekla lezaja......

@apokaptus odakle si iz BiH?
 

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,380
ja sam iz BiH, iz Gracanice, uglavnom kupujemo kod njih, neki dijelovi se mogu i jeftinije naci....
 

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,155
Jesi li ti iz bih ili si upucen pa znas za te ljude? Da li znas kakve su im cijene okvirno?
jesam iz bihaca sam.nisam kupovao kod njih ali sam razgovarao sa njima i znam da imaju dijelove za labin.a evo i edo ti je dao odgovor na pitanje.sve zavisi odakle si ti i gdje mozes blize kupovati.momci iz gracanice salju i brzom postom.

ja sam iz BiH, iz Gracanice, uglavnom kupujemo kod njih, neki dijelovi se mogu i jeftinije naci....
 

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,110
jesam iz bihaca sam.nisam kupovao kod njih ali sam razgovarao sa njima i znam da imaju dijelove za labin.a evo i edo ti je dao odgovor na pitanje.sve zavisi odakle si ti i gdje mozes blize kupovati.momci iz gracanice salju i brzom postom.
Imas dosta dijelova za Labina u Cazinu.Lida-comerc Kličići.061-752-476
 

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,155
Imas dosta dijelova za Labina u Cazinu.Lida-comerc Kličići.061-752-476

da tamo sam i kupio drzac filtera za ulje i filter ulja.ima covjek sve za Specijala.a ono sto nema da se poruciti. gume sam tamo kupio jer su oko 20% povoljnije nego u bihacu,ali to je uvijek tako bilo sa cijenama
 

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Lisnik znaci ovi iz Cazina su jeftiniji od ovih iz Gracanice? Znam jednog momka iz Cazina pa cu vidjeti sa njim se kad budem uzimao te dijelove...

Edosoko ja nesto sumljam da je lezaj zalijepio jer posto se traktor ohladio mogo se okretati onaj dio za paljenje i radio je posle dok nisam to ovduko na otpad... ja ipak mislim da se pregrijao klip se povecao pa zacvikao izmedju cilindra :(
 
Posljednje uređivanje:

Dydy

Član
Tu od
6 Tra 2009
Poruka
306
Lisnik znaci ovi iz Cazina su jeftiniji od ovih iz Gracanice? Znam jednog momka iz Cazina pa cu vidjeti sa njim se kad budem uzimao te dijelove...

Edosoko ja nesto sumljam da je lezaj zalijepio jer posto se traktor ohladio mogo se okretati onaj dio za paljenje i radio je posle dok nisam to ovduko na otpad... ja ipak mislim da se pregrijao klip se povecao pa zacvikao izmedju cilindra :(

Eto vidis ,ja sam poprilicno siguran da je leteci lezaj zalijepio i sad se okrece lezaj u posteljici a ne radilica u lezaju. ljudi su lijepo savjetovali da to vise nikako ne palis da ne nepravis goreg belaja a izvjesno je da ce ga biti ako palis motor. Sto se djelova tice niti Hrvatska ti nije daleko pa tako da ih mozda mozes povoljnije nabaviti u HR imam u ZG zastupnika za lombardinija ( Entrada d.o.o.) tako da mozes dobiti sve djelove cak vjerujem povoljnije nego u bosni.
Lijepi pozdrav.
 

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
A znas sto ja mislim da nije lezaj zalijepio. Zato sto u momentu kada se traktor ugasio nije se uopste mogao nikako okrenuti zamajac(ili kako se vec zove onaj kolut na koji se uze mota) a posle kako se on hladio pomalo se to moglo sve vise okretati. Zato mislim da je do klipa...

Svakako nemam ja nikakvog iskustva kao vi, tako da ovo je samo pretpostavka...
 

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,155
Eto vidis ,ja sam poprilicno siguran da je leteci lezaj zalijepio i sad se okrece lezaj u posteljici a ne radilica u lezaju. ljudi su lijepo savjetovali da to vise nikako ne palis da ne nepravis goreg belaja a izvjesno je da ce ga biti ako palis motor. Sto se djelova tice niti Hrvatska ti nije daleko pa tako da ih mozda mozes povoljnije nabaviti u HR imam u ZG zastupnika za lombardinija ( Entrada d.o.o.) tako da mozes dobiti sve djelove cak vjerujem povoljnije nego u bosni.
Lijepi pozdrav.

cijene valja u svakom slucaju uporediti.mada sam se uvjerio da su isti dijelovi u bosni dosta povoljniji nego u hrvatskoj,zasto? ja neznam ali tako je.u to sam se nedavno uvjerio
 

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,155
definitivno zalijepio neki od lezaja
ne kaze se dzaba mozes kako hoces ali neces dokle hoces
to sto lezaj zalijepi je cesto nesto na sto covjek ne moze uticati.....vremenom (u tvom slucaju preko 20 godina) se nakupi katran u koljenu radilice - zacepi uljni kanal za podmazivanje leteceg lezaja - sta ce drugo nego zalijepit

cijena.....oko 400€ bez nekih ekstremnih havarija, bez klipnjace, radilice, bloka, prednjeg dekla lezaja......

@apokaptus odakle si iz BiH?

dali se ovo izbjeci? da li se to unaprijed primjeti? kako rijesiti taj slucaj prije nego se zlo desi
 

stefanmkd

Član
Tu od
8 Ruj 2010
Poruka
417
Ko sto je reko edosoko moguci razlog je taj katran koji se nakupi u koljeno radilice pa zapusi uljne kanale, tako leteci i prednji lezaj nemaju podmazivanja, i lezaj zalepi-zariba
motor moze jos da radi al tako jos vise so ostecuje radilica.

ovo ja sam izvadio iz mog traktora i to posle 7 godina od ciscenja radilice.
lda-100-foto_17377443_17433698_18521294.jpg

lda-100-foto_17377443_17433698_18521296.jpg


obicno kod ovih motora koji nemaju uljni filtar preporucljivo je da se cisti radilica barem na 6-7 godina, to kazem iz iskustva.
 

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,380
dali se ovo izbjeci? da li se to unaprijed primjeti? kako rijesiti taj slucaj prije nego se zlo desi

redovna zamjena ulja ce produziti vijek trajanja i motora i nakupljanja katrana (to znaju i ptice na grani) sprijeciti se moze blagovremenim remontom motora
kod ovih motora je barem lako, osjeti se kad radilica hoda gore-dole

ne znam sta bi se desilo dodavanjem kojekakvih aditiva u ulje povremeno, da ocisti

generalno; ako je proslo dovoljno vremena da se nakupi katran u radilici, proslo je i dovoljno vremena da se motor potrosi, vrijeme mu je za remont

bilo je slucajeva da zariba tek remontovan motor - kaze se nepravilno razradjen
isto tako se desavalo da zariba motor tri godine poslije remonta, sedmicno se mijenja ulje - kaze se visa sila
ne postoji univerzalan uzrok za zaribavanje
 

Najnoviji postovi

Na vrh