belec, sta podrazumijevas pod 4 stupanjski sistem? imas li brojeve 0-3 ili 0-4?
za 12m trebas brojeve 0-4. pocinjes od medje sijati sa 3, zatim 4, 0=stalni trag, 1, 2..
to je znaci 2 prohoda lijevo, stalni trag i dva prohoda desno. je da je to 12,5m a ne 12, ali kao sto i sam kazes, na spoju se uglavnom duplira red pa to bude nesto uze od tih 12,5 a i sprica ce zahvatiti nesto vise od 12m. kod mene jos nije bilo problema sa tih 0,5m viska.
na nasoj sijacici su bili brojevi 0-3 pa smo to uz neku sitnu naknadu zamijenili za brojac 0-4. kasnije je brat nesto gledao pa zakljucio da se to i na brojacu moze podesiti koliko brojea trebas ali nisam upucen sta i kako..
ako to vec imas na sijacici i ako dobro radi, steta je ne koristiti. usteda na sjemenu je tu po meni zanemariva ali opet bolje ne posijati ta dva reda nego ih pogaziti. bitnija stvar je sto ne gazis svaki put novi trag. nemas greske u dupliranju ili nepoklapanju kod spricanja ili prihrane. mozes ako treba raditi i po mrklom mraku, vidis gdje trebas ici.
uske gume nisu potrebne, sa 16,9 se ide bez greske, a ako su uze jos i bolje.
jedino si pripazi, godinama se to nije koristilo pa kada ces se s tim igrati dobro gledaj kada sa 0-stalnog traga prebacis na 1-svi redovi siju, dali se ovi redovi koje si zatvarao stvarno i vrte. dosta cesta greska..