• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Bcs teško pali

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,701
Evo ovdje ti se dobro vidi ,kako povuče špagu da pređe takt paljenja i onda sa lakoćom upali.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Muha,
kad je sve u redu onda je točno tak kak veliš. Lani je zafrkaval na proljeće, a onda je cijelo ljeto i jesen najnormalnije palil. I ove godine kod prvog paljenja je normalno upalil. Taj automatski dekompresor mi je potpuna nepoznanica. Uopće si nemrem zamisliti kak izgleda i kak dela. Zato možda ponekad izvalim neku glupost. 🤬
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Smeče, sad gledam i ako sam u pravu radi na sličan sistem ko na cross motorima.
Uglavnom, ovaj cetrifugalni dio koji je na slici ima na sebi oprugu koja je možda razvučena pa prerano raširi ova dva utega i eto problema.
Postoji mogučnost da šteka onaj dio koji prolazi kroz bregastu mada sumnjam da je do toga.
Ili nisu ventili dobro postelani.
Četvrte nema, barem ne u mojoj glavi.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,492
Ne da prerano raširi (ova opruga) ova dva excentra, nego se ta dva elementa ne vraćaju pravovremeno i ventili ne zatvaraju. Zato se špaga lagano izvuče bez otpora (ponekad). Ako ventili ne zatvore nema paljenja.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Rudamača,
velika ti hvala, ako je dosta. Nadam se da bumo nekad imali prilike barem nekaj :ppozdrav:

Muha,
tebi također hvala. :ppozdrav: Ventili nisu nikad niti kontrolirani, a star je 19 godina. Ako je slučajno do njih, mogu ih sam prekontrolirati i podesiti. No, jel bi ventili nekad radili normalno, a nekad ne?

Brgud,
čini mi se da je obrnuto. Kod sporog povlaćenja je dekompresor uključen, ali utegi kod bržeg potezanja prerano izlete van. Ako zašteka na početku povlaćenja onda moram malo cimat da se oslobodi i da se uopće može polagano izvući. Ako zašteka na sredini onda se vjerojatno toliko vrati u kontra smjeru da se oslobodi.

Mislim da mi je jasnije kak to funkcionira. No, utvrđivanje kvara vjerojatno nebu išlo bez da se svi ti elementi fizički pregledaju.

Prije par godina sam na proljeće trebal ženi pofrezati vrt i imal isti slučaj. Natovaril sam je na prikolicu i odpelal mehaničaru. Kod njega je upalil od prve i do prošlog proljeća je palil normalno. Sad kad sam vidjel kak to funkcionira, zaključujem da se nekaj kaj je bilo blokirano uslijed vibracija oslobodilo pa je zato normalno upalil. Možda se nekaj slično dogodilo i ove godinekod onog jakog povratnog udara pošteno zdrmal cijeli mtk. To je samo moje nagađanje.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Opruga drži elemente u hrpi i određuje broj okretaja kod kojeg se oni rašire. Ne širi njih opruga več centrifuga, malo sam to nespretno napisal pa je vjerujem zato došlo do nesporazuma.
Kad su privučeni oprugom dekompresor je uključen (ventil otvoren) i omogučuje da se špaga lagano vuče.
Kad motor dobije dovoljan broj okretaja centrifuga izbaci utege i ventil radi normalno.

Sad gledam malo taj radionički, piše tam da onaj mehanizam na bregastoj onemogučuje da motor upali u kontra smjeru ali isto tak tam piše da postoji mogučnost da se taj mehanizam potroši i da treba provjeriti razmak između podizača i bregaste koji treba biti 1mm.

