• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ALTERNATOR - Pomoć oko alternatora

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Ko mene je legao od nekog starog BMWa kao budali šamar , samo sam i ja razbušio sa 8 na 10 a na motoru sam morao da malo skratim ono tijelo ne koje se zavrće jer je bilo preširoko za njegove stope , čak je i španer ostao isti , pravo dobro sjeo na dajca .

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Na trojkama pa na dalje (dizlima) imate 120A, prava mala trafostanica.
Samo je pitanje koliko bi to mogel klinasti izdržati jer je tam mikro remen za pogon.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
E da i remenice sam zamjenio bez ikakvih prepravki. Mikro za klinasti sa stare iskre. Imam 4 radna svjetla po 55w plus ostalo i sinoc za malo probe se dobro ponasao.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
to mu je do max 20 ampera ..x 15 volti= oko 300 wati a to može i preko špage a ne remana

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
A zakaj onda meni svaki put nakog paljenja mikro cviljuga dok ne nadofila?

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Svi koji se barem malo interesuju za bolji i učinkovitiji prenos preko remena.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Ja si tak mislim da bi trebal biti bolji jer ima više klinova.
Možda su u mene poderane remenice (a bilo bi čudo da nisu kad sam bog zna kolko je zvrtel) pa remen vozi po vrhu.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Svi koji se barem malo interesuju za bolji i učinkovitiji prenos preko remena.

je , ali ti koji tako misle bi trebali znati da se remenice mjenjajus svakom promjenom remena ..to je još samo jedna kapitalistička izmišljotina
nekad su se mjenjali remeni sad setovi
nekad su se mjenjale lamele , sad setovi
nekad su se menjali lanci , sad setovi
neakd su se nitale obloge , sad se mjenjaju i glavčine skupa s diskom
nekad su se radile generalke sad kad stane sve je za ku.rac
itd.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Nekad se klinasti remen menjo skoro kod svakog servisa a sad mikro remen na nekih 120000 km ili još kasnije kod zamene zubatog ak ga još ima.Razlika je velika.Mikro remen može pogonit puno više agregata nego klinasti jer ga ne je.e toliko uvijanje.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
je , istina , ali nekad su automehaničari radili po šupama i imali masne ruke a danas radione automehničara izgledaju kao kirurške ambulante , gotovo da ih ne raspoznaješ jel rade na autu ili su stomatolozi ..i to sve zahvaljujuči produženju servisnog intervala i kavlitetnijim djelovima ...i naravno tehničkim rješenjima

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Sve je to istina kaj ti Puknuti govoriš ali to je danas jednostavno tak s materijalima.
Oni koji su ostali na klinastom remenu su na remenice ugradili kojekakve gumene amortizere da spriječe vibracije ili spojke na principu bendixa da ublaže trzaje i ond klin izdrži ali odu ti dodatci pa je u konačnici isto.

Tam gde je potrebno više remena radi opterečenja, ako je svaki za sebe nema sreće na duge staze. Zato su iskemiali one spojene, a to je opet mikro samo sa dubljm klinom.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Da nekad a i danas češče mjenjaju remene oni koji voze na 13mm a na 17 baš i nije tak.
Mislim da 17 može puno sile prenjet bez imalo klizanja i pucanja.
A mikro remen je za traktor i kombajn naučna fanttastika,bar kaj se prerada tiče kod prastarih strojeva,koje više manje svi koristimo danas.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Uzimam kombajn kao primjer koji 90% snage isporucuje preko klinastih remenja i dan danas sve sljaka bez greske. A opterecenje alternatora je g...o naspram jednog bubnja i ostalih dijelova.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Imam jedan problem vezan za relej žmigavaca na fiat cinquecento.
Trenutno je na njemu relej koji je crkao a nemožem da nađem odgovarajući , našao sam sličan ali ne i isti , razlika je sledeća

Na mojem starom imam oznake
L,R,+,31
I on je ARGO 7681204
Na onom koji mogu da nabavim su oznake
C,R,-,+
Baš ovaj
era661146_large_0.jpg

Muči me ovo što na mjestu moje oznake L na novom stoji oznaka C , onoliko koliko ja znam oznaka C je za kontrolnu lampu a oznaka L je za lijevi žmigavac. Ili možda griješim.............
Problem je što na elektro komponente ne daju garanciju niti mogućnost vraćanja dijela ako ne odgovara.

Drugi dio pitanja , dali je moguće da se umjesto ovoga četvoro-kontaktnog releja ubaci klasični tro-kontaktni pa makar po cijenu da izgubim sva četiri žmigavca ,bitno mi je da imam samo lijevi i desni.
Krajnja mjera je da ubacim ovaj tro-kontaktni i napravim samo lijevi žmigavac dok se ne snađem jer voziti bez žmigavaca je opasno i moram to pod hitno rješavati.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Pošto je fiat moguće da ti L označava lampada spia. Imt ima original na četiri nožice pa radi i na relej od yuga sa tri. Zar ne rade četiri žmigavca preko istog relaya samo što uključi prekidač oba smjera umjesto jednog?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Čudno se ponaša , kada prepojim direktan plus na taj kontakt L dobijem lijevi žmigavac ali moram i na ručici da ga uključim.

Jedino da stavim dva obična trokonktaktna releja i da jedan bude za L a drugi za R. Možda komplikovano ali moguće je ako je razdvojen na releju po stranama.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Neće , a usput imam negdje prekid od releja do desnih sijalica , isto tako neće sijati lijevi ako prepojim + i R. Iako je palica prebačena na lijevi.
Ponaša se isto kao da je ovaj relej dupli , znači svaki od ova dva izlaza L i R je izgleda nezavisan.

Najnoviji postovi

Na vrh