• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ALTERNATOR - Pomoć oko alternatora

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Hmmm.... dej probaj pitati ZJ o tim vjetrogeneratorima. Navodno je on videl neku vjetrenjaču... izbliza :biggrin:

Priča se po selu :(angel):

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kad bi kod mene tek puhalo kak pušte tam gdje je on to vidio razmišljao bi o ovcama i bundi a ne o struji ..yd

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kaj vi mislite , imam jedan akternator (baš sam ih se primil) koji nema reglera na sebi ..
Radi se o ducellier 40 A

ali nema ni poudnih dioda ..i sad se ja onak retorički pitam zašto njemu trebaju tri pobudne diode , kaj nije dosta jedna ?

edit:, sam zaboravil napisati da ga planiram guziti preko iskrinog relglera(samo takve imam)

Posljednje uređivanje od moderatora:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Neki dan mi prestala svijetlit lampica od kontakta na MF 590..Lampica izgleda ko "grom" i povezana je s alternatorom..Znači uopče ne svijetli..

Danas provjerim žarulju ispravna,provjerim dal alternator puni akumulator i NE puni..E onda se malo igram i probam ispitivačem ispitat žice kaj idu na lampicu..Oba dvije su pod "plusom",kad dam kontakt,a žarulja ne svijetli i dalje..Kad malo ispitivačem dodirnem jednu od žica koja ide iz grla žaruljice,ona prosvijetli..I ako ugasim kontakt i upalim više ne svijetli,ali opet tehnika malo pipnut ispitivačem i svijetli..

Dal netko zna kaj bi tu bilo greška ??

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Najverovatnije ili cetkice na regleru ili sam regler u pitanju. @puknuti i na iskrinom su 3 pobudne diode. Cini mi se da za svaku fazu posebno po jedna .Ako jedna otkaze puni na dve jos uvek samo umanjeno. Verovatno zbog toga. Mislim da sam takav alternator budzio na iskrin regler

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Kaj vi mislite , imam jedan akternator (baš sam ih se primil) koji nema reglera na sebi ..
Radi se o ducellier 40 A

ali nema ni poudnih dioda ..i sad se ja onak retorički pitam zašto njemu trebaju tri pobudne diode , kaj nije dosta jedna ?

edit:, sam zaboravil napisati da ga planiram guziti preko iskrinog relglera(samo takve imam)

Ne treba pobudne diode jer plus na regler dolazi s kontakt brave. Kad je vanjski regler...

Alternatori s unutarnjim reglerom imaju 3 diode koje napajaju regler.

3 su zbog:

3phase.png

Prodaj to. :(rofl):

:cool2:

Ej Marko... koji je gore alternator? Bosch ili Motorola? Vjerojatno su četkice....

Posljednje uređivanje:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
E sad neznam koji je jer se ne vidi na njemu natpis..
Znam samo da ima onaj stariji tip reglera..

Recimo mjerio sam napon struje,akumulator pokazuje 12.30, upalim traktor pokazuje malo ispod toga,kad upalim svjetla (ne sva) onda je 11.60 i tak miruje,ako upalim još svjetla malo padna i opet tak stoji..
Dok recimo na ostalim traktorima mi je oko 13 -13.50 napon..

Dal je moguče da imam "dinamo",umjesto alternatora *??

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Ne vjerujem da bi bilo dinamo. Matija Case na MF-u ima Motorolin alternator...
Nije to tak stari traktor da bi bilo dinamo.

Poslikaj alternator i stavi slike. No bilo bi ti prije da skineš regulator napona i provjeriš četkice i klizne prstene.

Bosch:
- dva šrafa i sve ide van
Motorola:
- dva šrafa i skine se regler, iza njega je nosač s četkicama. Odpojiš 2 žice (crvena i zelena, idu na isto tako obojene priključke na nosaču) i odšrafiš nosač.

Ako na bilo kojem od tih alternatora, nakon što skineš regler nađeš ovo:

latest

...baci alat, sakrij se iza prvog zida i čekaj. :biggrin:

Napon ti mora biti od 14 do 14,4. Dotegni remene na ostalim traktorima.

Posljednje uređivanje:

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Po opisanome onda je Motorola kod mene..
Sutra budem skinuo alternator pa ide kod električara na pregled :eek::

Budem probao dotegnut remen,to je na drugome traktoru..

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Imam dve Motorole takve u rezervi... ako je popravak prekomplicirani javi se.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ako ima regler , s jednom špulom i jednim kontaktem ..
od priključaka DF , D+ i D- .
Kako to spajam s alternatorom ?
Gdje dolazi kontrolna/pobudna lampica

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
Najsigurnije da spojiš na sva tri, više ti gugla nebu trebalo :icon_rofl:

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja bi ti dal odgovor,al onda bi mi motohod moral zahvalu stisnut...:icon_e_surprised::(rofl):

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
OK , čekamo motohoda da stisne zahvalu , može to napraviti i preventivno na postu iznad ovoga .

a jel možeš nacrtati šemu takvog reglera bez da ga otvaram ?

Posljednje uređivanje od moderatora:

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Motohod ne visi na forumu svaka 2 sata....:icon_rofl:

A proteklog dana je Oficir zguglal bar 6 stranica i sad ga svrbi pa ih mora tu postaviti. Tko sam ja da mu kvarim veselje....:icon_eyes:

Zahvale dajem za korisne postove. Ne prema tome tko ih piše.

Ne treba ti lampica, pravi alternatori se voze bez lampice. Pravi traktori se voze bez alternatora, na dinamo.

HF_50_amp_meter.gif

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ja sam se natraktoriral diname na peglici , bila je dolje za tri minute , garant ..toliko me razjeba la da sam iznad diname ugradil alternator .

bil sam tu kod najboljeg majstora , on je inzistiral na dinami jer se bojal reči da regler ne valja ( ili ga nije znal podesiti a nisam ni ja u to vrijeme ) .

regler sam našel bez mobitela i interneta , koštal je ravno 700 kn a bil sam na pol mlađi nek sad ..brijem da je to bilo pol plače garant .
i poslje je bilo milina ( ali ne za dugo
Rotore i četkice sam mjenajl kod svakog tenkiranja ..xd.
Sve dok jednog dana nisam volzil kolegu pa se čudi kak su mi svjetla tak jaka .
E tad se upalila lampica ( ne na tabli nego u glavi ) pa sam nabavil prvi multimetar . Izmjeril je ravno 18 V ..normalno , poklopim mašinu , trk do akumulatora , suh ko barut ..opa reko da nije suho punjenje !! ..ali nije bilo ..naravno , poslje toga je išel alternator ..šteta da nemam slike .

Najnoviji postovi

Na vrh