• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,340
Ja sam Lidlovog 5-amperskog kupil za 7e na rasprodaji...tak da je toliko dati za toga bacanje novaca...
Jednog od njih (3,5A) imam >10g i nikad problema z njim.
Ni jedan od njih ne bu dopunil prazni akumulator, za to treba "glupi" klasični trafo z grecom...poželjno 15...20A.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,452
Nijedan, 5 A je slabo za bilo što ozbiljno, osim ako ti se ne žuri pa ti je punjenje od 1-2 dana prihvatljivo.
Sa malo slabijim modelom sam znao pripuniti akumulator na autu za par sati ;)

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,509
Jednog od njih (3,5A) imam >10g i nikad problema z njim.
Ima i moj buraz takvog, i dulje od deset let.

Ujutro mazga nije htela kresnuti pa me zbudil da mu posudim svoj jer se žuril na posel.
Jednom je nadupunjaval čitavu subotu i nedelju jer mu je akumulator bil sumnjiv pa da u ponedeljak uzme novog.
Jednom sam ja svojeg posudil pa su mi ga skurili u selu ( toga svog kad sam popravil dobil je naljepnicu: nejdem po selu jer dobijem po čelu) pa sam posudil taj njegov.
I jednom starome raketa nije htela upaliti pa su spojili tu pamet i otišli u dučan po novi akumulator jer ovaj stari ne prima struju.

I da, ima on njega više od deset let i radi bez ikakvog kvara.

A onaj moj na trafo, on je glup i nesiguran... i pokvaril se jednom.... a nadopunil je akumulatora više nego svi Lidlovi skupa.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,452
Ni jedan od njih ne bu dopunil prazni akumulator, za to treba "glupi" klasični trafo z grecom...poželjno 15...20A.
Za to ni ne tražim, meni treba da povremeno pripunim akumulator na autima

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,509
Za to ni ne tražim, meni treba da povremeno pripunim akumulator na autima
A kaj imaš pripunjavati?
Meni na jednom autu, taj je za vožnju po dvoru, stoji akumulator več skoro godinu dana. Upaljen je par puta, sad več nije barem mjesec ako ne i više i siguran sam da ga netreba pripunjavati.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,332
A zašto treba povremeno dopuniti, što ih prazni?
Elektronika koje ima sve više, nakon par mjeseci stajanja je aku mrtav.

I ja sam svoje neki dan dopunio, rijetko se voze neke dulje relacije i novi aku mi je bio pao na 11,6 V.

Lijen sam ih odspajati pa punim na živo, ali ne preko 14,5 V.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,452
Meni na jednom autu, taj je za vožnju po dvoru, stoji akumulator več skoro godinu dana
Da al ti ne treba svaki dan za na posao.
Pa neću ga svaki dan puniti, možda mjesečni jednom, sad po zimi se troši više struje a kratke relacije čine svoje.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,509
Elektronika ždere struju, slažem se. Vele da u ovim pametnijim autima nakon zaključavanja jos 15-tak minuta vrti kojekakve programe ali nakon toga ipak sve staje.
To su rijesili odgovarajučim akumulatorima koji to mogu podnesti.

Da al ti ne treba svaki dan za na posao.
Pa neću ga svaki dan puniti, možda mjesečni jednom, sad po zimi se troši više struje a kratke relacije čine svoje.
Imam ja i takvog koji svaki drugi, a ponekad i svaki dan ide jednom na kratku turu. Niti se ne zagrije pošteno i več je ugašen.
Ni na njemu ja nisam nikada dopunjaval akumulator.
Ventilator na 4, brisači po potrebi, svijetla obavezno...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,730
Cijenim to da imate Vaše stavove, ali tvrdim da niti jedan nije opravdanje za potrebu dopunjavanja svakih par tjedana ili dana. To su gluposti. Vi možda imate nekakve probleme, ali to nisu ni kratke relacije, a niti hrpa elektronike.

Ne budem sad pisao elaborat, samo budem ponovio, nema potrebe dopunjavanja akumulatora, ako ne ostavite bez veze svjetla, ili radio. Sve drugo Vaš ispravan alternator i ispravan akumulator niti ne primjećuju.
Ako Vašem autu smeta 20 dkg zime onda je njegov akumulator odslužio, želi zamjenu novim, a alternator i njegov remen treba prekontrolirati i dovesti u projektirano stanje.

Opet sam napisao predugi post oprostite, neznam drukčije.

Najnoviji postovi

Na vrh