• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
346
Pozdrav, što mislite o ovom aparatu. Prije nekoliko god sam kupio Boxser REL i zadovoljan sam. Sad mi treba MIG-MAG jer je stari Gorenje dao svoje.

Prilozi

• Screenshot_20241212-171430_Chrome.jpg
    Screenshot_20241212-171430_Chrome.jpg
    27.9 KB · Pregleda: 18

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
346
Znam,ali slab mi je,160A. Popraviti ću ja njega. Taj se je naradio više od 20 g. bez kvara.Zaslužio je penziju.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,628
Staro Gorenje se da popraviti
Nekad se to radilo, ja sam elektrodu nekoliko puta sprzio i premotavao. Takvo bilo stanje. Dali je sad to isplativo, sobzirom da po oglasima , buvljacima, ili ko dovozi rabu iz inostranstva ima industrijskih aparata za sitne pare.
Pa tu i tamo izleti neko veće zavarivanje a REL mi je spor.
Em sporiji i ima puno poslije čistiti. Ali ja nekoako jedino vjerujem u taj zavar, jedino mi on ima duboko prodiranje. Ako trebam neke zahtjevne sklopove izradit on mi je siguran. Tako se lijepo utopi. 20240820_124551.jpg

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
346
Što onda da radim? Da kupim poslovni Varstroj 200A ili Kineza 400A sa MIG,MAG,REL.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,712
Šteta kaj mi nisi bliže, dal bi ti svojeg Cromiga na probu.
Ukratko, REL ima VRD, namjestivi Hot Start i Arc Force, mogu se isključiti...i može dati 200A.
CO2 ima miran i stabilan luk, žica se ne "zapikava" u zavar, možeš regulirati omjere (karakteristike) napona/struje, jednostavan za namjestiti...
Dvije mane: na 1f je teško dugo raditi na velikoj struji, a da ne izbaci osigurač (ali to je mana svih 1-faznih) i to kaj ne ide kolut od 15kg žice (ponekad je to i prednost - kad ga treba prenesti.

Imam i 3f Varmiga, ali ga je puno teže uštimati.

Ako gledaš trafo CO2, nek bude obavezno 3-fazni (bar 230A) jer 1-fazni nema tak stabilan luk i ograničen je na nekih 160A.

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
346
Pa upravo gledam u Proinstalu takve aparate,pa me zanima jel to nešto slično kao i onaj Boxser. Mislim sve je iz Kine. Koji se više isplati kupiti?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,712
Razlika je u garanciji npr. Nije isto, ima dijelova, popravlja se.
A sve je iz Kine ionak, samo nije sve jednake kvalitete.
I Stahlwerk je iz Kine pa daju 7g garancije.

Tvoja odluka, nemoj odlučiti na moj nagovor...ali mnogi, koji su u Proinstalu kupili aparat, nisu požalili.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,035
Dobro,ajmo sad malo o detaljima...
Radiona ili često transportiranje?
3f ili 1f(imaš li doma 3f ili nemaš)
Koliko love je u igri..
15kg kolut ili 5kg...

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
346
Radije bi nešto što mogu transportirati. a treba i u radioni. A sad što se novaca tiče ne mislim baš kupiti nesto ranga Fronius.Ali sve drugo je otvoreno.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,712
Rekel bi da su klasični, trafo aparati, pogodniji za zatvorene prostore. Naime, u njima ima vrlo malo elektronike, i ono kaj ima, najčešće je na 24 ili (rjeđe) 42V, tak da nisu baš toliko osjetljivi na naslage prašine niti vodljive prašine (od brušenja).
Prednost ima je u jednostavnosti i dugotrajnosti, nisu komplicirani za popraviti, no teški su i prikladniji za jeno mjesto rada. Rijetko imaju dodatne funkcije (noviji imaju sinergijsko namještanje brzine dodavanja žice, a izbor napona je i dalje preklopkom) i kao takvi (primitivni) najprikladnii su za crnu bravariju, s najčešće, običnim, jeftinim CO2 plinom.
Ovi elektronički imaju dosta komponenti na naponu preko 300V, sve je blizu, osjetljiviji su, trebalo bih češće "luftati" i onda su samim tim su prikladniji za otvorene, suhe prostore, gdje ima generalno manje prašine u zraku.
Osim toga prenosivi(ji) su, pa im je terenski rad prirođen..
Kak mnogi imaju dodatne funkcije, pa im je i primjenjivost širja: recimo s pulsom se MIG-om lijepo zavaruje aluminij, ili pak Hot start, Cold Start (rijetki ovo imaju: Fronius npr.), Arc Force pri zavarivanju elektrodama...

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,301
Evo jednofazni, 220 ampera. Puls. Mali kolut žice ide nutra, al more se kupiti ko neki adapter u koji se aparat postavi pa iza njega ima nosač za veliki kolut 💪💪
Automatski C16 izbaci za 50mm zavara na najjače. Moral bi ja probati doma na rastalnim osiguračima 😀
Ovak na manjim strujama dela odlično 🧑‍🏭
Cijenu još ne znam kolko bi bila, na probi je tek..

Prilozi

• 20241204_094725.jpg
    20241204_094725.jpg
    38.3 KB · Pregleda: 26
  • 20241204_094729.jpg
    20241204_094729.jpg
    31.1 KB · Pregleda: 26
  • 20241204_094734.jpg
    20241204_094734.jpg
    32.9 KB · Pregleda: 26

Najnoviji postovi

Na vrh