• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

Jasmin93

Član
Tu od
5 Ruj 2021
Poruka
94
Svako zna kakva je kod njega zemlja i teren.. Kod mene ide ovako, znači kad se krene sušit gornji sloj ako nema u najavi neke ozbiljnije kiše uskoro idem sa dva prolaza lakom drljačom bez valjaka da poravnam i zatvorim (trenutno nemam drljaču sa valjcima pa zato kažem bez valjaka). Neposredno pred sjetvu ide bacanje đubra i priprema. To vrijedi za lakše zemlje koje se lako suše i piju vodu lako. Na žutulji idem sa tanjuračom direktno pred sjetvu i odma sijačica. Da se tu zatvori brazda do sjetve bi bilo jezero ako bude jačih kiša pošto ne propušta vodu lako. Tu ne pomaže ni drljača ni spremač, samo skaču i ne rade ništa... Eventualno da imam RD ili tešku drljaču, ovako je na takvom zemljištu i dalje tanjurača glavna.

Jasmin93

Član
Tu od
5 Ruj 2021
Poruka
94
Kod mene da pada kiša 3 dana na lakšoj zemlji čim stane skoro da možeš spremat za sjetvu. A opet imam tako gadne zemlje gdje je cijelu jesen i zimu tako mokro da se neće moći orat do 4. mjeseca, znači plug tanjurala pa sjetva....znači doslovno kad otopli žabe se legu, ali doslovno.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,295
Kod nas se zatvaraju oranja sa lakim drljacama početkom ili polovicom 3 mjeseca.
A onda prije sjetve svi večinom tanjuraju, nikakve rd ni sjetvospremači.
Ovi kaj su nekad spremali sa rd su svi pokupovali kratke tanjurace i puno brže sad pripreme.
A ovo da tanjurača isušuje zemljište, ljude to nekako ne zanima, pa ni mene, makar imamo vecinom lagane pjeskovite zemlje.
Ali nikad nemamo problema sa nicanjem, jer vecinom kraj travnja, pocetak svibnja zna biti kišovit.

Jasmin93

Član
Tu od
5 Ruj 2021
Poruka
94
I ja idem pripremu tanjuračom iz razloga što nemam ništa drugo, eventualno bi uzeo spremač al roto drljaču ne planiram.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,295
Ja ne volim te spremače jer ne mogu zatrpati jarke od oranja i uvratine se teško mogu pripremiti s njima jer se dosta ugaze prilikom okretanja.
A za jesensku sjetvu su beskorisni, tu samo tanjurača ili rd rade posao.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,847
Ja ne volim te spremače jer ne mogu zatrpati jarke od oranja i uvratine se teško mogu pripremiti s njima jer se dosta ugaze prilikom okretanja.
A za jesensku sjetvu su beskorisni, tu samo tanjurača ili rd rade posao.
Ako ima naprijed dasku onda se lijepo sve napravi.
Otkad imamo sjetvospremač tanjuraču ili brane i ne koristimo. Rd se koristi jedino na manjim komadićima i u vrtu. Jesensku sjetvu isto odradimo sa njime da je to milina. Naravno da puno ovisi i o samoj zemlji.

Najnoviji postovi

Na vrh