Samo ako ti to želiš, stavi u seriju
(između demontirane kleme i stupiča akumulatora) miliampermetar s UNIMER-a, pa izmjeri koliki ti je to red veličine gubitka struje.
Za daljnje traženje mjesta curenja struje, spoji klemu natrag na akumulator, pa jednostavno probaj izvaditi jedan po jedan osigurač. Mjeri između držača izvađenih osigurača s miliampermetrom, pa ako se na kojemu pokaže strujni tok, samo usporedi da li je isti red veličine / jačine, koji si eventualno izmjerio direktno na demontiranoj klemi akumulatora.
Ako utvrdiš bitno odstupanje, znači mjeriš na nekom pojedinačnom osiguraču znatno manje, tada nastavi i mjeri dalje po osiguračima, gdje bi još koji drugi strujni krug "papao" miliampere...
Ja pretpostavljam da te eventualno zeza memorija auto radija - ako ga imaš ugrađenog, mogu papati struju i neke vrste elektronskih automata za žmigavce, ali može negdje biti i nekekva korozija metala, vlaga, sol i tu može malo papati.
Evo i skica, kako ja to predlažem, ako to več znaš, onda oprosti što guram nos gdje mi ne treba:
View attachment 57371
Hvala na savjetu i ne, ne guraš se, osobno sam upoznat s metodom traženja gdje se "gubi" struja, ali vjerujem da neki nisu pa dobro dođe. Pretpostavka je da se gubi na nekom većem trošilu jer se dešavalo da preko noći pojede kapacitet akumulatora do te mjere da nazivni napon padne ispod 9.6V na novom novcatom akumulatoru dok nisam skontao da negdje gubi.
E sad navodno da kod njih (6900P) vuče u konzoli gdje je sat ako je on neispravan zbog nekakvih postavki koje idu preko njega, tipa i na njemu može pokazivati obrtaje kardana, a kod mene je sat neispravan tako da je moguć uzrok.
Radio sam provjerio i memorija vuče 0.04A što bi trebalo biti ok.
Kad se prihvatim tog posla, a vidiš sad si me ponukao da to odradim, javim kad nađem uzročnika.
@AirBoX
Koju Vartu si del na Johna?
Ima neka priča da je najbolje Jd strongbox.
Izredali su se kojekakvi akumulatori kod mene ali Vartini najduže odrade (serija promotive, black i sl.)
Jednu malu Yuasu silver imam i za sad se pokazala.
Silver od Ciaka i Friš jako loše!
Crown (platinum ili sl.naziv) samo oni najskuplji su ok.
Imam na Jd neki ciak topline 180ah i jednostavno nije to to , možda 2-3godine.
Dobio sam dobru ponudu za Varta Professional Dual Purpose 140Ah/900A dakle pokretač/opskrba trošila za cca. 195€ po komadu jer su stajali u skladištu 2 godine. Jedan je dobio JD kad je Topline sjevnio, a drugi se udomačio u Dominatoru.
TQ iz Dominatora je sada u ulozi "spasitelja" jer je relativno nov pa sam mu nabacio onaj pištavac za desulfaciju, i stoji u podrumu, svakih 2 - 3 tjedna dobije pobudu da bude živ i zdav kao i ostatak ekipe koji nisu za duže korištenje u vozilima, ali za sijalice, pumpe, ražanj i ako baš treba varenje na terenu budu poslužili. 😅 Mada za ovaj zadnji posao sam kupio agregat.
Za Zetora sam uzeo Varta Blue Promotive HD 140Ah/800A - 193€
IMT 540 je dobio Varta Promotive HD 105Ah/800A - 150€
Viličar - Varta Black Dynamic 90Ah/720A - 112€
Dopalo me prošle godine da Topline u oba slučaja rikne, Viličar logično došao s akumulatorom da upali dok sam tamo. Ciak na IMTu isto počeo štuckat pa reko da i njega riješim...
Također mi i na autima otišli, Topla 75Ah i Bosch 105Ah i u oba slučaja uzeo Vartu tako da mi je 2022. godina bila jako zanimljiva po pitanju amburatora. 🤣🤣
Ali definitivno najjači akumulator koji sam ikada kupio je "suhi" Sonenshine 75Ah/900A ako se ne varam. Kupljen u Sekri prije jedno, uff... 9 godina mislim.
Iz Golfa 2 u Golfa 4, pa na Tomu Vinkovića pa na IMTa s pokvarenim alternatorom i tako je palio jedno godinu dana pa nazad na TVa na kojem je i dan danas. Tomo se rijetko pali, taj se akumulator ne skida s njega, ali kad god hoćeš, sjedni, stisni puce i upalit će.
Ja sam baš ono, šokiran tim akumulatorom koji je faktički NoName i bio je kakvih 450kn tada.
Pa da se dotaknem i onoga "bez održavanja" takav akumulator ne postoji, svi se oni održavaju samo što nema standard čepove, nego treba otvoriti plastični poklopac koji se često vrlo dobro drži i treba malo upregnuti mišiće, npr. baš taj noname je bez održavanja, a kod prvog punjenja ispravljačem sam ga otvorio, nadolio destilirane vode koliko je falilo i napunio, od tada, i dan danas dobro drži. Ne znam koja je caka s njim, ali skidam kapu akumulatoru.