Najviše mrzim kad me Policija zaustavi, odmah moraš ugasiti motor. Sad su me nedavno skinuli u vožnji njemački policajci i odmah ti ide u kabinu ( govorim o kamionu ) i pokazuje da gasiš. To je najveća smrt vrućeg motora i turbine. Moja navika je da odradi nakon vožnje min 2-3 min na leru da se "smiri" kak bi rekel jedan stari šofer koji me učil zanatu. Opet, previše ler gasa je kontraproduktivno, pogotovo ujutro kad je motor hladan. U svemu treba biti neki omjer tj.balans. A najveći ubojica motora ( po meni ) su oni dugi servisni intervali kad od ulja ostane vodica. Ja sam na svim svojim autima mijenjal max na 10000km.
A na kamionu za interval na 100000km nemam komentara. S tim da do 50000 ne potroši skoro ništ, onda do 75 nalijem cca 2-3l , a od 75-100000km min još 5l i tu je sve rečeno. Potrošnja ulja eksponencijalno raste s kilometrima i po meni je 50000km max za izmjenu ulja/filtera....ali, netko drukčije misli pa se onda čude kad današnji motori crkavaju.
I na kraju, tihi ubojica je i ispušni sustav sa svojim EU 6 regulativama. Ne znam, to je sve začepljeno, zatvoreno, dva tri put ispušni plinovi kruže kroz sistem prije izlaska na visokim temperaturama...sve to trpi motor današnji i koliko put sam imal osjećaj da hoče a kao da ga negde nekaj drži...isto kao da pjevač hoče pjevati i netko mu drži zatvorenu gubicu