• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ja se ponovio malo kaj se tiče elektrode, profi aparat, ovaj HBM iz top alata me malo razočarao s EVB elektrodom.
Lorch je ipak bliže Froniusu i ostaloj ekipi u vrhu zavarivanja 👌🧑‍🏭
Samo da ima ampera bar 20 više. Ali tako je kako. A te EVB elektrode po meni su jedne od lošijih. Ni meni se nadaju od njih izvući kvalitetni varovi, kad ih tokarim puni su sitnih rupica. Dok sve oste bazične 7018 su izvanredne. Probaj druge, nije do aparata.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,262
Pa da, pasalo bi, al neću forsirat aparat, treba i odmorit malo tokom varenja 😅
Meni se dešavalo na onim aparatu da mi je baš gasilo luk, ko da sam previše elektrodu udaljio. I to samo na 2,5 debljine. 3,25 šibalo bez brige.
Rutilne su išle bez problema.
Al probat ću i ove koje si naveo. Čiji je to proizvod? 🤔

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Bilo čiji, meni su dobre wirth i zasad najeftinije, zagreb prvoklasn ali kod nas skupa, jasenice su mi osrednje. Geka njih najviše sam koristio sad ih nema.

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Kod kolege sam imao priliku probati bazičnu 3,25 Bohler Fox ,kao sto Kriger koristi. Meni su bile odlične var je izlazio perfekt.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Imam doma Boehler FOX i nikak mi se ne sviđaju...Istina, sad su stare, ali ni dok su bile nove nisu valjale.

Luk se može gasiti iz dva razloga: Ili premali napon praznog hoda aparata ili nedovoljno suhe elektrode.
Ovo drugo možeš lako riješiti: osušiš ih u rolu na pol ure do uru na 200C.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,262
Z druga dva aparata su iste elektrode odlično delale.. Tak da sam okrivil aparat i zamijenil ga 😅
Tak da bi rekel da je ovo prvo ili nekaj slično. Jer sam ju i dosta teško kresnul, samo lijepilo stalno. A s ovim lorchom i WTLom ide ko od šale

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Što bi preporučili osim onog IPOTOOLS kojeg sam par postova ranije objavio, u tom cjenovnom rangu?
Dakle, monofazna je struja kod mene.
Potrebe su za zavarivanjem nekih tankih limova, jednostavnijih stvari poput izrade nekih laganih vrata i slično. Za "teške" stvari i dalje ostaje elektroda.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,262
Probal sam zamijeniti polove, isto je, tj još gore..
Marko gledaj neki varstroj 140-160 ili 160-180
Nepoderivi strojevi. Euro konektor crijeva za zavarivanje, može 4 metara crijevo bit. može veliki kolut žice (15kg) u njega. Preporučam 0,8 debljinu. Obavezno koristit mješavinu plina argon/co2 i samo rokaj..

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Misliš na Varmig.
Ako ti treba nekaj "zauvijek", onda trofazni uređaj >200A

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,262
Napisao je da je monofazna struja u igri. Tak da na jače, trofazno ne može..
Čak i ak kupi neki WTL ili Jasic monofazni, cca 200 ampera, to će mu izbacivat osigurač i topit žice...
Isti problem imam ja i zato koristim ovaj 160-180 i do 5 mm debljine limova je ok 🧑‍🏭

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Ponovit ću, monofazna struja je u igri i ne treba mi neka prevelika amperaža jer bi i dalje koristio elektrode za neke deblje zavare.
Ovo mi je potrebno da mogu pokrpat neku limariju na traktoru, napravit neki nosač, vrata i slično.
Za sve veće stvari i dalje je elektroda tu s kojom se dosta dobro snalazim.

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Pozdrav,

dugo vremena posjedujem VARMIG 230. Aparat je stvarno odličan.
U zadnje vrijeme mi se često dogodi da neće krenuti žica.
Skužio sam da mi se često to dogodi kad je hladno vrijeme.

Postavke su sve dobre. Točkasto i intervalno zavarivanje su isključeni - pozicija potenciometra 0.
Regulacija brzine žice probana na svim položajima. Tipkalo na pištolju je dobro.

Dali netko ima iskustva s tim aparatom i navedenim problemom?

Sve me navodi na to da bi problem mogao biti u elektronici - hladni spoj ili možde u releju ?

POMOĆ :D...

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,262
Piksa na motoriću za pogon žice..
Otpusti gornji kotač i probaj ako osovina motorića ima lufta. Ako da, onda je to to.
Može se motorić rastavit, malo ošmirglat osovinu i piksu. Podmazat i ide još to godinama 👌

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
Čini mi se da motor uopće ne vrti :S.... Kao da napon do njega uopće ne dolazi...

Probat ću pogledati i to prije nego krenem provjervat elektroniku.

Imaš iskustva s tim aparatom ? Dali je bilo još kakvih kvarova na njemu?

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,262
A ako pojačaš brzinu žice do kraja, dali onda krene? Dali se uopće brzina žice mjenja kako okrećeš potenciometar.?
Ma nema tu kvarova nekih, ako utvrdiš da je ipak do upravljačke kartice, skineš je dolje(drže ti ju ta 3 potenciometra s prednje strane i 8 stopica(žica) dolazi na nju) pa ti ju mogu riješit.. 😉

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ako je motor dobar, mijenjaj karticu bez puno razmišljanja.
Imal sam jednog takvog na popravku i izludi me je s tih hoće-neće. Na njemu sam već u prije mijenjal karticu (ugrađival sam popravljenu, jer nije bilo novih).
Od kad je ugrađena nova, ne dela više probleme.

aag14v

Dobro znana faca
Tu od
4 Kol 2011
Poruka
717
A ako pojačaš brzinu žice do kraja, dali onda krene? Dali se uopće brzina žice mjenja kako okrećeš potenciometar.?
Ma nema tu kvarova nekih, ako utvrdiš da je ipak do upravljačke kartice, skineš je dolje(drže ti ju ta 3 potenciometra s prednje strane i 8 stopica(žica) dolazi na nju) pa ti ju mogu riješit.. 😉
Kada ne kreće uopće neće krenuti bez obzira na što stavim na brzinu žice. Onda nekad uključim intervalno pa krene, pa opet neće...

Kad sve radi dobro onda se brzina žice mijenja dok okrećem potenciometar.

Kako se kreće cijena popravka kartice ili nove kartice ? Može i PM :)

Aparat je inače čudo, prezadovoljan sam s njim... ovo je prvi problem nakon 5 godina.

Ako je motor dobar, mijenjaj karticu bez puno razmišljanja.
Imal sam jednog takvog na popravku i izludi me je s tih hoće-neće. Na njemu sam već u prije mijenjal karticu (ugrađival sam popravljenu, jer nije bilo novih).
Od kad je ugrađena nova, ne dela više probleme.
Kakve je simptome kvara imao ?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Slične tvojemu.

Nazovi SERVUS ČK i pitaj.

Najnoviji postovi

Na vrh