OK, ja sam s tim anlaserom od IMT 533 završio. Sastavio ga i u garaži "u homemade šraufštuku" / škripcu, isprobao. (Nemam kupovni šrauštuk jer sam 2 strgal, pa davno odustal i složil ovaj. Drži me.)
Dela anlaser sad ko vurica, samo zuji. Ja sam s probom zadovoljan.
Par fotki sklapanja, ako nekoga zanima:
Par odgovora na Vaše sugestije i/ili pitanja. Nasumičnim redoslijedom.
- zadnju piksu, puškicu, unutar kokektora nisam ni pomišljao mijenjati ili raditi novu. Osovina je ionako ništa potrošena u krajnjem položaju rotora, gdje miruje, a nešto s godinama potrošena u prednjem položaju, gdje anlaser vrti dok vergla motor. Bez zamjene ili obrade i te osovine ne bi imalo smisla, bio bi trošak, s nepoznatim rezultatom.
- četkice bi po mojoj procjene mogle iči još najmanje 2 godine, a i pripasane su kolektoru, nemam glavobolju.
- rotor je strugao po jednom magnetu špule, više radi smrada i blata, nego radi lufta u piksama.
- zupčanik i prednja piksa od kompozicije u poklopcu, su kao novi za svoje godine.
- netko je ugradio kuplung od 4KS, nepotrebno, ali tu je.
- izolator pvc se na priključnom šarafu +30 topio radi beskrajno dugih verglanja, radi kvara razvoda paljenja, lanca, zatezača itd. Sad je i to sređeno.
- ono što ste napomenuli anaser je žudio za održavanjem, servisom, čišćenjem i podmazivanjem.
- polomljenu podlošku na kraju rotora od pertinaksa nisam našao, pa sam izradio i ugradio novu od tesnita, za brtve motora, da ne lupa.
- automat je u dosta solidnom stanju, opran, malo šmirgla, podmazan i lijepo radi.
- šarafe statora sam završno stegnuo s tornaxom, a isto sam napravio i s šarafima od potkove nosača četkica, radi mase.
Eto dragi moji, hvala Vam na angažmanu, pažnji i strpljenju s mojim bedastočama. Idem se polako spakovati u gorice, pa gore predam anlaser susjedu, nek si ga ugradi, pa neka dalje radi, dok sutra dojde z posla. 🥂