• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Balansiranje

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
214
Koji je to malčer u pitanju? Rotor od 220 eura, s batovima 800 eura. Znam da je tehnos imao povoljne ali i mekane, rotore... Ja sam se iznenadio kad sam vidio da su neki Kinezi, manjih gabarita, skuplji od tehnosa :)

Ako je pak tehnos u pitanju, osim mekanog rotora, tu je problem i opruge kojom se napinje remenica. Hrpa kineza isto tako, ima problem s krutošću, jer štede na vijcima, pa umjesto ploče i 4 vijka da fiksiraju Ramu, oni stave dva samo s jedne strane. Stavljao sam bio primjere.

Ako je tresao, da nije mogao biti u leru, onda i nije baš za rad. Druga stvar, što sam isto tako vidio, ljudi stavljaju C3 ležajeve na malčere, međutim to su ležajevi s povećanom zračnošću radi toplinskog istezanja. Koristi se u područjima visokih temperatura (tipa ventilatori koji rade u visokim temperaturama). Nakon zagrijavanja, budući da se osovina šira, ta zračnost se smanjuje i zapravo bi nakon istezanja to trebao biti čvrst spoj. No to se baš i ne događa kod malčera...

Ako se može dobiti osobina s batovima za te novce, naravno da se nema što razmišljati, uzet novo i gotovo, ali isto tako treba biti svjestan da to i nije neka onda kvaliteta.

Naravno, sve zavisi o upotrebe. Viđao sam na istom mjestu, gramipa starog 18 godina a kao da je jučer izašao iz tvornice. A s druge strane tehnos, star godinu dana, kao da je bio u pohodu na ratištu....

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,411
Tehnos da. Mekana stijenka rotora je, to smo odavno komentirali na ovom forumu. Ali zašto smatraš da španer remenja na feder nije dobro rješenje? Upravo kod udarca rotora i balansiranja to kompenzira disbalans. Ja sam remenje mjenjao tek ove godine, a naradio sam se dosta s njim. Da nema tih federa nakon udarca nebi moglo to raditi tako bez obzira na balansiranje.

Recimo imam problem na rolobalirci da je smotana osovina pick up uredjaja, i španer je na feder.. Bez obzira šta je smotana osovina sve uredno radi jer feder kompenzira krivu putanju lančanika. U nekim slučajevima je to definitivno prednost.

Pošto smo načeli i tu temu o Tehnosu, bez obzira na njegove mane nisam pronašao bolji malčer u toj kategoriji za iste novce...

Općenito moj komentar nije išao na to da Vaš posao balansiranja nije dobar, ali eto jednostavno nekad nije isplativo.

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
214
U dinamičkom sustavu, postoje dvije vrste strojeva. Elastično temeljenje i fiksno. Kombinacija nije dobra.
Da taj sustav valja, postojao bi barem još jedan proizvođač s takvim sustavom. A to ima samo tehnos, i nije ništa zaštićeno.

Remenica, pogonska, na federima, je elastična veza. I ona uvijek radi. Znači imaš dio koji izlazi iz linije. Poskakivanje na jednoj strani, lomi krutu vezu (spoj s reduktorom) na drugoj strani. Vidio sam ih dosta koji su tu procurili. Isto tako, onaj u komad, zna biti pojeden oko onog provrta, jer taj komad nije fiksan. Rub se doslovno usječe u taj U komad. Ne mali broj bude tu savinuto, ako nije puklo...

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
214
I ne mislim da di mislio nešto loše, volim voditi argumentirane rasprave 👍

Španer na opruzi, između dviju remenica, da! To je odlična stvar, i on kompenzira te udarce i nepravilnosti u nekoj mjeri. Da ga nema, onda je direktan prijenos, pa imamo dodatno cukanje. Međutim pogon nikako ne smije biti na federima, jer imaš nešto što poskakuje, samim time izlazi iz centra. Ako izlazi iz centra, niti ju možeš centrirati, niti kontrolirati. Svako izvlačenje rotirajućeg dijela iz centra, znači da imaš nepravilan rad, plus kaj svako odstupanje od centra, je upravo debalans. Zamisli da ti centar mase osovine ne leži na osi vrtnje. Zato i balansiramo s utezima, da sustav bude i ravnoteži (odnosno bolje rečeno, prihvatljivoj neravnoteži :) ).

HrvojeS

Aktivni član
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
214
Konstrukcija tehnosa je robusna i zaista su ok po tom pitanju. Pogonska remenica, na federima je nešto što se može fiksirati i riješiti probleme vezane za nju, dakle nije nešto što se ne može ispraviti.

A s rotorom treba paziti, jest da je mekan, jest da ostaju tragovi na njemu, ali kako rotor izgleda, to je manje bitno. Bitno da radi mirno, i radi svoj posao.
Uz poveću pažnju, može dosta toga izdržati, i za tih 600-700 eura bolji je izbor od Kineza svakako.

Međutim kod njih sam isto tako vidio, utege za balansiranje znaju staviti iz čekića, što nije dobro. Svako udaranje po "jačim" stvarima, tjera čekić natrag, i on onda udara po utegu. Uteg može ili otpasti ili se deformira, pa samim time imate već problem.

Kad netko balansira rotor i stavlja uteg iza čekića, znači da ili balansira bez čekića (što nije dobro) ili ne vodi računa o tome ili ga nije briga. U svakom slučaju, to bi trebalo izbjegavati. Ja sam znao nekoliko upita pitat tehnos o tim stvarima, ako je bilo usmeno, izvlačili bi se da nisu oni odgovorni da su to njihovi inženjeri, a ako je pismeno, odgovora nema. Tako da mi je teško reći zašto dolazi do toga.

Zbog provjere rada sličnih balansirki bio sam u nekoliko naših tvornica, da ih sad ne imenujem. Ljudi koji rade na njima, nemaju veze za poznavanjem tematike, već se radi o izučenim radnicima koji rade ono što im piše. Pa sam tako vidio da ne vide kako se rotor vrti u drugom smjeru. Ne znaju da imaju grešku na balansirki zbog greške na kardanu, i td.

Ne znam jesam li ovdje stavljao, imam jedan primjer iz Austrije, protokol o balansiranju, firme koja navodno ima više od 50 godina iskustva u tom poslu. Pa da vidiš gluposti koje rade. Ali to je velika firma, austrijska, i ljudi automatski misle da su stručni u tom području. Moj prvi posao zbog kojeg sam išao u Austriju, bio je upravo rotor sječke (novi rotor) koji je bio kod njih na balansiranju, jer je korisnik imao vibracije. Dakle nakon što su oni balansirali, korisnik je nas zvao, da dođemo u Austriju je riješimo problem. Još jedan takav je bio s rotorom malčera.

Ako treba, staviti ću taj protokol ovdje da se vide opaske.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,225
A španer na oprugama je značajan i zbog istezanja remenja pri različitim temperaturama , ako uzmemo u obzir da je na malčerima remenje pretežno "kratko" onda elastični španer ima smisla.

Najnoviji postovi

Na vrh