• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zastita od divljaci

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Re: Sadnice oraha i zečevi

slazem se ja s tobom valda bude otoplilo

nemas ogradu oko jabuka ? vidio sam jabuke posadene blizu mojih ljesnjaka bez ograde izgrizene tako da su bile bjele
bez kore a kod mene je to ipak skoro nis, tak da prica da ljeska nije zanimlčjiva divljaci ima smisla ali valda kad nema nis drugo i to im pase pa grizu sve ali samo mlade izbojke drugu godinu ih vise ne zanima staro im je

A

atomizer

Guest

ja ti jedino mogu reči da probaš kunilentom kad bude vrijeme za to.ostalo bi savjetovao bezveze!ja drugo neznam.pajdo sretno u borbi! ;)

A

atomizer

Guest

nisam ti napisao komentar oko navodnjavanja mladih nasada.svako živo biće da bi opstalo potrebuje vodu i to je zakon biologije jer su biljke većim dijelom sadržane vodom.no ima i tu pravila.zato postoje tensiometri da bi pravilno dozirao vodu i bio dobar gospodar sa svojim resursima.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ja sam poadio lijesku i na dvije njive sam posadio po jednu tresnju. Za mjesec dana od oko 1800 sadnica sam primjetio na jedno deset-dvadeset da je zekoslav, rekao bih, iz dosade pregrizao (ali samo pregrizao) vrhove bocnih grancica dvogodisnjih sadnica. Dvogodisnje su mi niske ali razgrnate dok je kod jednogodisnjih (imam ih oko 300) koje izgledaju kao stapovi visine 70 cm jednu jedinu pregrizao na visini od 40 cm.
Mislim da nije jeo lijesku, dok je obje tresnje neusporedivo vise ostetio. Bas je jeo koru u duljini jedno 5-8 cm sto nisam primjetio kod lijeske. Vidjeti cu sto ce se desiti tijekom ovog snjeznog, najopasnijeg, razdoblja.

zoki_008

Novi član
Tu od
26 Velj 2008
Poruka
23

bono kaže:
Zoki, ne želim ti pametovati, ali možda tebi problem ipak više zadaju srne...
Što se tiče oštećenih sadnica, orah (barem su takva moja iskustva) se relativno dobro oporavlja. Jedino što to onda ne izgleda naročito, odnosno "to nije to"

Pozdrav bono, ne vjerujem da su srne jer su tragovi (ima ih cijelo cudo) bas sape a ne kopita. Nista slicno kopitima nisam vidio (bar nesto). Htio sam uslikat jucer al sam se smrzo ko ona stvar pa mi nije bilo ni do ceg.
Kako god, povezali jucer pa cu vidit kak ce izgledat. Uzeli 200m te neke plasticne mreze promjera cca 20-25cm (2kn/m) i neke vezice od cca 20cm (tanka zica omotana papirom, za lozu), 15kn 1000kom. Idealno - bar sa spagom nismo morali dangubit. E sad ako dodje nesto rogato moci ce odnijet i mrezu i sadnicu.

@atomizer
Hvala na savjetu. To nije skupo. Mogo bi probat makar ne imalo smisla na ovu zimu. Bar znam za na jesen sta mi ne gine ;) .

B

bono

Guest

Zoki, imaj samo na umu da u proljeće kad krene vegetacija olabaviš tj. otpustiš vezicu s kojom si vezao mrežu jer će ti se orah početi širiti i rasti a vezica usjeći u sadnicu pa postoji mogućnost da ti ju (sadnicu) kasnije, tijekom ljeta za vrijeme nevremena,vjetar "polomi".. Vjerojatno si toga i sam svjestan pa nemoj zamjeriti što se pravim pametan.. Ja sam se prošle godine malo "zaigrao" (odnosno bio glup), previše čvrsto vezao mrežu uz sadnicu pa mi se ranije opisano i dogodilo na nekoliko sadnica....E da mrežu nisam skidao preko ljeta ne zbog lijenosti već zbog činjenice što mi je iskustvo iz godina prije pokazalo kako opasnost od srndaća postoji i tijekom "ljetnih mjeseci", odnosno da oni znaju rogovima češati ne samo kada čiste rogove već i iz puke dosade. Dosadno životinjama, ljetna shema HTV-a katastrofa...

