• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
Nije rd,freza je,2.30m je zahvat
To sam sad plitko samo zatvorio brazdu a plan je prije sjetve još jednom proći tak da to bude fino sameljeno..

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Na malim parcelama sam se mucil sa sjetvospremacem jer nebres nikak zatrpati jarke na uvratinama, tak da tu prednost ima sinja.

Na vecim parcelama definitivno dobar sjetvospremac jer poslije zatvaranje zimske brazde slijedi priprema a tu si sa sjetvospremacem ( jedan prohod ) duplo brzi od RD.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Može ga 560 vući na 1700-1800 okretaja u drugoj, al ferguson nemože, vukao sam ga i fergusonom, nije bilo loše, u prvoj sa 2000 obrtaja, al trebaju utezi naprijed, jer mu podiže prednji kraj, dosta je težak, ima 18 opruga i ako računaš da ti treba 2,5ks za jednu oprugu, dođeš do podatka da za njega treba 45ks, plus daska za ravnanje i plus 2 reda valjaka, a 560, on ti ima max snagu 58ks pri 2200 obrtaja, pa onda računaj koliko ima snage na 1700-1800 obrtaja, tako da je njemu taj sjetvospremač taman, jedini manji traktor koji bi ga uredno vukao je možda 549.......idi na stranicu PECKA, našički markovac, pa pogledaj tamo, oni imaju sjetvospremače odlične kvalitete, nisu ni skupi, za fergusona, to bi ti bio pun pogodak

Meni se ovaj sjetvospremac cini bas premali za 560..
Bas bi htio tako nesto probat sa svojim 539, nekak imam osjecaj da bi islo..
Dobro, ti si ga vukel sa 533, a po meni su 533 i 539 nebo i zemlja..
Ima kolega 533 bas u dobro stanju, on to super odrzava i to, ali u nekim tezim poslovima se ne moze nikako mjeriti s ovim mojim 539, ovaj ga "pojede bez kruha"..

Odustal sam za sada od kupovine veceg traktora pa si hocu s ovim olaksati posel koliko mogu, tak da bi mozda bilo dobro da pogledam nekakve sjetvospremace, a razmisljao sam i o onim malim rotodrljacama, 1,6 ili 1,8 m mislim da bi 539 u pripremi za kukuruz i zito skroz solidno radio..

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
previše je RD 1,8 za 539, imam frezu 1,5m pa mu je taman

a gle, ovaj 533 koji ga je vukao ima dosta snage, al težina SSa je velika i dugačak je za takav traktor, pa podiže prednji kraj......to je problem, i to u ravnici, o brijegu da nepričamo onda.....odradio je posao i 533, al daleko bolje ide sa 560, i puno ga lakše vuče

npr vukao sam i SS rau sa 16 opruga i jednim valjkom, slabije napravljen i dosta lakši, nema dasku, ide sa 533 u drugoj bez problema, a veći zahvat od moga

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Ma radio bi 539 s rotodrljačom od 170 onom.
Samo bog zna kakva su te kineske , jedan ju kupio ali nije blizu pa nezz kakva je
Malo podigne u jesenska oranja i sporije iće

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ivan, imaš malih sjetvospremača more na njuškalu, 170-200 cm zahvata sa jednim valjkom. S tim ideš bez problema u zimsku brazdu, zatvoriš i poravnaš sa drljačama i još jedan ili dva prohoda sa sjetvospremačem prije sjetve. I da, neboj se poterati traktora i malo više od 1700 okr, poteraj ga 1900-2000 u 2. pa budeš vidio kak ide :)

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Meni se cini da je nekak najjaci na cca 1800 okretaja, a i potrosnja je onda na nivou..
Mada cini mi se da ovaj moj malo vise trosi od prosjeka, mozda je malo "navinjen" na pumpi, al zato ide ko avion..
Budem videl, al ja bi mozda i rade ovu malu rd, jedanput polako prodes bez zurbe i naskakivanja i pripremljeno je za sjetvu..

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
E vidis, ferguson ju nebi nosio, jer treba 35ks kojih on nema na 540 kardana, i tu je problem, ako mu das gas na 2000 obrtaja onda ima 35ks ali i 720 kardana sto je previse za tu rd

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Neznam šta tu more biti toliko loše. Za male površine durat će godinama. Da je od najobičnijeg željeza napravljena a kamoli ako je imalo bolji materijal. Jedino ako si baksuz pa naletiš na neku sa tvorničkom greškom.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
E vidis, ferguson ju nebi nosio, jer treba 35ks kojih on nema na 540 kardana, i tu je problem, ako mu das gas na 2000 obrtaja onda ima 35ks ali i 720 kardana sto je previse za tu rd

Ma išao bi nije nju problem tjerat.
Manja dubina i ide .
Nije on toliko slab.
Lakše to nego tanjirat.
Jedino da cjel dan radiš.
Nezz nećkam se tu i tamo kamen bojim se kvalitete uletit kamena .
I da se sva ne raspade

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Ja bi prije uzeo sjetvospremac, imam frezu, ona nije za proljetnu pripremu, na ratarske kulture mislim bude presitno, i to nevalja, a to ce napraviti rd, bolje uzeti sjetvospremac, a tanjuracu nikako netreba koristiti u proljece

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Prije par god sam pobrao kompletno crtalo pluga, disk i nosač crtala, lani izorao komad flaha najvjerojatnije od drljače, komad cijevi i naletio na beton, najvjerojatnije međaš za koji nitko "nije znao" otkud tamo. Za sad bez problema osim šarafa na kardanu.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203

image hosting
Novo,a već hrđavo i povareno.
Nema Ferac snage za to,jer bez daske ta RD ne napravi ništa,a s daskom je već problem,pogotovo zato jer Ferac nema dosta brzina,u prvoj sporoj s dobrim gasom leti po polju.

Mario1993

Aktivni član
Tu od
24 Velj 2015
Poruka
257
Tu od 175cm je kupio moj susjed i kaže da je prezadovoljan. Tjero ju je s 542 i obradio s njom već 100 rali i ništa nije otišlo na njon, samo redovno podmazivanje. Ali je morao raditi generalku na 542 i zato je sad uzo c-360 i ne osjeti ju. Moram ga tražit da posudi da vidim jel bi 4712 mogo tjerat.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
ma morao bi.
Jedan ju s 549 tjera pjeva.
Bolja od freze da mi je tog vidit štu ju je kupio pred dve godine da čujem utisak

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Trebalo bi probati, pa onda vidjeti, ali mislim da bi u drugoj sporoj, na 1800- 1900 oketaja to radilo solidno, pa svi rade s vise od 540 okretaja kardana s drljacama pa im nije nista..
Svi vele, ne valja tanjurati u proljece, a s cim da pripremim ako nemam nista drugo osim tanjuraca, pa imam solidne usjeve a uvijek tanjuram..
A i koliko veci prinos moze biti onima koji ne tanjuraju, nego pripremaju npr sa ss, ako se i izvadi vise vlazne zemlje na povrsinu, padne jedna kisa i to je to..

Meni samo nije tanjuraca po volji, a isto taako ni ss, jer se mora ici dva puta tragom, a i tu mi traktor najvise pati..

Na vrh