• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zelena gnojidba

Case4220

Iskusan lik
Tu od
14 Lis 2021
Poruka
463
Zanimljiva tema. Podsjeća me na trenutno stanje sa vlasti i Thompsonom. Europa je rekla da je regenerativna poljoprivreda bolja od konvencionalne i sad pratim rasprave malo. Svi koji su u mogućnosti provoditi je smatraju ove sa plugom glupima, a i obratno. A recimo ameri koje smo uvijek koristili kao primjer, sad sve oru. Ne znam ni sam, pokušavam spojit po malo od oba svijeta...
Ne smatram glupim nikoga, nek radi kako tko hoće, ja sam jednostavno iz svog iskustva , a i ostalih kolega prešao na konzervacijsku... A budala je bilo i bit će...
Moj mali osvrt:
Imam jednu parcelu gdje radim pola plugom pola regenerativna tj bez pluga (gruber, tanjurača + pokrovni)..
Svake godine se radi analiza i jedne i druge, uvijek iste točke uzimanja analize tj uzoraka (GPS - točke) tako da rezultati budu što mjerodavniji! Radi se i standardna klasična analiza zemlje tj ova za zamaskiranje stvarnog stanja i tzv 'stepenasta' analiza. Projekt je trebao trajati 5g ali sad vidim i smatram da će 5g biti malo, tako da nastojat ću ga raditi bar još 5g tj ukupno 10g. Projekt sad ulazi u 5.godinu.
Već u 4.g sam primijetio u regenerativnoj polovici njive prema analizi stratifikaciju mikro/makro nutrijenata koja će ako se nastavi ovakvo vrijeme samo povećavati a to nimalo nije dobro, posebno u sušnim godinama! (ujedno i odgovor kolegi AntonioJD zašto Ameri sve više vraćaju plug, upravo zbog te stratifikacije najčešće..)
Plodored mi je pšenica - pokrov ljetni - pokrov zimski - kukuruz - pokrov zimski - soja! A u dijelu s plugom pšenica-(pokrov ljetni)-kukuruz-soja!
O prinosima i razlikama prinosa po godinama i kulturama neću detaljno ali trenutno stanje uloženo-dobiveno u tih 5g, (znači apsolutno kompletno svi troškovi po hektaru) znači gledano ulog-dobit tj zarada po hektru kad se sve zbroji i oduzme, zasad ispada 27% veća zarada na oranom (za kukuruz čak duplo..). Nakon svake operacije pišu se radni sati, potrošnja itd. No, pustimo zaradu, ovaj projekt radim prvenstveno zbog toga da vidim jel idem u dobrom smjeru i hoću ostaviti svome sinu tlo u boljem ili lošijem stanju!!

E sad 'potencijalno' rješenje stratifikacije bi moglo biti u pokrovima ALI ja tu imam jedan veliki problem, a to je voda tj padaline! U 4g nijednom nisam bio zadovoljan sa stanjem ljetnih pokrova niti nadzemnim niti podzemnim dijelom pokrova, a probavao sam sve i svašta, i različite i specijalne mixeve za sušnije krajeve i posijat na 3 različita načina,i u 3 različita perioda, najbolje što se nicanja pokazalo odmah drugi dan ili za kombajnom, ali taj tako rano posijan pokrov već sredinom, krajem srpnja nestane tj osuši se! Kad vidim vaše slike ljetnih pokrova evo čisto ne vjerujem 😂 Kod nas posiju pokrov krajem kolovoza, ne ponikne do 15.11 i onda krene nešto u oazama nicat pa taj ljetni mraz ubije. Tako da što se tiče ljetnog pokrova vjerojatno ga izbacujem, jer nema smisla ovdje.
Također, imam parcelu gdje sam 2012 uzimao uzorke tla prema 'referentnim točkama' oko polja, pomoću onog građevinskog mjernog kotačića, pa imam zapisane 'kordinate' tj udaljenosti i onda uvijek uzimam uzorke tla sa istih točaka! 2012 - humus 2.57%, 2025 - humus 2.84 %, parcela redovno od 2012 svake godine orana (kao i godine prije), nekad čak i 2x u godini (plitko i zimsko oranje) a stajnjak nije vidjela od 1990..jedino je tu 2025 opao fosfor, ovo ostalo je prema analizi sve bolje!
Drugo potencijalno rješenje je navodnjavanje pokrova kako rade npr dosta Amera, ALI opet tu ja imam problem, kolege kopaju bunare ovdje pa ne nalaze vodu na 100m tako da takav način navodnjavanja putem bunara nemoguć, jedino da ova gospoda na vlasti puste iz okolnih riječnih korita vodu putem kanala.

Kolega u videu je 'nesvjesno' i sam demonstrirao jedan od oblika uništavanja tla i u regenerativnom/konzervacijskom sustavu obrade tla i to baš onaj koji po meni ima najveći utjecaj i na samu plodnost i strukturu tla ;)
Onaj tko je uništavao zemlju (tlo) sa 'plugom' taj će ju nastavit uništavati vrlo vjerojatno i sa regenerativnom...
Ja tvrdim nije problem u plugu, veći problem je kako i KADA se plug koristi!! Kao i sva ostala mehanizacija, pesticidi itd..
P.S Također sam upoznat sa projektom koji je provodila savjetodavna služba, mislim 4godine što se tiče regenerativne poljoprivrede u mjestu blizu Vukovara sa jednom zadrugom, konkretno reducirane obrade i probavali su i notill i sjetvu direkt u pokrove. Rezultati tih ogleda nikad nisu ugledali svjetlo dana dok iz zapadnih krajeva ti rezultati uvijek se objavljuju i nikad se 'ne zagube po kojekakvim ladicama' . Objavili bi se i ovi da su bili povoljni, samo ću reći da u zadnjoj godini tog pokusa dotični koji su započeli taj projekt nisu se uopće pojavili u žetvi kukuruza tj samom vaganju ;)
Slažem se da s tobom, oranjem ili bilo kojom drugom operacijom u krivo vrijeme, pogotovo kad zaoravaš snjeg ili brljaviš po blatu, ti si tu zemlju ubio care... Pokrovni usjev je ključan... Js nisam to toliko duboko kao ti istraživao ali zato jesu dečki poput Imbrišića, Tatarovića, Šopara ... Ako Bog da i snnjima ću snimiti par "emisija" 😁😁😁😁 posjetio bih ja radio i kolege koji oru ako su voljni 🍻

Najnoviji postovi

Na vrh