• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Antifriz

batad

Član
Tu od
10 Lip 2010
Poruka
304
Dali netko koristi antifriz u pumpama prskalica i atomizera. Ja da i nisam imao problema ali mi je jednom prijatelju prošle godine , prema njegovoj priči, pojelo gumice u regulatoru. Zanimaju me vaša iskustva .
A iz iskustva znam da u cincilator od TD 4506 stane 4 litre plavog antifriza ali se mora sipati kroz crveni lijevak.

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
jok, nemoj to nikak raditi, budeš gefufnu zaribal..pogotovo ne sa crvenim ljevkom

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
Dali netko koristi antifriz u pumpama prskalica i atomizera. Ja da i nisam imao problema ali mi je jednom prijatelju prošle godine , prema njegovoj priči, pojelo gumice u regulatoru. Zanimaju me vaša iskustva .
A iz iskustva znam da u cincilator od TD 4506 stane 4 litre plavog antifriza ali se mora sipati kroz crveni lijevak.

jbg , ja imam žuti lijevak, jel to problem ???

ja sipam antifriz u atomizer, dosad nikakvih problema , već 2-3godine
ove godine sam u nešto nasuo onu tekučinu za stakla, piše do -25

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
To se je desilo kod nas u nekoj lućici , tip je vario nekaj na brodu pa je aparat pojel dono
dok se ovaj vratil s gableca .
Nego (+) pol , jel njega dovoljno gurnuti u crijevo ili mora biti "okolo "cilindra ?
Važna ti je površina. Čim je veća, veća je struja i prije je gotovo.
na Anodi (+) se skuplja rđa.
Ovak sam ja to napravil dok sam čistil kompresor. Kak vidiš, nisam imal puno mjesta za anodu, već je to bila šipka fi10mm. Trajalo je oko jedan dan, sve dok struja nije pala. A onda je bilo ispiranja...no ipal je čist iznutra.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Dali netko koristi antifriz u pumpama prskalica i atomizera. Ja da i nisam imao problema ali mi je jednom prijatelju prošle godine , prema njegovoj priči, pojelo gumice u regulatoru. Zanimaju me vaša iskustva ...
Za ovu namjenu ti se koristi nesmrzavajuća tekućina za pranje stakla. Ona ne nagriza (tj. nebi trebala) gumu niti lak.

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
835
što se tiče skidanja kamenca i hrđe sa sistema hlađenja, postoji jedno zanimljivo riješenje. naime skidanje pomoću struje...sistem se napuni vodom(cca 10L) u koju se pomješa cca 10 dKg kaustične sode(prodaje se u apoteci, a služi i za pranje drvenih bačvi). uzme se punjač akumulatora i priključi se negdje na masu - pol, dok na + pol stavljaju žrtvujuće elektrode(bilo kakvo otpadno željezo prikladnog oblika). najveći posao je kako potopiti te elektrode u gore spomenutu otopinu, a da se nigdje ne dodiruju sa traktorom. reakcija je burna i počinje se pjeniti i žrtvujuće elektrode se otapaju. dok sa dijelova koji su potopljeni u elektrolit i spojeni na - pol, otpada sva hrđa i kamenac. ja to već godinama koristim za skidanje hrđe, a posebno je dobro za ne pristupačne dijelove. vrlo je jednostavno za napraviti i lako možete isprobati onako bezveza, ako mi ne vjerujete. btw internet je pun tih postupaka pa lako malo i proguglate
http://www.fordmuscleforums.com/other-articles/467718-rust-removal-electrolysis.html

inače, to je najbolji postupak skidanja hrđe sa npr metalnih spremnika motocikla...

Fala Jeffy, to bu stric probal, koliko vremena treba za taj proces da se kompletira?
Ja bih prvo stavil elektrodu u kiler, a kasnije i u o onu posudicu kamo se stavlja termostat, na kraju mozda i u otvor za sondu termometra, samo kaj je tamo usko pa je i teze fiksirati elektrodu da se ne napravi kurslus sa masom... Kam bi ti stavil elektrodu kaj velis?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Važna ti je površina. Čim je veća, veća je struja i prije je gotovo.
na Anodi (+) se skuplja rđa.
Ovak sam ja to napravil dok sam čistil kompresor. Kak vidiš, nisam imal puno mjesta za anodu, već je to bila šipka fi10mm. Trajalo je oko jedan dan, sve dok struja nije pala. A onda je bilo ispiranja...no ipal je čist iznutra.
I kako ustvari eventualno znaš da je proces gotov?

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
He kad vam nije antifriz stalno unutra, sad imate problema, ako se tokom vemena antifriz ispari nadolijte prokuhanu vodu tj. distiliranu.
Ovo sa elektrodama , drži vodu, samo za skidanje hrđe i kamenca s tvrdih metala i legura al nemojte poslije pitat zašto vam kiler curi, pa kiler je od bakra,,,,, :madmana::madmana:

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Stric: ja nisam nikad čistil sustav hlađenja tak da ono...kak je ZJ rekel bitna je i površina katode(žebeljezo) a to je tu dosta nepristupačno...možda bi se dalo npr kiler potpuno izvaditi i metnuti ga u neku kacu ili brentu za grožđe i skroz potopiti u elektrolit, a katode naslagati okolo....a sa ostalim dijelovima dio po dio, izolirati da ne nastane kuršlus, a opet da bude katoda što dostupnija

puknuti:kolko ja imam iskustva proces traje tako dugo dok ima struje odnosno katode. čak i dok se skine sva rđa proces ide dalje jer je otapanje hrđe samo nusprodukt reakcije pa se za nas ništ korisnoga ne odvija.

