• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,739
@Frenki F3, ja to vidim ko zaglupljivanje, vozači su generalno sve lošiji...i sve više voze "bez mozga", oslanjajući se na "svemoguće" sustave.
Adaptivni tempomat je jedina sprava koja mi se dopala (iako i običnom niš ne fali) ... ovo drugo (kad vozim auto s tim) odmah isključujem...nemru biti dva vozača za istim volanom.

Frenki F3

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
1,338
ZJ, razmem ja tebe, al ja ti tjedno rokam 2700 km minimalno, i smatram da nisam gluplji nego kvalitetniji vozač sa navedenim sustavima a samim tim sigurniji i za sebe a samim time i za ostale sudionike u prometu. Koristiš svoje znanje+ nadogradnja na novo. Samostalno kočenje apsolutni br.1, adaptivni tempomat odmah iza po sigurnosti, sa nekim uštelavanjima preferencija da se izvuči maksimum iz vozila/vozača. Nude se čak i "škola" vozača čiji algoritam pazi na kočenje, gas i sve bespotrebne radnje koje povečavaju troškove. Kod mene je uvijek uključen i ponosno koristim već drugu generaciju koja je po meni odraz škole dobre/sigurne vožnje iza koje stoje profesinalni vozači. I uvijek se najde neki pametniji od toga, to meni ne treba i sl. Jednostavno moraš pratiti korak ili si dinosaur.
Zato me i zaintigriral ovaj navedeni kinez koji za male pare nudi jako dobar odnos uloženo dobiveno i veselim se još par recenzijica štovanog člana. Jedino je nepoznanica naknadna vrijednost a to je mač sa dvije oštrice jbg.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,739
Ti si viša liga...i svi oni koji žive od ceste.
Mislil sam na nas, obične "amatere" za volanom, koji kad se dograbe svega toga i voze par km dnevno, misle da su radi svega toga superiorni na cesti.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,934
Slicno i svaki novi jd ima. Pratis lokaciju, potrosnju, ucinak, zadrzavanje. Nije lose za firme. Za mene zgodna aplikacija za pohvalit se u birtiji.
1000080712.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,739
I fino te daljinski ugase kad ne platiš ratu ili najam (ucjenu) :ROFLMAO:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,225
@Frenki F3, ja to vidim ko zaglupljivanje, vozači su generalno sve lošiji...i sve više voze "bez mozga", oslanjajući se na "svemoguće" sustave.
Adaptivni tempomat je jedina sprava koja mi se dopala (iako i običnom niš ne fali) ... ovo drugo (kad vozim auto s tim) odmah isključujem...nemru biti dva vozača za istim volanom.
Prije par let si na mene skakal ko pevec kad sam rekel da ja najvise volim kod mjenjanja brzina čuti klik klak.
Za tebe je automatik bil zakon.

Za mene je ručni jos uvijek vrh vrhova, a ove sve điđe, miđe budu kod mene softverski pogašene, i to ubrzo.

A veliš aktivni tempomat je super?
Kaj to nisu isto dva vozača za jednim upravljačem?

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,054
Auto ima sve... Icc - obican tempomat , Acc -adaptive cruise control koji prati linije i skoro pa automatski vozi...
Isprobao ga na autocesti i radi jako dobro. .drzi auto 100% unutar linija, odrzava razmak od auta ispred kako mu namjestis... @Frenki F3 bude znal 1,2 ili 3 crtice... uglavnom natrpan je sa jako puno toga...kinezi su se bas isprsili...za tu cijenu auto TOP

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,739
Prije par let si na mene skakal ko pevec kad sam rekel da ja najvise volim kod mjenjanja brzina čuti klik klak.
Za tebe je automatik bil zakon.

Za mene je ručni jos uvijek vrh vrhova, a ove sve điđe, miđe budu kod mene softverski pogašene, i to ubrzo.

A veliš aktivni tempomat je super?
Kaj to nisu isto dva vozača za jednim upravljačem?
I dalje volim automatika, ali onog starog, hidrauličnog, z pretvaračem momenta, kakve sam onda uglavnom i vozil (probal sam VW DSG i nije mi se dopal), ali i bilo kojeg ručnog, najviše one s pomičnim zupčanicima ;)
(adaptivni) tempomat nije drugi vozač, samo drži razmak od vozila ispred, uvijek možeš dodati gas ili sam prikočiti, prešaltati... ali se ne svadi s tobom oko volana, ne koči bez veze...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,225
Vidiš ZJ kak pišeš nekaj o čemu neznaš i samo si se susrel sa time u novinama.
Moj auto kad je uključen adaptivni tempomat prati razmak koji sam ja naštelal (ima 4 različite udaljenosti), automatski prati brzinu koju sam mu zadal, ako auto ispred mene stane stane i moj. Ako auto ispred mene krene u razmaku od dvije sekunde kreče i moj, ako je razmak veči dovoljno je da pririsnem gas ili tipku na volanu.

I kaj to onda je nego drugi vozač?

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,451
Sve je to dobro dok senzori i AI u autu rade kako treba. Što kad netko hakira sustav ili se nešto poremeti samo od sebe i zabije te negdje u zid? Pa Tesla koja se non-stop hvali autopilotom ima najviše problema, od iznenadnih kočenja na autocesti do zabijanja u mobilne barijere. Kamere i senzori pogrešno interpretiraju sjene, nadvožnjake ili znakove kao neke prepreke na cesti. Ne da mi se tražiti kako je to riješeno na pojedinim kineskim autima, ali ako imaju samo kamere bez lidara, to je onda banana. Loši vremenski uvjeti i prljavi senzori jako utječu na svaki takav sustav. Prema trenutnim zakonima u većini zemalja (uključujući Hrvatsku) vozač je i dalje isključivo odgovoran za upravljanje vozilom, bez obzira na to koji su sustavi asistencije bili uključeni u trenutku nesreće.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,054
Ima.sigurno lidar jer nebre samo iz kamere biti adaptivni tempomat koji ima 150m udaljenosti...prati obrise auta i prikazuje dobro dal je auto ili kamion...
Al taj dio mu ja nikad.ne vjerujem 100% i ne pustam ga da sam vozim...tempomat je meni sasvim dovoljan...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,225
Da opipaš malo bolje kaj buš točnije znal objasniti jel adaptivni tempomat sedi otraga ili je aktivan vozač, tvoja zamjena.
Naravno da o tim pomagalima mislim isto kao i ti. Još bum ja dugoooo labuda jašil, ovu zimu sam mu i klimu ugradil....

Najnoviji postovi

Na vrh