• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Balirke za kvadratne bale , opća rasprava

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Jeste , na to stezanje špaga sam mislio , skini to i vidi da se nisu urezali kanali kuda prolazi špaga

Ovi zadržavači mase u svakom slučaju prave problem , riješi to

reeno

Član
Tu od
10 Velj 2011
Poruka
436
radi se obalirki jon dir 224 , do skora mi je radila ko singerica, bez obzira koja je kanapa bila , sad najednom neće.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
radi se obalirki jon dir 224 , do skora mi je radila ko singerica, bez obzira koja je kanapa bila , sad najednom neće.
lijepo si to opisao..i ja sam u mladosti radio ...ko singerica bez obzira bila plavuša,crnka..brineta...sad najednom neće...:icon_anal: :(inlove):...druže potrošio se materijal..treba mijenjati djelove.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Jeste , na to stezanje špaga sam mislio , skini to i vidi da se nisu urezali kanali kuda prolazi špaga

Ovi zadržavači mase u svakom slučaju prave problem , riješi to
Savo..nerazumijem te o čemu pričaš..(zadrživači mase) pa zar to nisu one velike opruge na tunelu?? koje zadržavaju masu da bala bude bolje nabijena, a ovo na slici po meni bi bili stezači špage,koje sam u svom postu pomenuo iz vl.iskustva da mogu biti krivi za iskrivljenu balu, što kolega lisnik nije spomenuo, a kanali kad se urežu onda dolazi do kidanja špage.
Sve u svemu dobro je čuti različita mišljenja..ja kad sam kupio balirku..bojao sam se najviše od svih strojeva koje imam jer nisam imao pojma o njenom radu i podešavanju..i sad imam još uvijek nerješiv problem jer se nije nitko našao stručan da pomogne.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
aa sto se tice krivih bala da li jedan od razloga moze biti ovo:

z7nr.jpg

danas sam malo podmazivao i vidi da 2-3 opruge ne obavljaju svoj posao, tj ne vracaju se dole?

Ja koliko se razumijem u medicinu ovo je nepovratni zadrživač mase (valjda se tako nekako stručno i zove)

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Savo..nerazumijem te o čemu pričaš..(zadrživači mase) pa zar to nisu one velike opruge na tunelu?? koje zadržavaju masu da bala bude bolje nabijena, a ovo na slici po meni bi bili stezači špage,koje sam u svom postu pomenuo iz vl.iskustva da mogu biti krivi za iskrivljenu balu, što kolega lisnik nije spomenuo, a kanali kad se urežu onda dolazi do kidanja špage.
Sve u svemu dobro je čuti različita mišljenja..ja kad sam kupio balirku..bojao sam se najviše od svih strojeva koje imam jer nisam imao pojma o njenom radu i podešavanju..i sad imam još uvijek nerješiv problem jer se nije nitko našao stručan da pomogne.

Ti kako kazes stezaci spage nemaju veze sa krivom balom.Oni mogu uticati na labav cvor svezane spage i pritom se spaga moze razvezati poslije vezivanja.Isto uticu na vezanje prilikom rada igle .Ako igla donese na petljace labavu spagu moze se desiti da ne donese spagu na određeno mjesto za vezivanje i tad se desi razvezana bala.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Zašto balirka ne radi jednake bale, znači bale su ljepo složene, al zna napraviti malo duže ili malo kraće!? Zašto ne pravi sve jednake dužine!? Radi se o welger ap45

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
isto pitanje imam i ja za ap 12... nege su duge,pa srednje,pa jako kratke,jedna je bila 40 cm,još su me i zaj...vali kakve to bale radim,reko balirka nekaj zeza

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
pa postoji mehanizam koji određuje dužinu bale , tu je problem
izgleda da je problem u imenu WELGER, tj seriji koja je radila takve mehanizme..meni je taj problem nočna mora..isto ime ap42, a različiti mehanizmi..vidio sam kod jednog čovjeka niti malo izjedeni zubci ni na ruci niti na malom nazubljenom kotačiću, a kod mene malo-malo pa mali zupčanik pojede zubce na ruki i napravi utor i naravno na tom djelu osovina se vrti na prazno pa izađe dulja bala

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Kod mene nije to nešto strašno, al nekada zna napraviti koju balu za 10-tak cm veću i onda kod slaganja gubi se onaj pravac pa treba kombinirati tražiti manju ili veću, ovisi kako napravi... Ako postoji kakvo jednostavno rješenje pa da rješim, ako6 ne neka stoji..

reeno

Član
Tu od
10 Velj 2011
Poruka
436
primjetio sam da mi nabija više lijevu stranu bale, gledano iza balirke i labav mi je čvor, gledam dok veže balu čim nož odreže špagu odmah i čvor padne , zar nebi petljač trebao da zadrži čvor barem dok jednom malj nabije masu pa da ga tako zategne,i onda mi se razvezuju bale, ima li ko da zna kako da otklonim ovaj problem

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
izgleda da je problem u imenu WELGER, tj seriji koja je radila takve mehanizme..meni je taj problem nočna mora..isto ime ap42, a različiti mehanizmi..vidio sam kod jednog čovjeka niti malo izjedeni zubci ni na ruci niti na malom nazubljenom kotačiću, a kod mene malo-malo pa mali zupčanik pojede zubce na ruki i napravi utor i naravno na tom djelu osovina se vrti na prazno pa izađe dulja bala

Dio na kojem je mali zupcanik se moze stelati.Obicno ga drze dva vijka kljuc 17 i ispod njih je kuciste proslicano za pomjeranje. Mozda je na tvojoj balirci previse pomjeren prema nazad i stvara prevelak otpor između ruke za okidanje i zupcanika. Samim tim brze se trose zubici. Ako je previse pomjeren naprijed tad je prelabav naslon ruke na zupcanik pa zato proklizava kad bat dobije vecu kolicinu mase.Opet usljed proklizavanja brzo trosi zubice.Inace u tom stelanju treba obratiti paznju i na jezicak koji se nalazi kod zupcanika.Ako se ruka popusti previse naprijed moze se desiti da balirka neprestano okida igle Jer tad jezicak nemoze da dohvati dio na ruci koji sluzi da blokira mehanizam za okidanje.
Malo je teze to objasniti ovako pisanim putem.Pogotovo kad svako ima svoj naziv za određene dijelove balirke.