U radioničkom piše da ventili idu 0,10-0,15. Ako imaš ventil lere (špijune) mislim da nebi smelo biti problema da sam to odradiš, tj. poštelaš pravilan razmak.
Ako je razmak na ventilima preveliki onda dekompresor nema svoju funkciju kak treba. Barem sam ja takav problem imal na crossu koji je imal na sličan način odrađen dekompresor. Nekad si ga mogel normalno kurblati, a nekad teško. Toliko teško da je pucala kurbla više puta, a kad je metalna napravljena nije izdržala dok god nismo shvatili u čemu je problem i kaj onemogučava kurblanje.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Muha,
još jemput hvala. :ppozdrav:
Danas je dosta kilavo vrijeme i nisam probal upaliti. Možda bum sutra. Špijune imam. Daj Bože da je do ventila - najmanji problem.
 

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
485
Sad sam na mobaću pa mi nije radionički pri ruki, al mi se vidi da je zaštita od kontrapaljenja na 400 ili 440 a ovo je 15ld350?
Kak veli Muha,preveliki zazor ventila bi mogel "pojesti " hod dekompresora
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Danas sam probal i nula bodova. Skinem prvo onaj mali trokutasti poklopac. Ispod njega je membrana. Podignem membranu, a ispod nje opruga, ali polegnuta. Jel se polegnula kad sam odigaval membranu ili prije, ne znam. Denem na mjesto oprugu, membranu i trokutasti poklopac. Skinem poklopac ventila i pogledam ventile, zazor 0,4. Podesim na 0,15, podešavanjem onog drugog kad je jedan otvoren. Zatvorim poklopac i probam kresnuti. Kresnula je kak nova.

Nadam se da je problem riješen. Nitko sretniji od mene. 😂

Ostal sam veliki dužnik MUHI i rudamaci. Nadam se da bum u priliki odužiti se. Za sad im još jemput velika fala. :ppozdrav: :love:(y)
Također zahvaljujem svima koji su se iskazali dobru volju i pokušali na bilo koji način pomoći. :ppozdrav:
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Ta membrana je najvjerojatnije odušak motora.
Ja se isto nadam da si riješil problem, vrijeme če pokazati a ti buš nas naravno izvjestil jel uspjelo.

Ostal sam veliki dužnik MUHI i rudamaci. Nadam se da bum u priliki odužiti se. Za sad im još jemput velika fala
Ja sam dužnik tebi i svima ostalima koji su se pridružili kad se "meni" pomagalo, bolje rečeno kad sam ja zamolil pomoč. Pomoč za lječenje mladog sportaša Karla
Hvala još jednom tebi, a i svima onima koji se nisu javili ali su pomogli, a po imenu i prezimenu sa računa ja sam prepoznal o kojim ljudima je riječ.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Evo da javim kakvi je stanje.
Jučer ujutro ga ispelam iz garaže i probam kresnut, a on me opet lijepo zacukne. Prvo pomislim da je ipak kvar u dekompresoru i da je prošli put slučajno upalil. Onda ipak idem još jedanput pogledati ventile. Ispušni ima povećan zazor. Kak je do toga došlo, pojma nemam, kontra matica je dobro stegnuta. Ponovno podesim i mali pali ko veliki. 😂
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Hmmm, a zadnji put je bil ispušni ventil isto problem?
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Prošli put su obadva bila raštelana.
Štelam kad je onaj drugi ventil otvoren. Jel ga možda štelam u krivom položaju bregaste? Ventili se ne štelaju na strani podizača nego na sredini. Pomiče se okretište. Jučer sam ga stisnul na 0,1, a prošli put na 0,15.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Ako je jedan stisnut na drugom je uvijek bregasta u luftu.
Ventili se ne štelaju na strani podizača nego na sredini. Pomiče se okretište
Ne kontram pitanje.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala. :ppozdrav:
Nije pitanje. Konstatacija. Nisam još videl takvu konstrukciju da se štela na sredini klackalice. Doduše nisam ni puno ventila štelal.
Pitanje je bilo samo za položaj bregaste kod podešavanja. Zbog dekompresora.
Sad ga ne bum trebal do međurednog frezanja u krumpiru. Bum videl onda kaj bu.
 
Na vrh