• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Akumulatori

• Temu pokrenuo dgeceg
  • Datum prvog posta

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,387
Probaj pitati u Solar shop u Vž, Hercegovačka ulica ili u Chipoteku (imaju i web prodaju)

Posljednje uređivanje:

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,287
Mislim da ti ostaje jedno baterija za UPS-ove tipa CSB HRL1234WF2, staviš dvije paralelno, ako stanu.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,766
Pa našlo bi se još i mjesta ali sve te baterije se smiju puniti s dosta malim strujama a meni generator po papirima daje 8,5A

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,766
To mi je zadnja opcija, ne da mi se to slagati makar nije isključeno da bi tako složio. Nije mi to problem složiti ko čovjeku iz struke, ali nemam toliko mali punkt aparat, pošto to ide na motokultivator i vibracije mora biti koliko toliko fiksno. Veli mi kolega da ima na skuteru neki takav mali aku, pa ako paše idem na gotovo rješenje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,203
@jocc, mislim da imam to kaj ti treba ;)
Uostalom, ne treba ti punjenje, osim ak ne želiš svjetla. A i punjenje bude malom strujom čim poraste napon. Veći je problem startna struja.
A zakaj jednostavno ne zemeš Parkside bateriju od 4Ah i probaš?

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,766
Uspio sam usput nabaviti 9ah gel bateriju, dimenzijama da mi paše , taman sam htio naručiti ovo kao sa linka od kolege @bane1978 ali sam uspio naći još jednog u Tokiću za 42 eura. @ZJ punjenje želim složiti zbog ostalih ukućana koji će ga koristiti da ne trebaju razmišljati da li je prazna baterija i to. Da radi se o Muti za koju sam kupio motor pa to sad želim složiti u njezinu kutiju od alata da ne izgleda kao da je to voda donijela, volim da mi estetski to dobro izgleda. Hvala svima na pomoći u traženju.

Prilozi

• IMG_20250604_160022.jpg
    IMG_20250604_160022.jpg
    24.8 KB · Pregleda: 14

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
3,126
I ja danas vratio jedan akumulator u trgovinu nije traktor ni zavrtil kak se spada bez punjenja,a novi.
Barem sam sve moguče spojeve očistil i ošmirglal 🥹 :ppozdrav:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,269
Kako napraviti (nabaviti) balanser za akumulatore da se izjadnačavaju akumulatori vezani u seriju 2x12v?
Bude li to možda na nekim vozilima da se može iskoristiti?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,543
Kako napraviti (nabaviti) balanser za akumulatore da se izjadnačavaju akumulatori vezani u seriju 2x12v?
Bude li to možda na nekim vozilima da se može iskoristiti?
Nema potrebe, "osim ako iz jednog od njih 2 ne uzimaš struju za auto radio, ili nekakav drugi potrošač od 12V".

Zašto bi ti trebao "balansirati" ta 2 akumulatora?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,554
Uvijek će biti jedna čelija jaće opterećena - zagrijana pa možda i crkne
#plus, to je za punjenje, a za pražnjenje je uređaj težak ohoho kg, zadnji put ga vidio u JNA!

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,269
Nema potrebe, "osim ako iz jednog od njih 2 ne uzimaš struju za auto radio, ili nekakav drugi potrošač od 12V".

Zašto bi ti trebao "balansirati" ta 2 akumulatora?
Imam rezervni sistem napajanja gdje imam 4x2 akumulatora , polovni su u različiti pa se desi da se nejednako pune/troše .
Isto i na električnom paletaru imam dva akumulatora vezana u seriju koji se isto tako debelansiraju nakon nekog vremena.
Nema ništa spojeno na pojedinačne akumulatore , sve je na 24v.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,543
@savoris hvala ti za dodatne informacije.
Znači imaš u "paketu spojene" akumulatore "različitih mogućnosti". Pod time smatram da nisu jednakog kapaciteta, što bi trebali biti, nisu ni približno jednakih ispitnih struja i napona pod opterečenjem.

Mišljenja sam da ti u takvim okolnostima ne bude pomogao nikakav "balanser", jer se tu ni nema što balansirati. Nekakvo balansiranje bi imalo smisla da su akumulatori istog kapaciteta, približno jednake starosti i odrađenog približno istog broja radnih ciklusa pražnjenja i punjenja.

U tvojoj bi situaciji nekakav pokušaj balansiranja bio privid i samo lažna nada.
Moj ti je odgovor možda neočekivan, ali tako to bude u stvarnom životu i praksi.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,269
Znam ja to, a da se ne radi o UPSu ja bih to lako riješio sa punjačem 2x12v i ćao . Ali taj paket akumulatora je spojen na ups stalno a viljuškar kada punim samo i njega još dodam na sve to , sporije se to oporavlja nakon pražnjenja jer upsov punjač nema snage da to brzo napuni ali to mi ne igra ulogu jer imam vremena .
Viljuškar koristim periodično a ako pumpa za grijanje i pomoćno napajanje u kući isprazni sve iz baterija kada dođe struja nemam nužnu potrebu da se sve odmah i brzo napuni.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,287
Ne možeš to nikako balansirati, čak što više, opasno je tako koristiti akumulatore jer će se jedan uvijek brže prazniti, a drugi zbog stanja prvog više puniti. Vremenom dolazi do prepunjavanja, mogućeg curenja i dalje ne moram. Punjač ne zna na koliko V je koji akumulator, on puni na 28-30 V i to je to, a realno jedan može doći na 13 V, drugi na 15 V. Isto kao kad bi uvalio dvije različite AA ili slične baterije u punjač, jednostavno ne ide.

Na vrh