• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

anlaser problem

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
6,053
Kako ne bi radio ako ga koristiš pet puta za paljenje svake godine. :D

Tako sam jednom za Iveco 35. 10 kupovao novi motorin i kod trgovca ča ćeš ovaj skuplji ili jeftiniji a ja daj onoj jeftiniji i u neko dogledno vrime razvali mi kućište . Tako da sm bio primoran ga presložiti na staro kućište pa tako još i dan danas vriti li vrti.:)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,286
Možda ne radi puno zadnjih 10...nek je onda 25 je radil puno više, i palil se u prosjeku bar jednom dnevno...

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
6,053
Ma to ti ja pričam da jednom paljenje dnevno ili 63 puta dnevno a pogotovo u sezoni pet mjeseci svaki dan toliko i kad se to zbroji izađe 7875, plus ono nešto manje van sezone cca 80 paljenja , onda to ispada 7855 paljenja godišnje. I tako nekih desetak godina skupi se tih startovanja dobivao je po piksli. 👊

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,838
Pranje se podrazumijeva, ja bi obratil pažnju na automat, a zanimljiv mi je onaj okrugli dio kaj

Pranje, podmazivanje, piksiranje... to bu mu samo pomoglo da življe vrti jer vidim da je kontakt na koji dolazi plus kabel dobro rastopljen od silne struje koju je vukel.

Je, a to znaci da je ili los spoj tog sarafa na plus statora pa se pregrijaval ili su lose pikse pa je rotor strugal po statoru i pruzao otpor.

Vidjeti cemo kaj bu kad majstor iznese ekspertizu.
Jedva cekam

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,735
Traktor je star. Sada služi samo za kalanje drva.
Nedavno je s razvoda susjed "onak, sam tak" s prstima izvadio zatezač lanca. E sad tko pozna situaciju oko toga, baš to ne bi trebalo biti "tako lako".
Prije toga traktor je "za upaliti motor" trebalo ohoho puno verglati.
Sada je ta problematika navodno dovedena u red i navodno mu motor pali od prve, nisam osobno probao pa mu moram vjerovati na riječ.
Smetnju, kvar anlasera, koji mi je prijavio opisuje samo s dvije, tri riječi: ide klik, klik.

Moram biti iskren prema Vama. Za mene tu nema nepoznanica, samo sam došao na ideju da evo kroz jedan ovakav primjer spoznamo što vidimo dok gledamo u jedan običan anlaser, koji je u našim životima prisutan gotovo pa oduvijek. I da oživimu radionicu foruma. 🙃 ;)

Vidi se da ste neki od Vas iskusni životni pobjednici, imate svoju razrađenu metodologiju rješavanja problema. Zapravo svi koji se nečime bavimo smo postali takvi.

Da uočili ste skoro sve detalje koji ispisuju, oslikavaju problematiku toga anlasera.

Sve Vaše spomenute radikalne, ali i korektne prijedloge ne budem uvažio, iz nekoliko istovremenih razloga. Glavni je da zaštitim financije susjedu, ne budem ga tjerao u nabavu dijelova, budem se držao krilatice: krpež kuću ćuva. Pritom mu budem nastojao osigurati barem godinu, ili dvije vremena da zaboravi na anlaser, znam da je radi svoja dva traktora, ove godine več imao hrpetinu problema i troškova.
Nabavio ih je brzo i jeftino, dovodi ih u red sporo, a skupo.

Ako stignem danas ja budem sve to nastojao "oprati", tada budem sretniji i ja i anlaser.

Za sad hvala na odazivu i komentarima. Ugodno ste me obradovali pristupom.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,301
da ispari sav benzin
To ti nebu dobro.
Mnogo puta je na forumu bilo napisano da benzin nagriza lak.... naravno da sam se ja osavljal na prednje i na zadnje i tvrdil da to nije tak i kao i obično ispalo je da ja neznam jer u knjigama piše....

Ufff, jedva čekam da bu gotov i da čujemo gde je problem bil i jel trebalo kaj mijenjati ili je dovoljno bilo samo čiščenje.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,735
Baš me briga što drugi o tome misle. Nek uzmu u ruke i nek mi ga ovak' očiste. Samo to priznam. A nedaj bog da moram lotati kolektor na namot rotora, zmazani, masni o jee.
Pusti selo neka priča oko pranja anlasera, ja nemam pojma kolko sam ih opral kroz život na taj način. (Par ih je roknulo, naravno :devilish: sem bil prefletni na sastavljanju. Nis posušil.)

zveroboy

Aktivni član
Tu od
26 Tra 2025
Poruka
112
Opis proizvoda

IVASOL BS je neeksplozivan, neutralan, ne nagriza obojene metale, polimerne materijale, boje i lakove.
Područje primjene

elektromotori, generatori, transformatori
mjerni instrumenti, razvodne table, komandni pultovi, rasklopni uređaji i slično
pranje i čišćenje automobilskih sistema za paljenje, alternatora, dinama, startera te kablovskih instalacija
pranje i čišćenje strojnih sklopova, naročito uljnih filtera, klima i ventilacionih uređaja
dekonzervaciju raznih strojnih djelova, kao i uljnih izmjenjivača topline

Način upotrebe

IVASOL BS primjenjuje se hladnim postupkom pranja i čišćenja, te se koristi za pranje četkom, prskanjem i uranjanjem.

