mario kaže:
To je super stvar, ili se bavi profesionalno poljoprivredom ili zaboravi poljoprivredu.
Ja bih umjesto rijeci profesionalno, napisao rijec ozbiljno jer nije realno da se bas svi bave profesionalno poljoprivredom. Inace, slazem se sa osnivanjem Agencije, samo se bojim slamperaja u provedbi.
Glavna je zamjerka da se sve radi ad-hoc i "u hodu" (Podsjetio bih na, starijim clanovima poznatu, izjavu bivseg predsjednika bivse drzave koji rekao "Necemo se drzati zakona ko pijan plota". Nazlost, povijest na ovim prostorima se ponavlja. Komunisticki mentalitet lako ide iz formalnih dokumenta, ali jako tesko ide iz glava).
S tim u vezi postavljam par (retorickih, nazalost) pitanja:
- Zasto sa zakonom o polj. zemljistu istovremeno ne i ide u proceduru Pravilnik koji ce to sve operacionalizirati?
- Zasto istovremeno sa Zakonomo o polj. zemljistu ne ide i Zakon o osnivanju agencije?
- kako Sabor moze raspravljati o necemu o cemu je vlada dala samo par generalnih ocjena kao objasnjenje? Gdje su konkretni podaci o povrsini poljoprivredne zemlje sa njihovom kvalitetom? Gdje su podaci koliko je posljednjih 3-5-10 godina polj. zemlje prenamjenjeno u gradjevinsku? Gdje su podaci iz porezne uprave o prosjecno placenom/izracunatom porezu na kupoprodaju polj. zemlje? itd itd
To je nazalost ucestala praksa da se stvari rade parcijalno i onda su poslije problemi. Sam zakon bez operativnih dokumenta je mrtvo slovo na papiru, dapace takav zakon unosi jos vecu gungulu u inace nedefinirani pravni sustav. Sad cemo imati zakon koji se nece moci primjenjivati dok se ne osnuje Agencija tako da ce sluzbe raditi malo ovako, malo onako ravnajuci se na nekakva polusuvisla tumacenja koja ce dolaziti iz Ministarstva, gdje se ljudi, usput budi receno, fakat ubijaju od posla, a sve zbog sustava koji bespotrebno generira bespotrebni posao da bi se napravile bespotrebne stvari (u sto ne ubrajam sredjivanje stanja sa zemljom)
Inace, po meni ideja da se za neobradjenu zemlju rade ugovori o zakupu mi se cini OK, samo nisam dovoljno pravno potkovan dali je to u skladu sa Ustavom (istina, ne dira se vlasnistvo, ali ne znam da li se, laicki receno, moze reci da je uzivanje "podskup" vlasnistva)
Sabor bi trebao (a znam da nece, nazalost) odbiti uopce raspravljati o Zakonu o polj. zemljistu ako u paketu nije i Zakon o Agenciji te Pravilnik o provedbi zakona te misljenja pravne sluzbe Sabora o zakonu.