• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Ivankc, koliko planiras pripremiti po danu u drugoj sporoj??
Tvoja brzina ce onda biti 2-3km/h sa sjetvospremacem najmanje 10-11 i to prvi prohod, u drugom ide jos malo brze

Dati ces dosta novca, a neces nista brze ni bolje napraviti, probaj negdje posuditi ss za tvoj traktor, pa ces vidjeti sto je posao

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Nikako RD malog zahvata, tu te nema nigdje, presporo je to. Više bi napravio sa SS 170-180 cm zahvata sa duplim valjcima pa čak i u dva prohoda ako baš treba nego s tom malom RD.

Radil sam jednu jesen u pripremi za pšenicu sa RD 210 cm i 565, majko milena pa to nikad kraja, parcelu od 2 kj sam radil više pol dana u 2. sporoj i skoro pun gas, goriva otišlo puno, a učinak mali.

Nema ništa bez 2,5m i barem 80 ks pa da se to malo potera i da se pozna za tobom.

Imaš malih SS tak zahvata do 2m s jednim valjkom po vrtevima obraslih u koprive, ljudi više ne koriste, to bi se dalo zabadava kupiti i malo posložiti, dodati valjke i opruge ako treba i imaš solidan stroj.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Glas razuma....

Moj ss nije velikog zahvata, jednom cu proci da zatvorim brazdu, drugi put pred sjetvu i to je to, netreba nista vise tu raditi, i potrosnja po jutru mi je oko 5,5 litara, dok fergudon je trosio oko 5 litara, al je bio daleko optereceniji od 560....

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Radil sam jednu jesen u pripremi za pšenicu sa RD 210 cm i 565, majko milena pa to nikad kraja, parcelu od 2 kj sam radil više pol dana u 2. sporoj i skoro pun gas, goriva otišlo puno, a učinak mali..

O tome ja pričam,di bude onda Ferac radil s tek nekaj malo manjom RD?

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Stvar je u tome da ovi decki koji savjetuju RD su uglavnom iz brdskih krajeva, gdje su parcele puno manje i zemlja puno teza.
Btw, jel ima netko RAU s 2 valjka? Treba mi samo slika kako izgleda spoj drugog valjka.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Meni se cini da budem na kraju kupil drugu tanjuracu 20 d, jer ova moja je vec cijela potrosena, i onda budem na nju napravil valjka i budem tanjural kao i do sad..
Sjetvospremaca bez dva reda valjaka jednostavno se ne isplati uzimati, a i za jesensku sjetvu mi bude opet trebala tanjuraca jer ss ako je malo vlaznije oranje ne bude napravil nista..

Inace na dan mogu istanjurati do 8 jutara u dva prolaza i dosta su mi dva dana da pripremim zemlju za sjetvu i tu ne trosim vise od 3-4 litre po jutru..

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
@markach, hvala, moj ima samo jedan red valjaka, a ubacio bih jos jedan. Kad ih podizes, kolilo, odokativno, je razlika u podizanju prednjih i zadnjih?

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
RD igra igru jedino u težoj zemlji, znači gde s manjim traktorom neznaš kak bi napravil, sa malom RD se može odraditi bez problema, no kod nas je takvih parcela malo, kolega Ivan mislim da i nema takvu težu parcelu i moj je savjet uz 20d tanjuraču imati i SS 2m s kojim se završi priprema u 2. prohodu, znači prvi prohod tanjurača, drugi SS, a ima parcela gde nebi ni trebalo uopće tanjurati za pripremu na zimskoj brazdi.

Mi ne tanjuramo ništa, sa dva SS idemo direktno u zatvorenu brazdu i večinom u jednom prohodu pripremamo za sjetvu. Još da je jedan veči SS, barem 3,2m ili 3,6m uz ovaj manji od 2,5m dnevno pripremimo i preko 20 kj za sjetvu i to sve u dva prohoda da treba.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Meni se cini da budem na kraju kupil drugu tanjuracu 20 d, jer ova moja je vec cijela potrosena, i onda budem na nju napravil valjka i budem tanjural kao i do sad..
Sjetvospremaca bez dva reda valjaka jednostavno se ne isplati uzimati, a i za jesensku sjetvu mi bude opet trebala tanjuraca jer ss ako je malo vlaznije oranje ne bude napravil nista..

Inace na dan mogu istanjurati do 8 jutara u dva prolaza i dosta su mi dva dana da pripremim zemlju za sjetvu i tu ne trosim vise od 3-4 litre po jutru..

evo ti sa jednim redom valjaka, zaje******* od sjetvospremača, skoro da ga i neosjeti

https://www.youtube.com/watch?v=rC8gcBnlGyY

evo ti i ovaj sa slike, par puta zemlja udari u dasku za ravnanje i ferguson počne proklizavati, negubi snagu, al proklizava, i nema dovoljnu brzinu kao 560, al napravio je posao

https://www.youtube.com/watch?v=dhviUwt1nZs

a pogledaj ovoga što radi.....ništa

https://www.youtube.com/watch?v=ObfV1YKucG8

Posljednje uređivanje:

Driver

Član
Tu od
26 Srp 2013
Poruka
396
Da RD je bolja u brdu pa makar i bila lakša zemlja jer za sjetvospremac ti treba brzina koju na kosom terenu teško postizes i lako može doći do nezgode ,već mi je traktor bio dvaput na boku a situacija gde malo fali da se prekrenes ko broji, zato RD spustis i polako bez divljanja i prevelikog truckanja u jednom tragu pripremas, i da ne kažem da nakon cijelog dana na primer drljanja ili tanjuranja mi se sve pomanta u glavi da vise neznam gde sam koliko puta proso tragom :)

Posljednje uređivanje:

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Kolega Ivanz, ovaj tvoj 1.8 bi mi bio super, ako ga slucajno mislis prodavati ili budes, reci mi, pa makar smo i malo dalje..

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Za sada neplaniram, ako budem uzeo jos zemlje i traktor od 100ks, onda cu morati mjenjati za veci, to je proizvodjac nasicka zvijezda, oni se sada zovu pecka, kupljen od prvog gazde, koji ga je tjerao sa 539, u drugoj, al je malo traktor procurio, traktor mu je bio 2003.g

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Nisam htio nikaj komentirati u vezi tih videa, ali sad moram napisati: Pa kakva je to prprema sjetvospremačem ako ga ne pustiš u zemlju da malo izmješa i poravna za sobom. Mislim ne vidim svrhu da SS ide 3-5 cm u zemlju, tu nema efekta baš nikakvoga kad ti traktor radi trag dubok do 5 cm :)

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Ja mislim da se taj sjetvospremac nema kaj teze tjerati od tanjurace 20 d u drugoj, uvijek dok tanjuram ide do osovine i u ovih 16 godina kako je kupljen pretanjurao je cca 200 jutara i nista mu nije, a uostalom moze se i ova daska podici pa ne mora jako gurati zemlju ispred sebe, a moze se i skinuti..

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Prvi prohod ideš prvom i daska da malo ravna, a drugi prohod raspustiš polugu malo da daska ne kupi zemlju i raspališ drugom. Ja sam sa 549 vukao 220, sa daskom i dva valjka.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Tačno tak, daska jedina može praviti veliki otpor, recimo meni SS 220 s daskom prilično može opteretiti 565 ako ga pustim dublje da daska gura, ali čim se daska podigne da ravna tek toliko da zatvori tragove ide bez problema, ne osjeti ga.

Na vrh