Sredstvo se koristi u isporučenom stanju.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,735
Hvala, probao sam davno, davno i njega. Nema čime nisam probao ili čistio. Za anlaser, alternator i dinamo ja koristim benzin i od toga ne odustajem. Za sve drugo na traktorima, alatnim strojevima itd. daj što daš, meni svejedno.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,735
OK, ja sam s tim anlaserom od IMT 533 završio. Sastavio ga i u garaži "u homemade šraufštuku" / škripcu, isprobao. (Nemam kupovni šrauštuk jer sam 2 strgal, pa davno odustal i složil ovaj. Drži me.)
Dela anlaser sad ko vurica, samo zuji. Ja sam s probom zadovoljan.
Par fotki sklapanja, ako nekoga zanima:

1000050578.jpg

1000050583.jpg

1000050585.jpg

1000050586.jpg

Par odgovora na Vaše sugestije i/ili pitanja. Nasumičnim redoslijedom.
- zadnju piksu, puškicu, unutar kokektora nisam ni pomišljao mijenjati ili raditi novu. Osovina je ionako ništa potrošena u krajnjem položaju rotora, gdje miruje, a nešto s godinama potrošena u prednjem položaju, gdje anlaser vrti dok vergla motor. Bez zamjene ili obrade i te osovine ne bi imalo smisla, bio bi trošak, s nepoznatim rezultatom.
- četkice bi po mojoj procjene mogle iči još najmanje 2 godine, a i pripasane su kolektoru, nemam glavobolju.
- rotor je strugao po jednom magnetu špule, više radi smrada i blata, nego radi lufta u piksama.
- zupčanik i prednja piksa od kompozicije u poklopcu, su kao novi za svoje godine.
- netko je ugradio kuplung od 4KS, nepotrebno, ali tu je.
- izolator pvc se na priključnom šarafu +30 topio radi beskrajno dugih verglanja, radi kvara razvoda paljenja, lanca, zatezača itd. Sad je i to sređeno.
- ono što ste napomenuli anaser je žudio za održavanjem, servisom, čišćenjem i podmazivanjem.
- polomljenu podlošku na kraju rotora od pertinaksa nisam našao, pa sam izradio i ugradio novu od tesnita, za brtve motora, da ne lupa.
- automat je u dosta solidnom stanju, opran, malo šmirgla, podmazan i lijepo radi.
- šarafe statora sam završno stegnuo s tornaxom, a isto sam napravio i s šarafima od potkove nosača četkica, radi mase.

Eto dragi moji, hvala Vam na angažmanu, pažnji i strpljenju s mojim bedastočama. Idem se polako spakovati u gorice, pa gore predam anlaser susjedu, nek si ga ugradi, pa neka dalje radi, dok sutra dojde z posla. 🥂

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,558
Sve Vaše spomenute radikalne, ali i korektne prijedloge ne budem uvažio, iz nekoliko istovremenih razloga. Glavni je da zaštitim financije susjedu, ne budem ga tjerao u nabavu dijelova, budem se držao krilatice: krpež kuću ćuva. Pritom mu budem nastojao osigurati barem godinu, ili dvije vremena da zaboravi na anlaser, znam da je radi svoja dva traktora, ove godine več imao hrpetinu problema i troškova.
Nabavio ih je brzo i jeftino, dovodi ih u red sporo, a skupo.

Ako stignem danas ja budem sve to nastojao "oprati", tada budem sretniji i ja i anlaser.

Za sad hvala na odazivu i komentarima. Ugodno ste me obradovali pristupom.
Iz mojeg osrednjeg iskustva ako mi skljocka a ne okreće prvo posumljam na četkice, spoj rotora. Pokusam spoj direkt ako okrene rotorv i vrti, onda je problem glavnog spoja u automatu (drugi automat) ako ne okrene onda idem na sopj rotora tj cetkice. Vrlo rijetko sam imao da izgori ili oslabi kontakt lema kolektorskog provodnika. Vidim da si rastavio, mozda sam propustio ( nevidim) vaš komentar na šta sumljate.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,510
Kolega @plus, ja sam odusevljen vasom predanoscu i volji kojom ste odradili posao i prije svega pomogli susedu…. Naprosto bi sada skinuo sa svoga “tome” albaser da ga ovako “uredite”….

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,735
@smilan izgleda da smo tipkali istovremeno. Napisao sam sada valjda sve. S tim i takvim anlaserima sam započeo šegrtiju, mogu ja s njim na kraj i žmirečki. Hvala ti za komentar 🥂

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,735
Kolega @plus, ja sam odusevljen vasom predanoscu i volji kojom ste odradili posao i prije svega pomogli susedu…. Naprosto bi sada skinuo sa svoga “tome” albaser da ga ovako “uredite”….
Nemam ti ja toliko volje kako ti misliš.
Susjedi su mladi. Gore žive na brijegu, troje djece, rade kao mravi pa kako da im ne pomognem, ako znam i treba moja pomoć. Samo to je u pitanju.

Najnoviji postovi

Na vrh