• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
272
Start-stop je samo još jedna u nizu novotarija koja bitno utječe na skraćivanje životnog vijeka motora i vozila. Zato ih i industrija objeručke prihvaća i gura, a sve je 'pokriveno' falš ekološkom logikom da se, kao, nešto štedi. Da oni znaju i žele izračunati koliko se resursa potroši samo da se izradi jedno cijelo novo vozilo - brzo bi se utvrdilo gdje je stvarna ušteda za prirodu i korisnike.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,062
Nekad davno, dok još nije bilo te novotarije, su ispitivali na koji način uštediti gorivo. Jedan od predloženih načina je bil gašenje motora na semaforima. No, zaključak je bil da je to ekonomski neisplativo, ako je motor ugašen manje od minute. Utjecaj na životni vijek motora nije uzet u obzir, to je dodatna nepogodnost.

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
1,026
Najviše mrzim kad me Policija zaustavi, odmah moraš ugasiti motor. Sad su me nedavno skinuli u vožnji njemački policajci i odmah ti ide u kabinu ( govorim o kamionu ) i pokazuje da gasiš. To je najveća smrt vrućeg motora i turbine. Moja navika je da odradi nakon vožnje min 2-3 min na leru da se "smiri" kak bi rekel jedan stari šofer koji me učil zanatu. Opet, previše ler gasa je kontraproduktivno, pogotovo ujutro kad je motor hladan. U svemu treba biti neki omjer tj.balans. A najveći ubojica motora ( po meni ) su oni dugi servisni intervali kad od ulja ostane vodica. Ja sam na svim svojim autima mijenjal max na 10000km.
A na kamionu za interval na 100000km nemam komentara. S tim da do 50000 ne potroši skoro ništ, onda do 75 nalijem cca 2-3l , a od 75-100000km min još 5l i tu je sve rečeno. Potrošnja ulja eksponencijalno raste s kilometrima i po meni je 50000km max za izmjenu ulja/filtera....ali, netko drukčije misli pa se onda čude kad današnji motori crkavaju.
I na kraju, tihi ubojica je i ispušni sustav sa svojim EU 6 regulativama. Ne znam, to je sve začepljeno, zatvoreno, dva tri put ispušni plinovi kruže kroz sistem prije izlaska na visokim temperaturama...sve to trpi motor današnji i koliko put sam imal osjećaj da hoče a kao da ga negde nekaj drži...isto kao da pjevač hoče pjevati i netko mu drži zatvorenu gubicu

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
272
Što se tiče izmjene ulja i filtera to je uglavnom do gazde (ili onih koji se brinu o održavanju). Tko vjeruje doslovno baš svemu što industrija nadrobi - taj je magarac. I vrijedi (skoro) za sve industrije. Jer sada je postalo veoma očito da je ekipi samo najvažnije pokupiti lovu na bilo koji način odmah, pa makar i na način da to odvede njihove kupce i korisnike usluga u propast/bankrot/smrt i to vrijedi od autoindustrije do farmaceuta.
A ovo da policija zaustavlja i traže da se odmah isključi motor vjerovatno je povezano sa zelenom tranzicijom, vjerovatno su dobili nalog da se motor odmah gasi, kao da se ne proizvodi nepotreban CO2. Ekipa je postala toliko opterećena da od sve sile drveća oko sebe više ne vide šumu. Toliko su ogrezli u svojoj gluposti da su odlučili pozatvarati svoje nuklearne elektrane, tako da je sve ovo drugo zapravo sitnica. Ali neminovno je da će im sve to doći na naplatu.

• Volim
Reactions: ZJ

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
1,026
ovo da policija zaustavlja i traže da se odmah isključi motor vjerovatno je povezano sa zelenom tranzicijom,
Mislim da nema veze sa zelenom tranzicijom jer su me haltali s audijem A6 3.0 tdi. Više je praktične prirode, ulete ti brzo u kabinu da vide dal si vezan, dal nemaš neku malverzaciju na tahu i sl. I čim stane na štengu, gasi motorče...to mi ide izrazito na živce

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,996
Zatvoriš kabinu i prozor i nek pričeka da se motor ohladi ;) :ROFLMAO:

Na vrh