Meni baš pickup (sa nosivošću) prvenstveno i treba. Sa druge strane bez prednje vuče sa praznim pickupom lako ostaneš negdje već na mokroj travi jer je kod praznog auta jako smanjen pritisak na zadnju osovinu a samim time i trakcija. Kako je auto relativno težak i masa je raspoređena naprijed dovoljno je da prednji kotači dođu u neki manji kanal a zadnji budu na mokroj travi i bez prednje vuče si u problemu.Šogor ima malo novijeg. Pa se hvali kako ide svugdje. Pa me jednom zvao u polje da mu nešto donesem, ali kao samurajem. Ako zapnem neka ga zovem.
Ja došao sa clio 1.4 benzin i zimskim gumama 😁
To je auto za američke savane. Za vući gnojivo, tank i voziti se po suhom polju.
Clio 2 je uber terenac po meni 🤣.
Ranger je dobar, ali je to pickup. Terenac nije.
Baš za ovu konkretnu namjenu prvenstveno bih gledao koji od ponuđenih ima reduktor. Jer tu je i pitanju potrebna snaga za popeti se uzbrdo a kako je put vjerovatno loš to treba odraditi sa malom brzinom. Bez reduktora na malim okretajima vjerovatno nema dovoljno snage, a na većim okretajima je prebrzo za vozit se po tom putu. Problem može biti kod nekih vozila sa 4x4 pogonom a koja nemaju centralni diferencijal (većina nemaju), a kod njih se reduktor može uključiti samo kad je uključena i prednja vuča - a takva prednja vuča nije predviđena za dugotrajnu vožnju po suhom i tvrdom putu. (Ako je kratak uspon bez velikih zavoja to će vjerovatno proći). Idealna kombinacija bila bi neko vozilo sa stalnim 4x4 pogonom i reduktorom.Ja sam trenutno u kupnji vozila 4x4. Nikad nisam imao ništa slično već samo klasika. Ili prednji ili zadnji pogon. Ovo sto mi treba je isključivo zbog makadamske uzbrdice na viksi koju je Zafira A bez problema svladavala. Dok nema prikolicu…. Sa prikolicom nema šanse.
Dakle Zafira je bila taman sto mi je trebalo. Velika, jednostavna, ekonomična i nekvarljiva.
Sad su u igri tri opcije.
Subaru outback 2004 2.5 sa plinom
Subaru legacy 2.0 benzinac
Altea 4x4 2.0tdi
Svi su negdje oko 250-300tkm i od 2004-2007 godine. Jedino Altea ima kuku već ugrađenu
Znam da je sve to staro i ne očekujem puno jer je buđet do 3000€ ali mi je bitno da se ne kvari i da je održavanje povoljno.
Prelazio bi s njom cca 10-15 000 km godišnje
Upravo to ja pripovedam, ako je vozačevo srce junačko onda i obična pila svakam more. Ovi kaj ih je malo strah moraju imati sigurnost u glavi da bi se s asfalta skinuli s jednim kotačem.vozač je najbitniji fakto