Sve se svodi na vrijeme i to koliko se ulja dolije između dva servisna razdoblja. Na 10...15t km rijetko treba dolijevati ulje (obično ga potroši između crta na šipki), no na 30...35 ga mora potrošiti bar za pol količine u koritu, pa se dolijevanjem ulje usput i obnovi.
Ulje bi trebalo mijenjati (najmanje) jednom godišnje, bez obzira na sate ili kilometražu ili pak na propisani broj sati/kilometara, kaj se prije postigne.
35t km je oko 700h. Ako motori rade u duljim razdobljima, samo ulje se manje troši jer ima manje prijelaznih razdoblja i kondenzacije, koja najviše škodu ulju.
Kod dugotrajnih ulja važna je još jedna stvar: kvalitetna filtracija, o ne vjerujem da ga tijekom 100...150t ne treba dolijevati.
ZJ, oprosti ali ovaj cjeli tvoj post je bedastoča koju si negde pročital, a pravilo takvo je napisal neki pametan čovjek kojeg je neko platil da napiše takve upute nebi li se prodalo cim više ulja i naplatilo čim više servisa ljudima i na taj način im se otelo čim više love iz njihovih žepova.
Naprimjer, moj auto troši cca pol litre ulja na tisuču km. Pošto je nadoljevano redovito, redovito se i obnavlja interval izmjene se produžuje ili ne?
Motor koji ne potroši ulja na 15 tisuča, nebu ga potrosil ni na 30-40... uostalom, ima i takvih ulja za te kilometre.
Moj auto stoji i godišnje napravi 1000 km, zašto bi ja bacal novce i mjenjal ulje jednom godišnje?
Jedino kaj se slažem s tobom je zadnji dio posta ali ovo sve ostalo kaj si napisal (pročital) se u mojoj praksi pokazalo kao netočno.
Ulje treba mjenjati redovito, koristiti kvalitetnija (ne ova iz Lidela) ali ne preskupa ulja, mjenjati filtere i pridržavati se nekih normalnih intervala i ne puno mudrovati.