• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,833
Toyota nema problema s ničim kao ni jedan japanac općenito, neki se kunu da to servisa uopće ne viđa, čak ni ulje valjda ne treba mijenjati.
Za ovakve situacije je indukcija zakon uz malo strpljenja i zajebancije

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,447
E to bolje pitaj nekog majstora, mi "majstori" ti samo guglamo i seremo 🤣🤣🤣

To je Facelift moga iz 2009. ako se ne varam, meni osobno ružno, ali općenito dobra kola, ne rđa ako nije udaren, znaju u blatobranima ako se vozi po makadamu malo rđat na spojevima jer kamenčići izrondaju zaštitu, problemi su dizme na 2.0 i 2.2 motorima, tj. podloška kad prdne ne znaš dok ne zariba motor ako ne provjeravaš svaki servis jel se čuje ili ne, znaju jebat sa paljenjem kad je slab aku, tj izbacuje bendix kad je vruć, zadnja ramena (tzv banane) znaju prdnit i to u 99% slučajeva drnda iza. Naprijed na ovjesu malo šta baš da ode, osim šolja, mjenjači sa 6 brzina lupaju kod šaltanja, pogotovo hladni, to je normalno BTW i to je ono što ja znam, sad za ostalo pitaj nekog majstora 😜😂 ili goGela.

Ma indukcija je zakon, samo ako je imaš 😂

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,533
Ima možda tko za posuditi orginal prednje farove za Golf 6? Trebam atest napraviti a zbog zamjenskih ne mogu, a da nekom ne rastavljam auto sad zbog toga. Naravno uslugu plaćam po dogovoru.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,670
Pitanje za znalce. U ovom članku se spominje trajnost baterija (Li ionske). Znam da je na ovom forumu bilo riječi da je za baterije uvijek bolje da stoje napunjene nego poluprazne, a pogotovo prazne. Kak komentirate označeno u članku?

1733909930532.png

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,024
Poštovani @iwanho ako dopuštaš ja bi malo komentirao taj tekst.
Referenca za "takvo što" neka mi bude da sam se nekoliko godina vozio "samo na struju", a i dodatno još nekog vraga znam, kao nekadašnji profesionalac "za održavanje struje na kojekakvim vozilima".

Da krenem od zadnje strane. Baterije, koje se ocijene kao nedovoljno dobre za daljnji pogon električnih vozila, mogu stvarno imati još i do 80% kapaciteta. U svijetu ih kao takve ne bacaju, znam da ima rješenja da ih koriste za uskladištenje viškova struje vjetroelektrana i solarnih elektrana. Da ne duljim oko tog dijela.

Takve su baterije uvijek u boljem stanju, dok su u stanju što bolje napunjenosti, što radi naponske karakteristike, a što po pitanju kapaciteta. Ja imam svoj iskustveni stav da mi je spremnija i korisnija bolje napunjena baterija, od slabije napunjene. OK, to je moj iskustveno - profesionalni stav, tko želi neka me slobodno argumentirano pobije.
Problematiku tzv brzog punjenja za vrijeme putovanja i uspoređivati ga s cjelonoćnim punjenjem doma je promašeni cilj. Koji vrag bude stajao na purovanju, na auto cesti i punio 6-8 sati auto, da se vozi dalje, novih recimo max 400 km. Ja ne bi hvala. Niti moja "omladina" ne voze tako, nego ako stanu, ciljano na kavu i dopunu, zaštekaju auto na brzi punjač, malo dopune i dalje po gasu. To je život, vrijeme je dragocjeno, nije u šoldima sve.
Proizvođači baterija i njihovi pravnici pišu upute za korištenje, a mi žurimo život...
Ne zamjeri na mojoj iskrenosti. Ako trebam nešto dodatno od mojih riječi pojasniti, tu sam, živ sam🥂