zoki_008

Novi član
Tu od
26 Velj 2008
Poruka
23

bono kaže:
Dosadno životinjama, ljetna shema HTV-a katastrofa...
:lol: :rolfer:

Znam da ce trebat popustit vezicu. Ne pametaris, bez brige. Bolje utvrdit gradivo nego uprskat posao.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

pozdrav svima koji se muče sa plantažama! :cry:

prenesite svoja iskustva od ove zime da li imate šteta na lijesci od zečeva ,ja sam prskao kunilentom i za sada stoji odlično.samo na dvije -tri vočkice su mi malo zagrizli ali to je ništa.bok

Orsic

Član
Tu od
30 Kol 2009
Poruka
415
Kako i s cim se rijesavate divljaci....
evo sa cime se ja rjesavam divljaci...

spyder

Član
Tu od
18 Ruj 2008
Poruka
325
i ja imam slično rješenje samo su 2 braka u pitanju, svinje mi ruju stalno po vočnjaku sreća moja nemoram se puno namučit za sastojke za čobanac

Orsic

Član
Tu od
30 Kol 2009
Poruka
415
:D,moro sam si kupit zracnicu cal. 6,35,jer su se prije susjedi plasili.... :p

D

DEP953

Guest
Re: šteta i zaštita mladih voćaka od divljači (srndaća i zečeva)

Čini mi se da sam našao rješenje protiv zečeva i sitnih zubatih voćkoljubaca i zato se pojavljujem na forumu. Možda neko već to primjenjuje ali je meni tako jednostavno i tako dobro da moram to podijeliti. Ja sam tragao za nekom zaštitom od zečeva koji su oglodali pola sadnica na mom malom vikend voćnjaku i naletio na zaštitnike sadnica koje upotrebljavaju hrvatske šume! Radi se o engleskom proizvodu točnije ekološkim samorazgradivim cijevima koje mi se čine idealnim za moj voćnjak. Proizvođač je Tubex a interesiram me da li je netko to već postavljao i imali od tog koristi.
Molim što prije informaciju da zaštitim ostatak sadnica . trenutno su umotane u nekakav najlon ali mije to ružno i glupo i ne znam što se događa ako naglo zatopli a ja ne stignem to skinuti.

S

spoofy

Guest
Izgižene voćke

Imam desetak voćki i sad pod ovim snijegom došli su zečevi i oglodali koru. Na dvije najdraze jabukice su oglodali pola metra u visinu skroz okolo a ostale načeli. Našao sam neke cijevi od pletene mreže i omotao okolo. Sad je pitanje što s voćkama. Ima li kakvoga lijeka ili lopatu u ruke i zakopati druge. Voćke su stare dvije godine ove koje su skroz oglodane a načete su još i tri trešnje koje sam zasadio prošle jeseni.

T

Tomyslav

Guest
Re: Izgižene voćke

Premaži sve rane sa voćarskim voskom i stavi žicu okolo stabla da se više to ne događa...

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

ako ti je kora oglodana više od pola u promjeru,jedino da ih vadiš jer će se svakako osušiti kada krene vegetacija

K

Kordunas

Guest

zdrave voćke namaži svinjskom masti i neće ih ništa dirati

T

Tomyslav

Guest

Ako je ostalo nešto kore odnosno nije izgrižena skroz ukrug neka premaže sa voskom jer ako je voćka u dobroj fizičkoj kondiciji i sa većim ranama će preživjeti...

T

Tomyslav

Guest

Točno,svinjske masti se nisam sjetio...staro dobro sredstvo za tjeranje znatiželjnika.:)

S

spoofy

Guest

Hvala svima na odgovorima, probat ću spasiti što se spasiti da.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Možeš sve spasiti da su i totalno izgrizene u krug. Samo se onda rade premosnice i naneseš vosak.

Najnoviji postovi

Na vrh