B
Bobo
Guest
Eto, vis da znas...
DF&Torpedo kaže:Mislim da je Dean htio reći da su ĐĐ kombajni zamjenili ("pregazili") Zmaja, a ne da je ĐĐ nasljednik Zmaja...
Pa valjda je razlika između ta dva kombajna očita :scratch
Bobo kaže:Ne pricam ja o ondasnnjim vremenima, nego o sadasnjim...
Zmaj 142 nema sto traziti na poljoprivrednom imanju koje treba skinuti 150-200 hektara psenice u sezoni. Treba ih biti vise komada i da racunamo da se nece niti jedan pokvariti. Posto se radi o tablama na jednom takvom gospodarstvu, to automatski znaci heder 4m... 4m heder na zmaju i da to radi kako treba je nedosanjan san. Kombajn nema kapaciteta da primi toliku masu u sebe pri nekoj normalnoj radnoj brzini.
Djuro je kombajn za table, dok mislim da zmaj nije.
Napominjem da velikog Djuru nikada nisam uzivo vidio, na njivi, tako da ne znam kako se ponasa, ali vjerujem da je bolji od zmaja u svakom pogledu...
Zmaja sad imaju malo poljoprivrednici, jer im je cisto dovoljan da obave svoj posao. Ako se radi samo o zitaricama, onda je 133 cak dovoljan. Malo po malo i stigne se sve. Ako treba i vrsiti kukuruze, onda ispod 142 se ne ide i posao se obavi, kombajn u supu i to je to. Kombajn u supu i ceka iducu sezonu.
Ljudi koji vrse dosta svojeg, i jos idu usluzno, vise ne rade sa zmajevima, jer je to vrijeme proslo. Kod mene gdje su table od 2 jutra najvece zmaj je jos dobar, pogotovo jer se mora provlaciti kroz kojekakve vocnjake i basce da se dodje do njiva.
Prije je 20 kombajna 780 vrsilo na obliznjim kombinatima i to u vrece, pa si zamisli kad je dosao 133 ili nedaj boze 142 To je bio preporod. Onda iz zmaja udjes u DF i sve sto si sanjao se ostvari... Kolega je bas to napravio. Prodao 142 i kupio DF 35.40 i nije se mogao kontrolirati kako kombajn dobro ide Jednostavno nije vjerovati mogao. Nedugo zatim je kupio i Deutz traktor
DF&Torpedo kaže:Mislim da je Dean htio reći da su ĐĐ kombajni zamjenili ("pregazili") Zmaja, a ne da je ĐĐ nasljednik Zmaja...
Pa valjda je razlika između ta dva kombajna očita :scratch
Bobo kaže:Zmaj nije kombajn za kombinate...
Djuro, nekako, zmaj nikako... Zmaj 142 RM je jedan od boljih njihovih proizvoda, ali za ljude do 50-100 hektara maksimalno, no i to je vec previse. Za mala gospodarstva je Zmaj podoban, posto je jeftin za odrzavanje a i nabavna cijena nije visoka. Djuro je u startu vec bio skuplji, pa ih bas cesto u ovim krajevima ne vidjam u privatnom vlasnistvu, dok su na zmaju uzdizana gospodarstva u ovom kraju, a neka se jos i uzdizu