• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Balansiranje

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,224
Pa nas amatere bi vjerovatno majmunisalo , profesionalci to moraju detektovati odmah.

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
211
Evo me na turi po njemačkoj... Moram priznati, da početni skepticizam se pomalo mijenja :)

Malčer star 21 godinu, mislio ga prodati, međutim sad se nada da će ga služiti i još toliko, a zaista nema razloga da tako i ne bude ukoliko se reagira na vrijeme...

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
211
A mogla ga je neka sirotinja na ovim prostorima kupiti popraviti i još dugo raditi. ;)

Iz švicarske, kažu da novi košta 13000 eura, a nov rotor s čekićima 3500,
Pa gledaju što će, ako ga se budu rješavali rekoh da jave, jer bi samo zapravo trebalo sanirati ovaj rukavac gdje dođe remenica, i ovih par uški...

Prilozi

• IMG_20241010_135544.jpg
    IMG_20241010_135544.jpg
    49.1 KB · Pregleda: 52
  • IMG-20241010-WA0005.jpeg
    IMG-20241010-WA0005.jpeg
    28.6 KB · Pregleda: 53
  • IMG_20241010_135534.jpg
    IMG_20241010_135534.jpg
    36.9 KB · Pregleda: 52

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,429
A kaje to za malčer?
Ima neki poseban razlog kaj su ušice pod kutem? 🤔
Remenica na konusnu čahuru ili kajlu?

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
211
Je, to je müthing, 280 malčer.
I pripadna osovina, koju nismo balansirali zbog labavosti. Koliko se sjećam konus je u pitanju.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,844
Pratio sam kako balansiraš te rotore, nisam uočio kako krivi dio kao ovdje što šeta remenica vratiš u osu.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,224
Eto i ja da se pohvalim da sam neki dan uspješno balansirao turbinu od pneumatske sijačice.
Nevjerovatno koliko uticaja imaju 4 grama.

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
211
Zato što balansiranje nema smisla ako je rukavac rotora smotan. Može raditi tako neko vrijeme pod uvjetom da ima španer remenja na federe.
Nije baš u potpunosti točno. Činjenica je da ležaj više "pati", zato je bitan čimbenik koliko netko radi. Da li ima ili nema smisla dalo bi se radoravljati, jer opet zavisi o hrpu parametara. Da li nekome treba stroj sutra, koliko brzo može doći do nove osovine ili gdje i za koliko može reparirati ovu

Ja znam slučajeve, gdje ja nisam htio balansirati zbog izrazito velike greške, pa me nagovorio vlasnik. Zvao nakon 2 godine, opet ista stvar. Ja nisam htio, pa me on podsjetio da sam to i zadnji put rekao, pa je bilo dobro.

Slučajevi su razni, s tehničke strane ja uvijek govorim kako bi trebala izgledati procedura popravka a balansiranje dolazi uvijek na kraju. Ako korisnik nema druge mogućnosti ili smatra da mu je bolje ovako, nema druge nego napraviti najbolje što se može.

A je li rukavac smotan ili remenica?
I onak na oko, opterećen ja aksijalni pomak
Kad je osovina svinuta, onda nije samo kružno gibanje, remenica budući da je najveća, ima najizraženije takvo gibanje.

Rijetko kad, znalo je biti, je uzrok taj da je remenica krivo montirana, tj da je sjela "na koso"

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,409
Samo hoću reći da to nije dugoročno rješenje.. Imao sam takav slučaj, radio 2 godine, ali bolje da sam odmah uzeo novi rotor kao što mi je kolega ZJ s foruma odma i savjetovao...

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
211
A što je dugoročno? I to je relativan pojam. Masu puta sam bio užu situacijama, spomenem ležajeve, a ljudi kažu ležajevi su novi, pa ispadne da ih je mijenjao prije 2 godine. A stavili preko kg utega sa svake strane. A kao ne trese puno...

Ja u godini dana napravim s autom preko 60 000 km, netko ne napravi 10 000. Nemamo iste servisne intervale tako je i kod tih strojeva.

Dugoročno nekome može biti godina, nekome 2 nekom trećem 5. A koliko vode brige o načinu rada, isto tako igra svoju ulogu

Vjeruj da sam se svega nagledao.

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
211
Volio bih čuti argumente. Rad u dvije godine može biti i svega 2 puta, a može biti i 22 ili 52. S druge strane, i novi rotor se može odmah deformirati. Koji je uopćemž malčer u pitanju? Kako je balansiram rotor? Da li se radila analiza vibracija, jer uzročnika problema može biti više.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,409
Nije malčer kriv što sam ja udario u panj da je ugasilo traktor.. Već stara priča ispričana tu u temi pa se nebi ponavljao. Uvjek gledam da se nadje dugoročno rješenje za bilo kakve kvarove i probleme.

Što se tiče malčera stavljano je 4kg utega na 220cm rotor, remenica je igrala.. Već sam to komentirao s Vama i to je previše utega. Ali malčer je bio popravljen iako je tresao toliko da nije mogao raditi niti na jačem leru. S vremenom su i ti tegovi otpadali iako je vario moj majstor koji je jako dobar u tom poslu.

Ležaje recimo nikad nisam mijenjao malčer je kod mene 10+ godina, drugi rotor je na njemu i ne planiram. Sad je već krenuo lagano tresti jer malčiram dosta zaraslih terena.. Novi batovi + vijci su 400€. Dok je novi rotor s batovima tvornički balansiran 800€. To nije neka razlika da bi se isplatilo igrati sa balansiranjem. I čak je lakše zamjeniti cijeli rotor nego samo batove.

Najnoviji postovi

Na vrh