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,815
Što se tiče baterija moje iskustvo je ovakvo. U pitanju su baterije za dron (Lipo). Baterije su se nakon korištenja punile i kao takve stavile u kutiju di su se čuvale do slijedećeg leta. Dogodilo se da su se takve baterije napuhnule i samo vrijeme leta je postalo poprilično kraće. Nakon toga smo u uputama punjača pronašli da sam punjač ima tzv. storage mode. To znači, nakon što smo koristili baterije ili nismo, pa su ostale pune, a nismo imali u planu ih koristiti duže vrijeme, morali smo ih ponovno spojiti na punjač da ih on isprazni ili napuni do određene razine i kao takve smo mogli pospremiti u kutiju.
Imamo sada noviji dron i isto u uputama piše da se preporuča ne čuvati baterije do kraja napunjene.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,668
@iwanho, zaboravi te dječje igračke za bogate i kupi si dizela...
Nikad ne buš na struji uštedil niti razliku cijene vozila, a niti na cije i goriva (javne punionice su jako skupe po kWh, a ak doma puniš, onda si "kaj pes na lancu").

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,024
@llmb0611 mogu se složiti donekle s tvojim iskustvom. Ja sam na ovom forumu i pokazao na slikama, prije koju godinu, kako su se meni napuhnule baterije, prek noći, kak žapci.l
Išli smo ja i supruga itactoga, u ZG, po nove i "novi punjač". Od tog trena do danas, mi više nemamo problema s punjenjm baterija. Istovremeno sam između štekera i punjača ugradio Lidl tajmer i ograničio punjenje na 4 sata. Svi smo mirni, sretni i zadovoljni. Dakle, kod mene se punjač nije na vrijeme, programski isključio nego je zakuhao baterije. Punjač je samo jedna karika lanca, druga sam ja itd. Nisam rekao ovime da ti pišeš neistine, nego smo stekli različita životna iskustva sa sličnom problematikom, tematikom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,668
Dobro kaj nisu planule, jer to je teško gasiti, a vužgu sve oko sebe. Nekak me je uvijek strah toga, pa ih obično punim dok sam u blizini.

Nemam drugih Li baterija, osim telefona i Parkside alata. Baterije punim (uglavnom) najmanjom strujom i na 60% (punjač ima tu mogućnost) ako ih ne trebam stalno. Ili napunim do kraja pa ispraznim radom, tak da ostanu polu pune.
Nove dolaze s oko 18,5V, dok ih punjač puni na skoro 21v (za 100%).

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,024
Ne mogu se složiti da su e-vozila, ili hibridna vozila "igračke".
Nije uvijek u šoldima sve, bez obzira da li je u pitanju "neimaština", neki put je dovoljno drugima pokazati i novu, djelotvornu i efikasnu tehnologiju u vlastitom automobilu.
Također je jako netočno da smo "psi na lancu", ako u autu koristimo elektro pogon.
"Niti je centralno grijanje na drva za svakoga, niti je automobil sa strujom za svakoga."
"Narod ima poslovicu da hrđavom curcu i dlaka smeta". Smijem za kraj napomenuti da je respektabilno se voziti cca 5 godina, stiči na vrijeme na sva odredišta i imati zavidan pogled na vozilo, od strane slučajnih "poznavatelja" vozila i tehnologije...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,668
Pa je mi hrđavi, u ovim godinama...tak da mi više ni dlake ne smetaju :ROFLMAO:

Igračke za bogate, upravo radi toga jer oni koji to voze, gledaju na one koji to nemaju ko na "stoku sitnog zuba", kak i sam veliš. Dobro je dok je novo, pod garancijom i - dok firma plaća leasing...

Ono čega se grozim je požar u tim autima...putnicima rijetko ima spasa.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,670
Poštovani @iwanho ako dopuštaš ja bi malo komentirao taj tekst.
Referenca za "takvo što" neka mi bude da sam se nekoliko godina vozio "samo na struju", a i dodatno još nekog vraga znam, kao nekadašnji profesionalac "za održavanje struje na kojekakvim vozilima".

Znal sam da ima forumaša s iskustvom. Zato sam i dal poveznicu na članak i označil kaj me zanima u članku.

