Evo ja sam svoju danas išao raskriti i poslikati detaljno.Najviše me muči regulacija razmaka bacanja zrna kod tih sijačica.
Na sljedećoj slici vidi se kako je napravljen prijenos sa kotača na konusne zupčanike. Zupčanik kod kotača je za koš za gnojivo a onaj naprijed za kukuruz. Mislim da se jasno vidi kako je to napravljeno i tu se ne može mjenjati nikakav prijenosni omjer jer je to fiksno,
Na te konusne zupčanike uzubljuju se konusni zupčanici koji se nalaze u koševima i koji okreću sjetvene ploče. Koševe i njihov mehanizam danas nisam bio u mogućnosti poslikati jer su pospremljeni na meni dosta nepristupačnom mjestu (pošto sam polomio prste na ruci ).
Veza između zupčanika i sjetvenih ploča je također fiksna, znači ni tu se ne može mjenjati nikakav prijenosni omjer.
A kako onda zamjeniti razmak u redu? Pa evo kako:
Sjetvenim pločama, odnosno većim ili manjim razmakom između rupa na sjetvenim pločama. Znači za svaki razmak u redu druge sjetvene ploče i za različite kukuruze različite sjetvene ploče. Ja sam imao samo jedne prve dvije godine, a prošle godine napravio sam još 4 para. Imao sam sreću pa sam besplatno dobio na mjeru izrezane ploče, pa sam ih samo bušio. Za određeni razmak u redu sam proračunao razmak između rupa te tako izbušio.
Evo jedna sitnica koju sam napravio prošle godine na sijačici
Pošto iza netko treba stajati, inače kotači znaju proklizavati, ja sam stavil na nju staro sjedalo od TVa koje sam uzeo kod čovjeka koji se stavio novo. Morao sam i malo savinuti onu cijev za koju se drži te je sada jako udobno sjediti iza.
Nadam se da je sada sve jasno, ako treba budem još i koševe poslikal.