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
primjetio sam da mi nabija više lijevu stranu bale, gledano iza balirke i labav mi je čvor, gledam dok veže balu čim nož odreže špagu odmah i čvor padne , zar nebi petljač trebao da zadrži čvor barem dok jednom malj nabije masu pa da ga tako zategne,i onda mi se razvezuju bale, ima li ko da zna kako da otklonim ovaj problem

Prvo probaj malo zategnuti drzace spage tamo gdje izlaze iz klupka.To su ti oni vijci koji ispod imaju oprugu.Nebi trebala prelabavo izlaziti.
Trebali bi biti s gornje strane poklopca za spagu.

Uploaded with ImageShack.us

Posljednje uređivanje:

reeno

Član
Tu od
10 Velj 2011
Poruka
436
uradit ću ovoodmah sutra a kako da riješim ovo što mi nabija lijevu stranu bale više,

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Prvo naostri noz na batu i protunoz.Zatim provjeri zazor između tih nozeva(u trenutku kad se mimoilaze).
Osnovni razlozi krivljena bale su:
1. neufazene vile
2.tupi nozevi
3.prevelik zazor između nozeva
4.kratke vile(istrosene)
5.Nedovoljan broj obrtaja na zamajcu(540 O/min

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Kod mene nije to nešto strašno, al nekada zna napraviti koju balu za 10-tak cm veću i onda kod slaganja gubi se onaj pravac pa treba kombinirati tražiti manju ili veću, ovisi kako napravi... Ako postoji kakvo jednostavno rješenje pa da rješim, ako6 ne neka stoji..

Čak iako je sve u redu sa mehanizmom za dužinu bale različite bale se opet mogu pojaviti usled neravnomijernog dotoka mase sa pikapa , nemogu biti drastične razlike ali može da bude primijetna razlika

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Dio na kojem je mali zupcanik se moze stelati.Obicno ga drze dva vijka kljuc 17 i ispod njih je kuciste proslicano za pomjeranje. Mozda je na tvojoj balirci previse pomjeren prema nazad i stvara prevelak otpor između ruke za okidanje i zupcanika. Samim tim brze se trose zubici. Ako je previse pomjeren naprijed tad je prelabav naslon ruke na zupcanik pa zato proklizava kad bat dobije vecu kolicinu mase.Opet usljed proklizavanja brzo trosi zubice.Inace u tom stelanju treba obratiti paznju i na jezicak koji se nalazi kod zupcanika.Ako se ruka popusti previse naprijed moze se desiti da balirka neprestano okida igle Jer tad jezicak nemoze da dohvati dio na ruci koji sluzi da blokira mehanizam za okidanje.
Malo je teze to objasniti ovako pisanim putem.Pogotovo kad svako ima svoj naziv za određene dijelove balirke.
Hvala lisnik..sve sam razumio i već prije to isprobavao. jedino neznam na što misliš kao jezičak..evo nekih slika..u Šidu sam kupio nazubljen dio kojeg sam pričvrstio na ruku i mali zupčanik (sve u koraku) ali nedugo se počeo lomiti mali naz, kotačić..stavio sam drugi kupljen kod nas ali nije bio isti korak s rukom pa je taj oštetio zupce na ruci.. sve se to dešavalo kad su ona dva šarafa bila u kučištu skroz otpuštena prema balirci. pokušao sam malo napet prema nazad ali i dalje se nastavilo trošenje zubaca ruke, koje sam malo dovario i pobrusio ali sad još više nisu u koraku.

Prilozi

• fotografija1.JPG
    fotografija1.JPG
    24.3 KB · Pregleda: 291
  • fotografija2.jpg
    fotografija2.jpg
    29.5 KB · Pregleda: 427
  • fotografija4.jpg
    fotografija4.jpg
    32.5 KB · Pregleda: 283
  • fotografija6.jpg
    fotografija6.jpg
    41.4 KB · Pregleda: 317
Z

Zetor 2511

Guest
Prvo naostri noz na batu i protunoz.Zatim provjeri zazor između tih nozeva(u trenutku kad se mimoilaze).
Osnovni razlozi krivljena bale su:
1. neufazene vile
2.tupi nozevi
3.prevelik zazor između nozeva
4.kratke vile(istrosene)
5.Nedovoljan broj obrtaja na zamajcu(540 O/min

Ovo si lijepo opisao,svaka čast,vidi se da imaš iskustva sa tim stvarima...Zanima me :
1.Dal se može pogriješit u stavljanju vila u fazu za npr.1 zub na lancu a da se ništa ne desi od loma jedino krive bale i ako možeš pojasnit kako najbolje ufazit vile u odnosu na bat (malj).
2.koliki bi trebao biti zazor između noževa
3.kako da znam dal su vile istrošene ako ne znam njihovu pravu dužinu,ili kako odredit koja je dužina idealna,da se ne nadovari previše da nebi došlo do havarije

Najnoviji postovi

Na vrh