Da krenem od zadnje strane. Baterije, koje se ocijene kao nedovoljno dobre za daljnji pogon električnih vozila, mogu stvarno imati još i do 80% kapaciteta. U svijetu ih kao takve ne bacaju, znam da ima rješenja da ih koriste za uskladištenje viškova struje vjetroelektrana i solarnih elektrana. Da ne duljim oko tog dijela.

Takve su baterije uvijek u boljem stanju, dok su u stanju što bolje napunjenosti, što radi naponske karakteristike, a što po pitanju kapaciteta. Ja imam svoj iskustveni stav da mi je spremnija i korisnija bolje napunjena baterija, od slabije napunjene. OK, to je moj iskustveno - profesionalni stav, tko želi neka me slobodno argumentirano pobije.

Nemam namjeru nikoga pobijati. Svako iskustvo je dragocjeno.
Ja npr. dopunjavam traktorski akumulator zimi jer traktor miruje uglavnom cijelu zimu. Do ove zime sam ga skidao i bil je u garaži. Za sad je još uvijek na traktoru pod nadstrešnicom i tamo sam ga nekoliko dana za redom dopunjaval (ako se to tak more nazvati) onom malom igračakom od punjača iz Lidla. Mislim da je struja punjenja 4A.
Akumulator bu za 2 mjeseca star 11 godina. (y) Ta baterija (akumulator) je olovna pa možda vrijede neka druga pravila nego za litijske baterije.

Problematiku tzv brzog punjenja za vrijeme putovanja i uspoređivati ga s cjelonoćnim punjenjem doma je promašeni cilj. Koji vrag bude stajao na purovanju, na auto cesti i punio 6-8 sati auto, da se vozi dalje, novih recimo max 400 km. Ja ne bi hvala. Niti moja "omladina" ne voze tako, nego ako stanu, ciljano na kavu i dopunu, zaštekaju auto na brzi punjač, malo dopune i dalje po gasu. To je život, vrijeme je dragocjeno, nije u šoldima sve.

Sve kaj si napisal je ok, ali zadnja rečenica malo odstupa. Ako je vrijeme dragocjeno, može se primijeniti izreka: Vrijeme je novac. Novac = šoldi. No, nažalost svakome tko se hoće prilagoditi sadašnjosti, fali vremena. :(

Proizvođači baterija i njihovi pravnici pišu upute za korištenje, a mi žurimo život...
Ne zamjeri na mojoj iskrenosti. Ako trebam nešto dodatno od mojih riječi pojasniti, tu sam, živ sam🥂
Nemam kaj zameriti, naprotiv cijenim tvoje mišljenje, a zgriješil bi kad bi bilo kome zamjeril na iskreno iznesenom mišljenju. Forum smatram mjestom za razmjenu mišljenja, a svaka razmjena mišljenja, koliko god se nekome sviđala, ili ne sviđala, je korisna za mnoge koji čitaju. Zato :ppozdrav:

Što se tiče baterija moje iskustvo je ovakvo. U pitanju su baterije za dron (Lipo). Baterije su se nakon korištenja punile i kao takve stavile u kutiju di su se čuvale do slijedećeg leta. Dogodilo se da su se takve baterije napuhnule i samo vrijeme leta je postalo poprilično kraće. Nakon toga smo u uputama punjača pronašli da sam punjač ima tzv. storage mode. To znači, nakon što smo koristili baterije ili nismo, pa su ostale pune, a nismo imali u planu ih koristiti duže vrijeme, morali smo ih ponovno spojiti na punjač da ih on isprazni ili napuni do određene razine i kao takve smo mogli pospremiti u kutiju.
Imamo sada noviji dron i isto u uputama piše da se preporuča ne čuvati baterije do kraja napunjene.

Tvoje iskustvo se podudara s navedenim u članku. Možda je riječ o dvije različite vrste baterija.

Od aku alata imam samo aku bušilicu-odvijač koju jako rijetko upotrebljavam. Nekad je nakon kratke upotrebe dopunim prije pospremanja, a nekad ne. S obzirom na njezinu vrijednost (Parside 20 V 2 Ah), nije jako bitno koliko godina bu trajala uz moj način korištenja.

