Navodno reznicama, ne mogu se sjetiti gdje sam čitao.
Nego, jel ima netko da to konzumira? Jel ima netko da je uzgojio i prodao veću količinu? Subjektivan dojam mi je da se svako toliko (na raznim forumima) netko registrira kako bi ju reklamirao. Onda se opet registrira netko drugi i kaže kako je posadio velike količine. Sve neke fiktivne osobe, čiju je vjerodostojnost teško provjeriti. Onda se počinju javljati ljudi koji su "čuli" da je dobro uzgajati aroniju. Pa normalno kad je reklama po raznim forumima.
Ja ću ovih dana posaditi možda 10-ak grmova za sebe. Ako se meni plod ne svidi, neću dalje ni saditi. Ako mi se svidi, nuditi ću ga obitelji, prijateljima, u biti ne sumnjam u njegovu ljekovitost, samo me brine što to nitko baš ne voli jesti, bilo kao svježi plod ili kao sok, pekmez i sl. Ako meni ne bude fino, smješat ću ih u nešto drugo, recimo obojati sok od jabuka u crno :mrgreen:
Amerima je aronija poznatija nego nama budući da je tamo samonikla, i u pravilu se ne smatra hranom, odnosno navodi se kao hrana za preživljavanje u divljini, poput drugog polu-jestivog voća, kakvo i kod nas raste u parkovima. Kad razgovaram s našim ljudima, kažu da je podnošljivog okusa ako se umoči u šećer. Nije baš utješno, ima i ukusnijeg, a jednako ljekovitog voća.
pozdrav Druze Mile.
morao sam odgovoriti na tvoj post. a vidio sam da si i na forumu.hr slicne stvari pisao.
zanimljivo je kako pljujes po aroniji i njezinoj proizvodnji i uzgoju iako nista neznas o njoj, nisi je vidio a ni okusio. kao sto blage veze nemas ni o drugim vockama o kojima pises u drugim temama, ali glavno da se pise jel tako.
iza njezine promocije i najvece proizvodnje stojim Ja - Saša Medić nositelj OPG-a Medić, a na drugom forumu je moj nick el sale. pametni su to vec davno skuzili. sjecam se da si i trazio sadnice , valjda su ti bile preskupe, ili si samo ljubomoran.
dakle da ti odgovorim na pitanje, postoji proizvodnja kod nas, kao i u svijetu, mi smo prosle godine 200 kila ubrali i sve prodali.
takodjer je istina da je jos par ljudi posadilo nasad aronije i ja u tome nevidim nista cudno, iako ti u tome vidis neku urotu i prevaru.
nikoga nisam navlacio i nagovarao da posadi nasade, niti obecao ljudima da ce biti ikakvoga otkupa ili tako neceg slicnog. tako da i to rascistimo. ljudi koji su digli plantaze napravili su to svojevoljno i neki od njih su se promovirali po forumima, pa sto?.
na kraju Druze Mile porucujem ti da pitas slobodno sto te zanima o aroniji, pa i o drugom vocu, rado cu ti odgovoriti, bolje pitaj nego sto pises pizdarije.
a i rado cu ti na jesen poslati prave proizvode od aronije, pa ih probaj, mislim da ces ostati ugodno iznenadnjen. jer ono sto si probao u Konzumu, e to je prevara. istina je da okus svjeze aronije nije nista posebno, nekima cak i nejestivo, ali ona je prvenstvano industrijska biljka i to iznimne kvalitete i vrijednosti, ali o tome neki drugi put.
pozdrav.