• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ne znam jel trafo punjača ima rasipnu karakteristiku i koliki je napon praznog hoda. Neke elektrode su osjetljive na to.
Inače, ovo je solidan trafo, samo bi primat trebalo napraviti u bakru.
Čim radi ohoho godina, dobar je taj prerađeni, služi svrsi. Zavarivao sam s njim koje kakve debele profile, najviše pokojnom tastu. Tamo je i ostao, iako nećak (37 god) nema pojma kako potegnuti var.

Inače zadnjih godina ja sve varim s malim Einhelom, s ventilatorom i sve je OK.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Prvo sam pokušao sa dosta starim Jadran S 2.5 mm i pretpostavio sam da su loše elektrode, vlažne. Kupio sam Elektroda Zagreb (rutilne) 2 mm i sa njima se dosta slična priča.

Najbolje onda da probam kupiti nova kliješta za masu i držač elektrode i provjeriti spojeve.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Sa ovim starim elektrodama je jako teško pokrenuti luk, jako lijepe, sa novima je malo lakše, ali i dok varim nekako se teško topi, ne znam kako bi opisao. Prije sam mogao skoro pa držati elektrodu na površini koju varim, a sad moram dosta odmakniti, zalijepi usred varenja.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,765
elektrode su pune šljake...ne varim puno ali i to što varim lijepi se užas...onda kad odleti komadić, kad krene ide bez problema...ja sam isto mijenjal kliješta jer sam mislil da je masa...mrvicu je bolje ali ne puno...prvo uvijek malo pod koso vučem elektrodu da se kao ugrije...i onda nekako ide...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Kliješta i spojevi se griju ako nisu dobri.
Skini poklopac pa onda probaj zavarivati. Odmah budeš videl postoji li kakav problem unutra.
Koliki ti je napon praznog hoda između kliješta i mase?

Elektrode stavi u rol (pećnicu) i osuši ih na cca 200°C jedno pol sata do sat. Probaj zavarivati dok su vruće (ovo je inače postupak za bazične elektrode, ali vrijedi probati).

anton5

Član
Tu od
17 Velj 2014
Poruka
87
elektrode su pune šljake...ne varim puno ali i to što varim lijepi se užas...onda kad odleti komadić, kad krene ide bez problema...ja sam isto mijenjal kliješta jer sam mislil da je masa...mrvicu je bolje ali ne puno...prvo uvijek malo pod koso vučem elektrodu da se kao ugrije...i onda nekako ide...
Ja varim većinom sa Esab ili Zika elektrodama imaju puno manje šljake i lakše je radit sa njima

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Nama je na končarevom trafo aparatu max struje 250 A kojem se struja štela pomicanjem jezgre trafoa znalo dogoditi da ako nešto metalno padne na jezgru i premosti je aparat lijepi i ne može variti a sve radi normalno.Mislim da ovaj aparat nema pomičnu jezgru ali pregledaj dobro i ispuši zrakom trafo,ne može naškoditi.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
.Mislim da ovaj aparat nema pomičnu jezgru ali pregledaj dobro i ispuši zrakom trafo,ne može naškoditi.
Ima pomičnu jezgru, odnosno magnetski shunt;)

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Jel bi ovo mogao biti moj problem?

Kabal od mase je otpušten na vijku i nekako izgoren na kraju.
IMG_20220813_105020.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Kak je namot aluminijski, nemoj divljački pritezati. Dobro bi bilo postaviti tanjurastu šajbicu na novi spoj.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
25 mm^2? Bakreni ili aluminijski pobakreni? Kolika je sad cijena kabla?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Čemu 50mm2???
Dovoljno je i 16, idealno 25, a pretjerivanje 35.
Sačuvaj taj komad kabla za napajanje anlasera ;)
Za masu je dobar obični P/F 25mm2.

Najnoviji postovi

Na vrh