@iwanho, zaboravi te dječje igračke za bogate i kupi si dizela...
Nikad ne buš na struji uštedil niti razliku cijene vozila, a niti na cije i goriva (javne punionice su jako skupe po kWh, a ak doma puniš, onda si "kaj pes na lancu").

Mislim da nikad ne bum kupil EV. I dizel mi je neprikladan zbog svega tri tanka godišnje i to na jako kratkim relacijama, ali je ostal od onda kad sam dnevno putoval 70-ka km u jednom smjeru. No to nije potrajalo niti punu godinu dana, a auto je ostal. Kad već uglavnom stoji u garaži, bolje da stoji punoljetan takav kakav je, nego novi.

• Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,668
Nisam, niti bih komentiral ili zadiral u ičije privatne podatke (ponajmanje tvoje obitelji).

Dobro je dok je novo, pod garancijom i - dok firma plaća leasing...
Htjedoh reći da su ti autići, osim kaj su u nabavi dosta skuplji od identičnog auta s klasičnim pogonom, preskupi za popravke ak to treba platiti iz vlastitog žepa...

• Like
Reactions: H&S

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,024
Komentari bez ikakve osnove.
Zakaj, dokle?
Konkretno ovo su "moji mladi" kupili i platli iz vlastitog džepa, nikoga ne mole za donacije za održavanje, eksploataciju.
Istovremeno na temelju mojeg ludo provedenog života i njihove donekle školovane mladosti imamo naša zajednička solidna i jako dobra životna i egzistencijalna iskustva.
Ne trabunjam u "raspravama" bez veze. Svaku svoju riječ i tvrdnju sam spreman dokazati i argumentirati.
Za kraj nedam se nikome strpati "u prosjek niškoristi", nema šanse.
Nitko nas mene i svu moju djecu ne hrani, ali neka se okani i neargumentiranog minimiziranja ili omalovažavanja.
Nisam se radi toga ponovo izložio "forumu", ili se moram agumentirano "braniti".

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
642
Šta su točno kupili, koje strujiće?
Meni bi bilo zanimljivo čuti ta iskustva iz (skoro) prve ruke, ova "napadanja" i "branjenja" mi nisu nimalo.

......

I kad će više fotografije onog crvenog Audi B4?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,668
Čemu takvi komentari?
Pa nitko nije rekel da si niš koristi niti te napada, niti tko pita kak tvoja obitelj dolazi do novaca i kak ih troši.

Cijenim ono kaj si napravil tam ispred vremena, jer ono je bilo nekaj, s određenom namjenom,i za to to buš uvijek imal moj duboki naklon. Tad se veliki igrači "još nisu ni rodili".

Po mojem viđenju, ova današnja električna vozila su pomodarstvo, jer ne nalazim bolje riječi za to.
Uz to ih se (bezrazložno) sufinancira našim novcima, a i "prisiljava" ljude da ih kupuju ograničavanjem izbora normalnih vozila ...

I sam sam bil zagrijan za njih, dok se nisam probudil iz sna i shvatil da se to ne isplati, kad za cijenu popravka baterije ili elektromotora kupim auto s kojim se bum vozil par let...pa ga otpeljam na otpad i kupim drugoga...
Jedino kaj se ne bu nitko okretal za menom i divil mi se (niti to hoću).

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,024
@goran1985 prije puno vremena sam točno napisao što su moji između ostalog tada kupili, a "@Kupljenec" je tada jedino razumio, skužio i komentirao, da je možda "manipulirao, vozio taj auto", dok je dostavljen u HR.
Nebitno.
Zašto da ja sada ovdje plasiram više detalja, nekima za zavist, ili drugima kao temu za pokušaj pljuvanja...
Razgovor ili raspravu su pokrenule "baterije za e-vozila" i vidiš da raspravom pokušavaju upravljati i manipulirati oni koji su suviše slabo informirani o detaljima.
Ti imaš mali problem jer si uletio između onih koji su mislili da o onome drugome sve znaju. Ne ljuti se, ne moraju svi sve ni znati, neki možda sve ne mogu ni prožvakati. Možda ti nisi taj, zato oprosti🥂

Na vrh