Početkom prosinca "prošle godine" sam na njegov poziv išao izmjeriti jednom svojem poznaniku "antifriz" u traktoru IMT 539. Dugo se mi znamo i povremeno me za nešto od struje pozove i na mjerenje "antifriza".
Pamtim da je moj mjerač pokazao nekakvih minuss 13, "antifriz" je izgledao kao nekakva oker - smeđa tekučina. pitao je koliko bi "čistoga" trebal nalijati da ga "oporavim". Rekao sam mu da nemam pojma koju "robnu marku ima u nutra", niti znam koliko litara stane u sistem i da na njegovom dvorištu nemam pojma o nekakvoj "tablici miješanja" iz koje bi saznao koliko da "sadašnjeg antifriza" ispusti i nalije koncentriranog, pa da ima novi, pouzdani i efikasni "antifriz".
Inače taj IMT 539 ima motor "bombu", pokažeš mu ključ i on pali kao mina, ali "ne pali". Prije skoro godinu i pol dana, anlaser nije mogao verglati jer je akumulator bio slab. "Pa dajte mi ga napunite" da napravim posel na polju. Rekao sam mu, star je preko 7-8 godina i vidite da više ne valja, kupite novi akumulator. Jesen prošla, došla prošla godina i on je nekako u sezoni radova, tijekom ljeta, u toplom vremenu palio.
Došla jesen, sad več prošle godine, imam desetak poziva od njega, na mobitel, nisam se htio javiti, jer sam skužio. I ide on biciklom iz krčme, pored moje kuće i vidi me na dvorištu, stane i zove me: gospon, gospon pa nebrem vužgati traktora, bi mi napunili akumulatora. Pitam ga, a ste si kupili novi? Neeeee nisam kupil, pa je po leti vužigal. Nisam mu išao više po akumulator, niti ustupio svoj punjač. Ima za krčmu svaki dan, pametniji je od mene, ima puno pravo da nađe rješenje.
Naveo sam ga samo kao jedan primjer iz svojeg života, kakvi mene sve mudrijaši školuju. Takvome preporučiti koliko antifriza ispustiti, kojega i gdje kupiti i nalijati - hvala, nikad više takvima.