• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ALTERNATOR - Pomoć oko alternatora

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Taj alternator ima nereguliranu (fiksnu) uzbudu i napon mu izrazito ovisi o brzini vrhnje i teretu.
Ako ugradiš jači regler, isti se bu manje grijal. Nemre biti prejak, jer struju punjenja Ionak određuje brzina vrtnje motora i napunjenost akumulatora.
Ovo kaj je + spojen sa srednjim izvodom alternatora samo govori o spoju namota istog i o načinu ispravljanja.
Taj alternator ima dvofazni namot u poluvalnom mostu.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Da ima dva namota,tj dvije faze,jer nije klasični alternator,nego ima namotaje i permanentni magnet na zamajcu:drink:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
A može li jači regler preopteretiti namotaj ? Hmmm , sumnjivo.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Treći izvod iz namotaja treba biti spojen na trećoj nožici ulaska a na drugoj strani treba biti lampica, plus iz prekidača i baterija.
Mislim da namotaj ne bi smio biti preopterećen ako je jači regler.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Nijedan regler ne mjeri struju, već svi samo reguliraju napon.
Koliko je meni poznato, regleri za ovakav tip alternatora ionak kratko spajaju namot pri regulaciji napona.
Sama konstrukcija alternatora određuje njegovu maksimalnu struju, tak da nema brige s preopterećenjem.

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Pozdrav,

jel zna netko koja je nazivna struja kontakt bravice, klasična poput FADIPa na IMT ili PALa na Zetoru.
Zanima me nazivna struja za kontakte za duga i kratka svijetla ?
Za H4 žarulju bi bio potreban relej ili bi igralo direktno spajanje ?

Hvala :)

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Ali ne piše dali je to ukupna propusnost kontakta ili pojedinačnih izvoda za svjetla . Ili zbir to dvoje.
Čisto sumnjam da može izdržati 30a po izlazu. Možda ukupno.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Unutra ima prilično jake kontakte ali ja sam za svaki slucaj stavio releje.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
nema ukupno , ona uvjek " nosi" u jednom smjeru , ne može odjednom kratko i dugo( naprimjer) ..

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Vidim da osram navodi snagu h4 žarulje kao 60/55 W,
pretpostavljam da to znači snaga pojedine žarne niti kod dugog i kratkog svjetla,
https://www.google.hr/search?q=osra...UIBygB&biw=1366&bih=612#imgrc=ZPleMP7eg5dGgM:
kad je upaljeno dugo svjetlo snage se zbrajaju ili pošto rade obje žarne niti ?

Znači opterećenje po faru bi bilo 60+55=115 W -> Tada struja iznosi I=115/12= 9,6 A ?

Nije mi jasan ovaj dio... Ako je tako onda nebi ni trebao relej recimo 2x9.6 A i ostali sitni potrošaći...

Vrijednost struje nebi bila veća od 30 A, a releji na IMTu ...

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Znači puknuti

recimo primjer snaga dugog 60 W, a kratkog 55 W ...

Pa zar nije slučaj da kratko svjetlo ima svoju žarnu nit,
a kod dugog svjetla rade obje žarne niti ?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Puknuti pod ukupno sam mislio zbir jednog svjetla (dugog recimo) i izlaza iz bravice za ostale potrošače.

@aag14v , ne zbraja se 60+55 , ne rade obje niti istovremeno , ova od 55 je za kratko a 60 za dugo.

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Odlično, znam da ima dvije žarne niti...

Ako je to u pitanju onda za dvije H4 žarulje teoretski uopće ne treba relej, pogotovo ako bi zadnje radno svijetlo bilo LED....

imaš iskustva u praksi s time ?

Pa ako je zbir 120 W to je 10 A, a za ostale potrošače ostaje 20 A, što je kod IMT 533 sasvim ok...

Hvala, pročitao sam podatak na nekom forumu pa me to zbunilo, ovo mi je i logičnije ...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
Teoretski ne ali praktično nemože da škodi. Na relej mislim.

Malo , možda nedovoljno iskustva :icon_rofl:

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Kada na H4 svijetle obje niti istovremeno zna se deformirati nosač niti. U praksi nikad ne smiju svijetliti obje niti, tek se na novijim autima koji koriste duple žarulje pale istovremeno kratka i duga svijetla.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Na IMT-u imam farove od golfa jer njegovi su od početka loše svjetlil . Nekih 15ili 20 godina farovi su H-4 i nemam releje za svjetlo . Nikad se brava nije grijala ali je znal šmelcati osigurač dugih svjetla (kratko ima dva) kontakte od kutije osigurača sem malo pocinal i od tad radi normalno . Jedina greška je bila kad sem polupal far no to ionak nije kriva brava .

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Evo stigao regulator za motor lombardini lda 100
Prije je imao 5 žica ,a novi ima 7 kontakata,pa da malo prokomentiramo spajanje
Kontakti su grupirani po 3 kom
Sa jedne strane su 3 kontakta sa oznakom za izmjeničnu sturju,jedan veći i dva manja,znači trebalo bi na onaj veći spojit srednji,zajednički izvod,a ne ostala 2 krajeve(crvena +2 žute)

sa druge strane ima jedan veći kontakt sa oznakom B+(tu bi trebao ići + sa baterije)
i manji kontakti
oznaka za ključ(tu ide + sa ključa)
oznaka za lampicu(ja je nemam pa bi to pustio prazno)(dali će radit?)
oznaka w(to bi trebalo biti za okretaje motora ili ne?

Uglavnom radi se o dvofaznom punjenju,dali će to biti dobro tako spojeno?
Prije je bilo spojen srednji izvod sa izmjeničnom strujom zajedno sa b+

Najnoviji postovi

Na vrh