Vidim da cijenjenom kolegi ne paše moja usporedba akumulatora sa spremnikom za tekućinu, ja bi rado naučio i neku bolju usporedbu, eto odmah sam se sav pretvorio u uho.
Da točna je tvrdnja da svaki akumulator jednoga dana propadne, samo onaj koji je namjerno predimenzioniran po kapacitetu uglavnom ima teoretsku šansu durati duže, dosta duže. I ne bude se ukiselio nema straha :biggrin:.
Po pitanju "kapaciteta akumulatora" danas se lako informirati, tu je nezaobilazni Google.
Nekada sam se ja "dobrano otelio" dok sam za diplomski rad nabavio potrebnu literaturu, pisao sam i u Mežicu i u Munju, pa pretraživao knjižnicu - danas je to svedeno na klik-klak po tipkovnici računala.
Cijenjeni kolega sve je dostupno "samo naprijed" u istraživanje teorije i prakse akumulatora :biggrin:
Ni stavljanje jačeg alternatora (uz isti napon a više ampera - jači je po snazi) na traktor ne bude vlasniku izazvalo nikakve probleme (osim ako ga kupuje pa je zbog toga skuplji i nepotreban trošak), sve dotle dok ga regulator napona služi u zadanim naponskim granicama. O regulaciji napona je praktički sve napisano, mislim na to koliko napon smije biti za akumulator nazivnog napona 12 V.
(Ekipa ako Vas gnjavi moje pisanje samo mi dajte znak, lako ja prekinem neželjenu tiradu, jasno mi je da sam tu novi padobranac)