još jedna stvar, bilo bi dobro izmjeriti struju koju vuće proces, čisto zbog toga da nebi izvor izvor struje bio preslabi pa onda ništ od toga. struja zavisi od gabarita, zatim od udaljenosti anode od katode i od nakupina koje se sa vremenom skupljaju na katodi te ju je potrebno povremeno izvaditi i očistiti

savjetujem ponovo, da to sve prvo isprobate sa nekim starim komadima da shvatite proces i poželjno je da to radite na prozračnom mjestu jer je to u biti hidroliza vode

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
jedno pitanje oko vode. u novije vrijeme, ne znam dal ste primjetili, u uputstvima piše da je bolje koristiti običnu, a ne destiliranu vodu. ja sam se malo raspitival o tome i pametni ljudi su mi rekli da je to zbog toga jer je destilirana(demineralizirana) voda agresivnija nego obična jer obična voda(vrst otapala) zasičena sa raznim mineralima i nema više tolku sklonost za za otapanjem:scratch..nešto kemije kužim i ima mi to smisla...to je nešto u onome smjeru da te siti krokodil neće pojesti, valjda:mrgreen:

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Zašto se kod obične pitke vode stvara kamenac , a kod distilirane vode ne ?

Posljednje uređivanje od moderatora:

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Zašto se kod obične pitke vode stvara kamenac , a kod distilirane vode ne ?

zato jer se grijanjem odnosno isparavanjem povečava koncentrracija minerala u vodi i pošto na taj način voda ne može u sebi držati tu povečanu koncentraciju minerala, dolazi do izlučivanja istih, a kud drugdje nego na stjenke. a demineralizirana voda ima povećani afinitet za otapanjem(čitaj nagrizanjem) pa zbog toga dolazi do jačeg hrđanja, ali se sa druge strane na stvara kamenac.
ja se time nisam mučio tako dugo dok nisam pročitao da je bolja obična, te mi vrag nije dao mira pa sam se raspitivao

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Znači distilirana voda i antifriz nagrizaju stijenke motora ?

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
antifriz ne, ali stojim iz toga o destiliranoj:partyman:
pazi, zašto ne, uvijek smo samo vodili brigu o kamencu i po tom pitanju destilirana je zakon.

Posljednje uređivanje:

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
Da, istina al ja govorim iz iskustva sa antifrizom i distliranom vodom zajedno (kombinacija) već 15g tak radim i još mi svi strojevi idu a ništ nije zaštopano.
Kak ti veliš može bit da sama distilirana voda nagriza moram isprobat , na kraju krajeva pa se koristi za akumulatore zbog bolje provodljivosti i podizanja elektrolita.

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
835
Uh decki pa to je malo previse kemije oko te elektrolize. Ne da mi se to cekati cijeli dan i jos mi more to raznesti i garazu i mene jer se pri toj elektrolizi vode stvara i vodik kolko sam skuzil ne? A da se nebu skresalo bas nigde to ne verujem poznajuci sebe i svoj stil rada hehe... Morti onda ipak bolje s limunskom kiselinom probati? Zar se ne prodaju nikakva sredstva za bas tu namjenu ciscenja kilera i sl.???
Ja bi mozda to sa elektrolizom onda probal samo na motoru napraviti, a kiler bi skinul da se ne otopi kad je vec od bakra...

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
ma sve 5, ja sam samo htio dati primjer kak se neke stvari mijenjaju(filozofija protiv filozofije:rolfer:) vjerojatno je tomu razlog da se dans koriste osjetljiviji materijali(aluminij), teško da i jedan traktor na svijetu može toliko trajati da ga hrđa pregrize, a pogotovo jednog rusa:).

pele

Član
Tu od
23 Kol 2010
Poruka
793
ma sve 5, ja sam samo htio dati primjer kak se neke stvari mijenjaju(filozofija protiv filozofije:rolfer:) vjerojatno je tomu razlog da se dans koriste osjetljiviji materijali(aluminij), teško da i jedan traktor na svijetu može toliko trajati da ga hrđa pregrize, a pogotovo jednog rusa:).

:rolfer::rolfer::rolfer::rolfer::rolfer: dobar "jednog rusa" a eto malo diskutirali nadam se da kolegi @stric vujc nismo dojadili ,ha @jeffy kaj ti misliš.

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
StričeVujče: ma imaš cijeli niz preparata za čišćenje, a na tebi je do se odlučiš.
limunska, alkoholni ocat, hidroliza, ak malo bolje pogledaš sve je to na istoj kemijskoj osnovi. za kiler nemaš straha, upće nije bitno koji je materijal, osim ak krivo spojiš. ja dok sam se igral sam na katodu stavljal kaj god mi je pod ruke došlo...nema lepšega neg dok staroj uzmeš escajg pa kad inox žlica nestane za par sati:finga:. šteta kaj nemam zlata, platine pa da vidis veselja:rolleyess:

komar

Član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
132
antifriz ne, ali stojim iz toga o destiliranoj:partyman:
pazi, zašto ne, uvijek smo samo vodili brigu o kamencu i po tom pitanju destilirana je zakon.

E jedno vodu ste zaboravili. To je obična kišnica, koja nema kamenca pa i đabe je. Nju treba samo procjediti prije stavljanja u razhladni sistem. Moja preporuka je, sa se ima u hladnjaku uvek antifriz. Kada se radi sa koncentaratom antifriz se mješa sa kišnicom, koju smo procjedili.

Najnoviji postovi

Na vrh