Poštovani
@iwanho ako dopuštaš ja bi malo komentirao taj tekst.
Referenca za "takvo što" neka mi bude da sam se nekoliko godina vozio "samo na struju", a i dodatno još nekog vraga znam, kao nekadašnji profesionalac "za održavanje struje na kojekakvim vozilima".
Znal sam da ima forumaša s iskustvom. Zato sam i dal poveznicu na članak i označil kaj me zanima u članku.
Da krenem od zadnje strane. Baterije, koje se ocijene kao nedovoljno dobre za daljnji pogon električnih vozila, mogu stvarno imati još i do 80% kapaciteta. U svijetu ih kao takve ne bacaju, znam da ima rješenja da ih koriste za uskladištenje viškova struje vjetroelektrana i solarnih elektrana. Da ne duljim oko tog dijela.
Takve su baterije uvijek u boljem stanju, dok su u stanju što bolje napunjenosti, što radi naponske karakteristike, a što po pitanju kapaciteta. Ja imam svoj iskustveni stav da mi je spremnija i korisnija bolje napunjena baterija, od slabije napunjene. OK, to je moj iskustveno - profesionalni stav, tko želi neka me slobodno argumentirano pobije.
Nemam namjeru nikoga pobijati. Svako iskustvo je dragocjeno.
Ja npr. dopunjavam traktorski akumulator zimi jer traktor miruje uglavnom cijelu zimu. Do ove zime sam ga skidao i bil je u garaži. Za sad je još uvijek na traktoru pod nadstrešnicom i tamo sam ga nekoliko dana za redom dopunjaval (ako se to tak more nazvati) onom malom igračakom od punjača iz Lidla. Mislim da je struja punjenja 4A.
Akumulator bu za 2 mjeseca star 11 godina.
Ta baterija (akumulator) je olovna pa možda vrijede neka druga pravila nego za litijske baterije.
Problematiku tzv brzog punjenja za vrijeme putovanja i uspoređivati ga s cjelonoćnim punjenjem doma je promašeni cilj. Koji vrag bude stajao na purovanju, na auto cesti i punio 6-8 sati auto, da se vozi dalje, novih recimo max 400 km. Ja ne bi hvala. Niti moja "omladina" ne voze tako, nego ako stanu, ciljano na kavu i dopunu, zaštekaju auto na brzi punjač, malo dopune i dalje po gasu. To je život, vrijeme je dragocjeno, nije u šoldima sve.
Sve kaj si napisal je ok, ali zadnja rečenica malo odstupa. Ako je vrijeme dragocjeno, može se primijeniti izreka: Vrijeme je novac. Novac = šoldi. No, nažalost svakome tko se hoće prilagoditi sadašnjosti, fali vremena.
Proizvođači baterija i njihovi pravnici pišu upute za korištenje, a mi žurimo život...
Ne zamjeri na mojoj iskrenosti. Ako trebam nešto dodatno od mojih riječi pojasniti, tu sam, živ sam🥂
Nemam kaj zameriti, naprotiv cijenim tvoje mišljenje, a zgriješil bi kad bi bilo kome zamjeril na iskreno iznesenom mišljenju. Forum smatram mjestom za razmjenu mišljenja, a svaka razmjena mišljenja, koliko god se nekome sviđala, ili ne sviđala, je korisna za mnoge koji čitaju. Zato
Što se tiče baterija moje iskustvo je ovakvo. U pitanju su baterije za dron (Lipo). Baterije su se nakon korištenja punile i kao takve stavile u kutiju di su se čuvale do slijedećeg leta. Dogodilo se da su se takve baterije napuhnule i samo vrijeme leta je postalo poprilično kraće. Nakon toga smo u uputama punjača pronašli da sam punjač ima tzv. storage mode. To znači, nakon što smo koristili baterije ili nismo, pa su ostale pune, a nismo imali u planu ih koristiti duže vrijeme, morali smo ih ponovno spojiti na punjač da ih on isprazni ili napuni do određene razine i kao takve smo mogli pospremiti u kutiju.
Imamo sada noviji dron i isto u uputama piše da se preporuča ne čuvati baterije do kraja napunjene.
Tvoje iskustvo se podudara s navedenim u članku. Možda je riječ o dvije različite vrste baterija.
Od aku alata imam samo aku bušilicu-odvijač koju jako rijetko upotrebljavam. Nekad je nakon kratke upotrebe dopunim prije pospremanja, a nekad ne. S obzirom na njezinu vrijednost (Parside 20 V 2 Ah), nije jako bitno koliko godina bu trajala uz moj način korištenja.
@iwanho, zaboravi te dječje igračke za bogate i kupi si dizela...
Nikad ne buš na struji uštedil niti razliku cijene vozila, a niti na cije i goriva (javne punionice su jako skupe po kWh, a ak doma puniš, onda si "kaj pes na lancu").
Mislim da nikad ne bum kupil EV. I dizel mi je neprikladan zbog svega tri tanka godišnje i to na jako kratkim relacijama, ali je ostal od onda kad sam dnevno putoval 70-ka km u jednom smjeru. No to nije potrajalo niti punu godinu dana, a auto je ostal. Kad već uglavnom stoji u garaži, bolje da stoji punoljetan takav kakav je, nego novi.