• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
Za masu je dobar obični P/F 25mm2.
Na Boxeru MMA 300 sa super Goldyja su jako kratki kablovi. Čak me toliko ne smeta kratki kabel za masu koliko onaj do elektrode. Ne volim da je aparat blizu mjesta zavarivanja jer onda šprica po njemu.
Idealno bi mi bilo da postojeće kablove spojim u jedan za masu, a do elektrode nabavim drugi duljine 3 - 4 metara.
Već sam nekoliko puta razmišljal o tome, ali uvijek me odvrati cijena. Aparat sam platil cca 700 kn i sad mi je malo bez veze dati značajniji iznos (1/3 cijene aparata) za preinaku kablova. Pogotovo zato jer aparat trebam jaaako rijetko.

Imam start kablove za paljenje auta 25 mmˇ2. Po glavi mi se mota ideja da ih iskoristim za produljiti postojeće od švas aparata.
Se uopće isplati razmišljati u tom smjeru. Ako da, kak to izvesti da ih po potrebi mogu opet koristiti za pomoć pri paljenju auta ili traktora? Problem kliješta.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Imam start kablove za paljenje auta 25 mmˇ2. Po glavi mi se mota ideja da ih iskoristim za produljiti postojeće od švas aparata.
Se uopće isplati razmišljati u tom smjeru. Ako da, kak to izvesti da ih po potrebi mogu opet koristiti za pomoć pri paljenju auta ili traktora? Problem kliješta.
Razmisli o "tvrdoči - gibljivosti" tih kablova. Da ne bi vodio veči rat s tvrdim kablovima, nego sa zavarom.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,945
Gibljivost!? :hahah:
Likson nije mogao upaliti auto zbog akumulatora. Htio pomoći, al nemamo kablove. Zato ima 6tice od 3m(y)
Neću pisati gdje da onaj iz Karlovca.....

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Mi smo nekad u nedostatku kablova skinuli akumulator sa drugog auta i uz pomoč dva ključa spojili kontakte

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,508
@iwanho, predlažem ti da kabel za elektrode štukneš kablom mase. To je aluminijski pobakreni vodič, lagan i savitljiv.
Za kabel mase kupi PF 25mm2, duljine po želji.
Napravil sam na taj način nekoliko njih (i sebi, uostalom).
Za štukanje sam upotrijebil jednu MP stopicu, kojoj je odrezana ušica, te je svaka strana stisnuta 2x 6-kutnim kalupom i izolirana termobužirom.
Ak mi možeš kak dostaviti kabele, to ti ja napravim ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
Hvala svima na dobrodošlim savjetima. :ppozdrav:

Masa nije toliki problem i ako treba mogu je uvijek, kak veli @MUHA
štuknut 3 m dugim kablom za paljenje (na masi savitljivost kabla nije jako bitna). Vjerojatno bi mi onda najbolje bilo za 160 kn kupiti 2 m produžnog kabla za elektrodu i mogu uvijek koristiti za jednu ili za drugu namjenu..

@ZJ,
kabel sam kupil u Njemačkoj pred 40 godina. Na ambalaži (začudo. plastićna vrečica je još uvijek "živa") piše da je 25 m^2. Ne vjerujem da tu važi ona kak je pisalo i na plotu. Htel sam ga zmeriti ali nemrem bez guljenja izolacije. S izolacijom je debeli 10 mm.

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Ma bolje nek je deblji kabal od mase , ugriju se klijesta a i kabal ako se radi duze. Neki dan na institut za zavarivanje su dosla 3 Froniusa ,2 transsteel 5000 i jedan iwave 500i a kablovi su na njima kao za dalekovod. Nije dzaba.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,268
Jesi ti to promjenio branšu? Ili samo uz tokarenje učiš i zavarivanje?
Transstel dolazi s 50 mm kablom za masu..
Ja onda naknadno stavljam dečkima 95mm jer ovo se sve rastopi, uključujući i stegu.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Ima smisla deblji kabel za one koji dosta vare, onima koji (ko ja) godišnje sa aparatom spale desetak elektroda je svejedno. U pravilu je dovoljan i onaj koji sa njim dođe, a čim duži kabel treba biti i deblji.
Ja imam dva Varexa, ovaj jedan stoji na stalaži bez veze jer ga ne koristim a žal mi ga umiroviti. To je uspomena.
Dok s onim drugim uglavnom radi stari ili jako rijetko ja kad trebam nekaj na fino, za kakvu strojnu obradu ili negdje na dvoru pošto je taj na kotačima.

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,166
Jel zna netko šta bi moglo biti sa mojim "herojom revolucije",aparat radi i vari bez problema 3.25 elektrodu ali ako masa dobije kontakt sa zemljom izbacuje fidovku

Prilozi

• IMG_20200825_160430.jpg
    IMG_20200825_160430.jpg
    39.1 KB · Pregleda: 20

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,508
Dobri (pra)stari Končar.
Negdje je probil namot. Pazi da te ne ubije.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Dobri (pra)stari Končar.
Negdje je probil namot. Pazi da te ne ubije.
Da te dopunim, navukao je metalnu prašini iz "radione", ista je dugo dugo plesala na mjestu i "polirala" izolaciju od namota, otprilike tak'.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Pa ako točno utvrdiš mjesto kvara i što je kvar - može. Sve se može. Od najobičnijeg lakiranja s šelakom, do krajnje mjere ponovnog premotavanja. Preko foruma, s premalo informacija se samo nagađa, razgovara.
Ponavljam ti riječi od @ZJ, pazi da ne nastradaš, struja nije igračka.

Na vrh