• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ALTERNATOR - Pomoć oko alternatora

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Uvijek je bolje imati ugrađen akumulator većeg kapaciteta dakle od 100 Ah (amper sati) nego od 70 Ah. (To ti je kao da ti kažem da ti je bolje imati za isti broj gostiju na rođendanu bačvicu od 100 litara vina, umjesto one od 70 litara.)
A što se punjenja tiče od strane alternatora, pa ni od starijeg dinama, nema mjesta strahovima.
Slobodno si namontiraj po kapacitetu najveći akumulator koji stane na mjesto za njegov smještaj. Lakše bude podnosio teret verglanja, noćnog rada s reflektorima i lampama, dulje bude držao radnu veselost i vitalnost po zimama, jer ima više unutarnje rezerve raspoloživog kapaciteta zbog pada temperature elektrolita, za zimu itd.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ako imaš na rođendanu 30 litara vina viška onda platiš to vino a na kraju se ukiseli ..propadne , tako i s akumulatorima .
Baš bi volio vidjeti forumlu za izračuin kapaciteta akumulatora .?

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
Ja se svima izvinjavam nisam ni skonto da sam napiso akumulator umjesto Alternator. Znaci u pitanju je stavljanje jaceg alternatora. Jos jednom se izvinjavam greska u pisanju :s:

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Nema problema ako fizički može stati. Brže punjenje akumulatora i velika rezerva snage ako si naknadno nabacio još koju radnu lampu ili slične veće potrošače.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,795
A i za silu se moreš do prve benzinske na anlaseru dopeljati :icon_wink:

šalim se, ja sam uvjek za opciju akumulator čim veči pod haubu.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Na koliko volti je optimalno punjenje dinama,naime imam volju osposobiti paljenje na ključ na frezi od 18 ks goldoni,motor kao od pe 18,lda 100
On u sebi već ima dinamo za punjenje i do sada sam ga koristio za svijetla,direktno bez akumulatora,i svjetlilo je dosta dobro,znači da proizvodi neki napon,pa me sad zanima na koliko su napona podešeni,znam da alternatori rade do 15 v ,a kako je to sa dinamom?
Da li je moguće na regleru negdje podesiti vrijednost punjenja?:icon_axe:

ChykaKure

Aktivni član
Tu od
4 Velj 2013
Poruka
284
Ne bi išao preko 13,8 V... Staviš u seriju dvije diode da oboriš napon na 13,5 - 13,6 i to ti je to. Samo neka budu dovoljno jake da izdrže opterećenje. Najbolje su ruske iz starih punjača akumulatora veće snage. Nepoderive su...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
14.4V je ispravan napon, pri kojem je akumulator pun, a ne počinju se razvijati plinovi (ne nastaje elektroliza).
Na toliko su podešeni svi regleri na vozilima s 12V instalacijom.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Na koliko volti je optimalno punjenje dinama,naime imam volju osposobiti paljenje na ključ na frezi od 18 ks goldoni,motor kao od pe 18,lda 100
On u sebi već ima dinamo za punjenje i do sada sam ga koristio za svijetla,direktno bez akumulatora,i svjetlilo je dosta dobro,znači da proizvodi neki napon,pa me sad zanima na koliko su napona podešeni,znam da alternatori rade do 15 v ,a kako je to sa dinamom?
Da li je moguće na regleru negdje podesiti vrijednost punjenja?:icon_axe:
koliko mi se čini u elektroniku ne kužiš .
dakle na fezi je ugrađen dvofazni generator izmjenične struje , ima tri žice na izvodu .

Na to treba regler , dvofazni
na ovom linku drugi , tamo gdje piše 25 ampera
http://www.sanel.com.tr/regulator.htm
ili primjer s oglasa
http://www.agroklub.com/poljoprivredni-oglasnik/oglas/regler-za-tomo-vinkovica/9801/

dobar je i regler za tomo vinkovića , također se može koristiti od dosta motora , samo pazi na snagu
http://www.regler.sper.hr/regler_dual_mono_12v_za_motocikl.htm

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Ma postoji na njoj već regler,samo mi je punjenje slabo,ili nikakvo
Znači kad mjerim u radu čini mi se da pokazuje samo napon baterije,tj 12,8 v,ali mi je čudno jer su svjetla radila i bez baterije,znači da nešto proizvodi,ali očito ne dovoljno:(blush):

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
izvuci žice koje idu iz reglera u generatoru ...naravno zapati gdje je koja bila ,
Upali traktor i na njima mjeri napon , istrument postavi na područje izmjeničnod napona (AC) .
ako je orginal trebala bi biti jedna crena žica i dvije žute .
NA leru, napon između crvene i jedne pa poslje crvene i druge žute treba biti preko 12 volti ..a kad digneš okretaje motora napon mora narasti i na preko 18 volti .

Ako je to u tim granicama onda je generator ispravan ..ako nije zna se

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Da u pravu si jedna crvena dvije žute
Budem probao tako
Jedino me zbunjuje to što su žarulje radile bez akumulatora,a prema količini svjetlosti reklo bi se da su bile i preko 12 v na višim okretajima,
Dali počinje punit odmah ili mu treba više vremena?:icon_e_confused:
Dinamo nema uzbudne žaruljice?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Taj alternator ima stalne magnete, te nema uzbudnog namota, pa ne treba niti žaruljice.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Jedna stvar je bez akumulatora a druga stvar je sa akumulatorom jer on stabilizira napon. Najbolje bi bilo mjeriti sa punim akumulatorom kad je motor u radu i kad je motor zaustavljen.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Još jedno pitanjce,
Dali se akumulator prazni na navedenoj instalaciji ako je ključ u poziciji kontakta?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Da, ali ne kroz alternator, već kroz kontrolke i eventualno neko drugo trošilo.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ako vidiš da nešto svijetli ili ima neke električne pokazivače onda da a inače ne bi trebalo.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Ima samo jedna lampica za pritisak ulja,ali je neispravna,a ostalo nema,
Tako sam i sam mislio,jer i prilikom prikopčavanja klema na akumulator nije bilo nikakvog iskrenja iako je kjuč bio u poziciji kontkta:(giggle):
Hvala svima:icon_pray:

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Dali se može umjesto postojećeg reglera(ako je neispravan)spojiti imam doma jedan stari ispravan sa zetora 4911 jer smo tamo zamjenili alternator sa drugim koji je već na sebi imao regler pa je ovaj postao višak?

Na šta treba pazit i kako bi se spojilo(ako može neka shemica)?

Najnoviji postovi

Na vrh